14.01.2025, 09:18 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Democrativa PSD-PNL-UDMR lanseaza diversiunea reorganizarii administrative a Romaniei ca sa deturneze atentia de la imposibilitatea alcatuirii bugetului. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus ca va incepe sa lucreze la un proiect pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, care ar putea duce la o reconfigurare a judetelor si desfiintarea unor comune.
Nu este prima data cand este vanturata in public reorganizarea teritoriala a Romaniei, insa Romania a ramas in continuare cu organizarea teritoriului la fel ca in 1966, cu 13.000 de sate dintre care unele cu cateva sute de locuitori, 41 de judete si 500.000 de angajati in administratia locala si personal medical.
"Sa se revizuiasca accept, dar sa nu se schimbe nimic."
Declaratiile lui Marcel Ciolacu sunt o diversiune pentru ca: 1. PSD nu are interes sa-si diminueze numarul de primari, asa cum anunta; si 2. Creeaza un grup de lucru pentru aceasta reorganizare si, asa cum spunea Marcel Ciolacu in noiembrie "daca vrei sa ingropi un lucru, faci o comisie de ancheta".
Reorganizarea teritoriala ar insemna implicit reducerea numarului de primari. Cu peste 90% din primari, PSD, PNL si UDMR nu au niciun interes sa micsoreze armata din administratia locala, indispensabila in alegeri.
Declaratiile lui Marcel Ciolacu inseamna si aducerea in discutie a pretentiilor UDMR de a se constitui zone administrative etnice mai largi decat judetele, pe care sa le promoveze intr-o autonomie, lucru promis de Marcel Ciolacu lui Viktor Orban. Astfel, prim-ministrul mimeaza ca raspunde pozitiv presiunii lui Orban de a crea aceste zone administrative mai largi.
Singura solutie viabila pentru Romania in secolul 21, un secol in care exista platforme digitale, inteligenta artificiala, este o organizare administrativa si unificarea discrepantelor intre rural si urban - toti romanii sa fie oraseni - dupa cum urmeaza: constructia a 120 de zone in jurul oraselor, cu un singur primar ales direct si consiliu al acestei zone, iar in restul localitatilor un administrator/manager ales direct.
Solutiile au fost evocate pe larg la emisiunea STIU PE CE LUME TRAIESC si vor fi discutate miercuri, 15 ianuarie, de la ora 22:00 pe postul de televiziune Aleph News, dar si in editiile viitoare. Editia "Cum iei puterea in orasul tau?" poate fi urmarita aici: https://alephnews.ro/inregistrare/stiu-pe-ce-lume-traiesc-3-aprilie-2024-cum-iei-puterea-in-orasul-tau/
Aceste unitati sunt mai mici decat judetele, dar au suficienta capacitate de administrare. Deciziile vor putea fi aplicate coerent, cu un primar independent de partide, ales prin vot direct.
"Aceste 3.200 de UAT-uri trebuie sa se restructureze, sa se reorganizeze in asa fel incat centrul de putere economica, dar si sociala sa fie knowledgeul. Unde ai knowledge? Ca ai universitate, ca ai centru tehnologic care este evident ca insotit de un numar de intreprinderi, ai un centru care atrage cetateanul si care automat va reconfigura Romania", a spus Adrian Sarbu la editia "Cum iei puterea de la partide in orasul tau".
Conform solutiei STIU PE CE LUME TRAIESC, metropolele indeplinesc urmatoarele conditii:
Sunt constituite in jurul unor centre de invatare, de knowledge si tehnologic care sa asigure existenta unei populatii tinere; Sunt centre economice sustenabil bazate pe resurse si promoveaza industrii diferentiate.Practic aceste zone vor deveni unitati economice si administrative apte sa genereze un PIB cel putin la media UE, iar curba lor de dezvoltare va fi asigurata prin investitii diferentiate si specifice zonei. - o localitate precum Caracal va deveni un centru economic si tehnologic pe agricultura ecologica, un oras precum Pitesti va fi in jurul constructiei de masini sau unul precum Galati in jurul industriei metalurgice.
In viitor, zonele metropolitane vor fuziona in regiuni mari - Bucuresti-Ploiesti-Brasov, Timisoara-Arad-Oradea, Constanta-Mangalia, Craiova -Targu Jiu, Braila-Galati -Tecuci; Cluj -Salaj Bistrita, Sibiu- Deva etc.
In contrast, harta PIB per capita de astazi arata cum zonele rurale au ramas in subdezvoltare, cu judete precum Vaslui, Botosani sau Calarasi la sub 10.000 de euro PIB pe cap de locuitor, in vreme ce zonele urbanizate, care au atras investitii si forta de munca - Bucuresti-Ilfov, Brasov, au un PIB/capita
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
15.01.2025, 00:07