×

Accesează
contul existent

Companii

Companiile din BET-TRN au oferit investitorilor un randament de 7% doar din dividende de la...

Companiile din BET-TRN au oferit investitorilor un randament de 7% doar din dividende de la inceputul anului. Ce efecte vor avea schimbarile recente din componenta indicelui

28.10.2024, 14:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Incepand cu 5 septembrie 2024, peisajul pietei de capital din Romania a inregistrat o schimbare notabila in urma revizuirii universului indicilor Bursei de Valori Bucuresti. Aceste ajustari reflecta dinamica evolutiva a pietei, avand implicatii semnificative asupra sentimentului investitorilor si lichiditatii la nivel regional.

Principala schimbare care a afectat indicii BET, BET-TR si BET-TRN a fost excluderea actiunilor Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Conpet (COTE) din indicii de referinta principali, in favoarea includerii Antibiotice Iasi (ATB) si Premier Energy Group (PE).

"Aceasta schimbare in componenta indicilor subliniaza atractivitatea in crestere a pietei de capital romanesti, unde activitatea crescuta de IPO-uri a intensificat competitivitatea intre companii pentru a indeplini criteriile Bursei de Valori Bucuresti pentru statutul de companie "blue chip" - lichiditate solida si capitalizare de piata semnificativa", noteaza ᅣivo Pulitika, manager de fond la InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator de investitii independent din Croatia.

Pana in prezent, anuntul includerii celor doua noi companii a avut un impact asupra celor patru emitenti afectati de revizuirea indicilor. In perioada 6 septembrie-25 octombrie 2024, actiunile au prezentat performante divergente: Antibiotice a crescut cu 6,2% si Premier Energy cu 1,8%, in timp ce Conpet si BVB au inregistrat scaderi de 7,9%, respectiv 14,8%.

Modificarile au intrat oficial in vigoare pe 23 septembrie 2024. De la includere, Antibiotice a inregistrat o scadere usoara de 1,3%, in timp ce Premier Energy a scazut cu 6,1%. De cealalta parte, Conpet a inregistrat o crestere de 5,8%, iar BVB a ramas stabila.

"Aceasta performanta variata a actiunilor pe o perioada relativ scurta sugereaza ca, desi includerea in indicele BET initial conduce la intrari sau iesiri de capital, ajustarile ulterioare ale pietei sunt mai strans legate de fundamentele fiecarei companii si asteptarile investitorilor", adauga ᅣivo Pulitika.

Acesta mai spune ca performantele contrastante evidentiaza sensibilitatea pietei la schimbarile in componenta indicilor. Inlocuirea unor companii bine stabilite, precum Conpet si BVB, cu o firma orientata spre crestere, precum Premier Energy si o companie din industria farmaceutica, Antibiotice, marcheaza o evolutie semnificativa pentru indicele BET.

In ultimii opt ani, numarul de companii din BET s-a extins de la 10 in 2016 la 20, atingand acest prag in martie 2022, odata cu includerea Aquila, care a fost a 20-a companie inclusa in BET. Pe masura ce piata se adapteaza la aceste schimbari, este de asteptat sa apara volatilitatea, intrucat fondurile care urmaresc indicele isi realiniaza portofoliile.

Evolutia acestor patru actiuni ar trebui privita in contextul mai larg al ultimului an. De la IPO-ul din mai 2024, pretul actiunii Premier Energy a crescut cu 2,9%, iar pana in prezent in 2024, Antibiotice a inregistrat o crestere de 122,2%, indicand un sentiment puternic al pietei fata de aceasta actiune.

Pe de alta parte, Conpet a scazut cu 5,6% de la inceputul anului, in timp ce pretul actiunilor operatorului pietei, Bursa de Valori Bucuresti, a scazut cu 17,8%. Acest lucru ar putea indica preferinta pietei pentru actiuni de crestere si un apetit redus pentru actiuni traditionale axate pe dividende, pe fondul dinamicii schimbatoare a pietei.

"Privind inainte - cum va afecta aceasta schimbare fundamentul investitional al indicelui BET-TRN? Antibiotice, cu un raport P/E de 22,5 si un EV/EBITDA de 16,0, se remarca prin evaluari mai ridicate, sugerand asteptari ale investitorilor de imbunatatire a performantei financiare viitoare. Premier Energy, cu un raport P/E de 10,8 si un EV/EBITDA de 14,9, reflecta o propunere de valoare diferita", explica InterCapital AM.

Randamentele dividendelor ofera informatii suplimentare: randamentul dividendului Antibiotice in 2024 a fost de 2,7%, in timp ce Premier Energy, fiind listata recent, nu a distribuit inca dividende, dar s-a angajat in prospectul IPO sa faca acest lucru. Conpet, pe de alta parte, ofera un randament ridicat al dividendului de 9,1%, indicativ al unei strategii distincte si al unui echilibru risc-recompensa diferit. Randamentul BVB pentru 2024 este aliniat cu cel al Antibiotice, de 2,7%.

Plata dividendului extraordinar al Fondului Proprietatea din 2023, ca urmare a IPO-ului de succes al Hidroelectrica, a fost exclusa din calculul de mai sus al randamentului dividendului, pe fondul caracterului sau unic.

"Per ansamblu, este clar ca actiunea Conpet se numara printre actiunile cu cele mai mari dividende, iar cu Premier Energy probabil concentrandu-se pe investitii semnificative, mai degraba decat pe egalarea randamentelor ridicate ale Conpet, ar putea exista usoare ajustari la nivelul randamentelor totale oferite de cei doi noi intrati, comparativ cu fostii membri ai indicilor. Totusi, in contextul mai larg al indicelui BET-TRN, ajustarea randamentului total al dividendelor este putin probabil sa fie drastica, intrucat aceasta schimbare implica doar doua companii din 20, echilibrand asteptarile privind randamentul cu perspectivele de apreciere a capitalului", noteaza ᅣivo Pulitika.

Dintr-o perspectiva mai ampla, dinamica actiunilor platitoare de dividende continua sa joace un rol crucial in regiune. Dividendele reinvestite au fost un motor major al randamentelor totale, in special pe piata romaneasca, unde au depasit semnificativ randamentele simple generate din cresterea pretului actiunilor, din 2014 incoace.

Analiza randamentului evolutiei indicelui din ultimii 10 ani arata ca 146% din randament a fost generat de aprecierea pretului emitentilor BET-TRN, si alte 239% din dividendele reinvestite. Aceasta inseamna ca dividendele reinvestite au depasit randamentele doar din aprecierea preturilor si demonstreaza importanta dividendelor pentru piata de capital din Romania.

"Acest aspect adauga un alt strat important in luarea deciziilor de investitii - intotdeauna sa se ia in considerare randamentele totale, deoarece acestea pot fi semnificativ diferite. Pana acum in 2024, indicele BET-TRN, asa cum este reflectat de ETF-ul InterCapital Asset Management tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o crestere de 12,5% la nivel de pret, in timp ce o crestere suplimentara de 7% a fost generata de dividendele reinvestite."

In contextul randamentelor dividendelor din ultimul deceniu, 2024 se situeaza pe locul patru, in prezent la 7%, calculat in euro. Excluzand randamentul exceptional al dividendului din 2023 de 23%, generat de plata dividendului unic de la Fondul Proprietatea ca urmare a IPO-ului Hidroelectrica, cel mai mare randament a fost in 2019, la 11,4%, urmat de 2018 la 9,2% si 2022 la 8,4%.

"Pe masura ce anul progreseaza, exista cel putin doua companii - Sphera Franchise Group si One United Properties - care vor plati dividende suplimentare, cu randamente anticipate de aproximativ 2,6% si respectiv 2%", scrie Pulitika.

Investitorii care considera investitiile la Bursa de Valori Bucuresti, in special pentru randamentele atractive ale dividendelor, este esential sa recunoasca variabilitatea randamentelor de-a lungul anilor. Media pe 11 ani, incluzand anul 2024 pana in prezent, este la un procent atractiv de 6,8%.

"Chiar si cu rezultatele financiare mixte inregistrate pana acum in 2024 de companiile incluse in indicele BET-TRN, la InterCapital Asset Management, ne asteptam ca nivelurile dividendelor sa ramana stabile in 2025, chiar si cu schimbarea recenta care a eliminat Conpet, actiunea cu randament al dividendelor ridicat, din indice. Aceasta schimbare subliniaza importanta atat a oportunitatilor de crestere, cat si a platilor consistente de dividende, mai ales avand in vedere ca marea majoritate a emitentilor din indice continua sa plateasca o parte importanta din castigurile lor in fiecare an, oferind investitorilor randamente atractive ale dividendelor", conchide ᅣivo Pulitika.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare