×

Accesează
contul existent

Business international

Cum ar putea guvernul Poloniei sa inarmeze tara pe banii bancilor si cum vrea guvernul Ungariei sa...

Cum ar putea guvernul Poloniei sa inarmeze tara pe banii bancilor si cum vrea guvernul Ungariei sa readuca satele la viata cu ajutorul fortat al bancilor. In guvernul polonez se discuta despre taxarea profiturilor in exces ale bancilor

02.04.2025, 22:03 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Profitul net cumulat al bancilor din Polonia a crescut cu peste 50% anul trecut. In Ungaria, sectorul bancar a raportat pentru 2024 castiguri record, cu toate ca plateste o taxa sectoriala, taxa pe profitul in exces, iar dobanzile sunt inghetate. In general anul trecut a fost unul bun din punct de vedere financiar pentru sistemele bancare din cele doua tari. Banii au atras atentia politicienilor aflati la guvernare in Polonia si Ungaria, tari cu planuri ambitioase de inarmare.

In guvernul polonez se discuta despre taxarea profiturilor in exces ale bancilor. Ministrul fondurilor si politicilor regionale Katarzyna Pelczynska-Nalecz a propus ca veniturile incasate de stat prin suprataxare sa fie folosite pentru aparare si a descris profiturile record ale bancilor ca "mana cereasca" pe care guvernul trebuie sa o impoziteze. Ideea a invrajbit coalitia aflata la guvernare.

In Ungaria, in vara anului trecut guvernul a anuntat ca va finanta un "fond de aparare" prin prelungirea aplicarii taxelor de tip windfall asupra retailerilor si altor companii multinationale. Tot atunci a anuntat cresterea impozitelor pe tranzactii pentru banci. Bancile au ripostat spunand ca obligarea la a contribui la "fondul de aparare" le va afecta capacitatea de a oferi credite. De atunci, guvernul de la Budapesta a continuat sa tina sectorul bancar sub presiune.

Recent, a introdus pentru adoptare in parlament un proiect de lege care prevede ca fiecare comunitate din Ungaria trebuie sa aiba un ATM pentru retragerea de numerar. Misiunea instalarii automatelor de bani cade in sarcina bancilor. Detaliile vor fi stabilite printr-un decret care va fi semnat inclusiv de noul guvernator al bancii centrale maghiare Mihaly Varga, om de incredere al premierului Viktor Orban. Proiectul mentioneaza ca bancile nu mai pot limita retragerile de cash la mai putin de 150.000 de forinti (374 euro) la o tranzactie, scrie Portfolio.hu. Scopul legii este de a revigora satele maghiare.

Inapoi in Polonia, ministrul Pelczynska-Nalecz isi apara ideea in fata valurilor de critici, analistii spunand ca profiturile mari din prezent ale bancilor sunt rezultatul dobanzilor mari, acestea depinzand de inflatie si de mersul economiei. "Nu este adevarat ca profiturile bancilor sunt rezultatul dobanzilor mari", a spus ministrul intr-un interviu pentru Money.pl. "In multe state europene, dobanzile la credite au fost sub dobanda de referinta. Iar in Polonia, sunt cu mult peste. In schimb, dobanda la depozite este sub rata de inflatie." El a precizat ca bancile nu trebuie sa concureze pentru clienti, avand lichiditate in exces. "Acesta este un transfer de avutie de la oameni la banci. O parte din aceasta avutie ar trebui returnata la aparare si sanatate", a explicat el. Ministrul Pelczynska-Nalecz este vicepresedintele unui partid nou, Polonia 2050, care combina politici de mediu cu principii crestin-democrate si elemente de liberalism, patriotism si conservatorism.

Este un partid proeuropean. Oficialul si-a aparat ideea si aratand ca a fost aplicata deja in alte state. "Daca avem nevoie de bani pentru aparare, trebuie sa cautam acolo unde sunt banii. O sursa poate fi taxarea profiturilor in exces, asa cum se face in Spania, Italia si Cehia. Bancile poloneze castiga cel mai mult." "Daca bancile profita de oameni, si oamenii ar trebuie sa profite de banci", a spus el cu alta ocazie. Anul trecut, profiturile cumulate ale bancilor din Polonia s-au ridicat la peste 10 miliarde euro. Insa analistii arata ca sectorul financiar este unul dintre jucatorii economici care plateste cele mai mari taxe corporate la stat, rata CIT (corporate income tax) la banci fiind de 30%, fata de 19% cea standard.

De asemenea, bancile platesc si taxe sectoriale. In plus, ca principal actionar la trei mari banci comerciale, statul polonez beneficiaza de dividendele platite din profit actionarilor. Polonia din principiu este adeptul ideii de campioni corporate de stat in sectoare strategice. In Ungaria functioneaza alte principii. Statul are cativa giganti, cum ar fi monopolul MVM in energie.

Insa in alte sectoare, cum este cel bancar si retail, promoveaza ideea patronatului maghiar in locul celui strain. Sectorul bancar este in proportie de peste 50% in maini maghiare, inclusiv la oameni apropiati partidului de guvernamant. Chiar recent ministrul economiei Marton Nagy a spus ca statul ar trebui sa-si vanda participatia de 25% pe care o are la MBH Bank, a doua banca in functie de marime din tara.

Liderul este OTP, banca privata maghiara. Insa pe piata au ramas jucatori straini mari precum Erste si Raiffeisen. Proiectul de lege care obliga bancile sa instaleze ATM-uri la sate prevede ca aparatele pot fi operate in comun de mai multi furnizori de servicii de plati. De asemenea, actul obliga autoritatile locale sa asigure gratuit o locatie potrivita instalarii ATM-urilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare