×

Accesează
contul existent

Eveniment

Este timpul ca antreprenorii romani sa caute si alte piete de desfacere, sa se extinda la nivel...

Este timpul ca antreprenorii romani sa caute si alte piete de desfacere, sa se extinda la nivel regional. MoonShotX tinteste sa accelereze cresterea si extinderea afacerilor romanesti pe pietele internationale

20.09.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ "MoonShot X este un program pe care l-am pregatit impreuna pentru a putea sustine companiile in acest tip de dezvoltare in expansiunea regionala." "Daca vrem sa avem un produs, un serviciu de calitate, este momentul sa-l testam si pe alte piete" ¬ "Selectam companii care au un vis sau o viziune." ¬ "Este vorba despre o cultura pe care acum impreuna incercam sa o construim, un pipeline si o cultura de afaceri care si sa spuna ca noi putem sa construim vise romanesti in afara."

Raiffeisen Bank Romania a organizat evenimentul de lansare a proiectului MoonShotX in parteneriat cu Ziarul Financiar. 22 de companii romanesti vor lua parte la proiectul MoonShotX initiat de Raiffeisen Bank Romania pentru a sustine dezvoltarea companiilor cu afaceri cuprinse intre 5 si 50 mil.euro.

Proiectul MoonShotX, lansat Raiffeisen Bank Romania, in parteneriat cu InnovX, tinteste sa sprijine companiile locale sa se extinda la nivel regional. MoonShotX promite sa fie un catalizator semnificativ pentru expansiunea internationala a afacerilor romanesti, oferind resurse esentiale si expertiza pentru a le ajuta sa isi atinga obiectivele globale.

Conferinta lansare a programului MoonShotX, o initiativa a Raiffeisen Bank Romania si InnovX

Antreprenorii romani trebuie sa-si creasca businessurile, sa caute si alte piete de desfacere, sa se extinda la nivel regional. Proiectul MoonShotX, lansat de Raiffeisen Bank Romania, in parteneriat cu InnovX tinteste sa accelereze cresterea si extinderea afacerilor romanesti pe pietele internationale, au fost cateva dintre concluziile invitatilor de la evenimentul de lansare a acestui proiect.

"Romania se afla in cea mai buna perioada economica istoric din punct de vedere al nivelului de trai, din punctul de vedere al PIB per capita, al puterii de cumparare, multi indicatori arata bine. Pe de alta parte, sunt si semne ingrijoratoare pentru viitorul imediat apropiat, din cauza deficitelor gemene dar, pe termen mediu si lung, in continuare perspectivele sunt de crestere. Este important ca noi sa trecem la urmatorul nivel. Cred ca am ajuns aici, dar daca vrem sa avem un produs, un serviciu de calitate, este momentul sa-l testam si pe alte piete. Este momentul ca sa cautam alte piete de desfacere, alti consumatori", a spus in cadrul evenimentului Cristian Sporis, vicepresedinte al diviziei corporate in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Zdenek Romanek, presedintele si CEO-ul Raiffeisen, a subliniat in cadrul evenimentului de lansare ca acest proiect isi propune sa transforme companiile locale in actori competitivi pe pietele internationale.

"Vorbind despre nevoile companiilor, intelegem ca si ele au diferite puncte de atins, in afara expansiunii romanesti. Asa ca, luand in considerare asta dintr-o perspectiva de consultant financiar proactiv, ne-ar placea sa sprijinim companiile si in acest moment. De aici vine programul MoonShot X, un program pe care l-am pregatit impreuna pentru a putea sustine companiile si in acest tip de dezvoltare in expansiunea regionala", a spus Romanek.

Proiectul MoonShotX, lansat de Raiffeisen Bank Romania, in parteneriat cu InnovX, tinteste sa sprijine companiile locale sa se extinda la nivel regional. Acest proiect isi propune sa accelereze cresterea si extinderea afacerilor romanesti la nivel regional si global. Destinat firmelor cu o cifra de afaceri intre 5 si 50 de milioane de euro, acest program promite sa transforme companiile locale in jucatori competitivi pe pietele internationale.

Giles Portman, ambasador al Marii Britanii in Romania, a adus in discutie ambitia Marii Britanii de a deveni principalul partener tech hub al Romaniei.

"Marea Britanie are ambitia de a fi cel mai mare partener tech hub al Romaniei in Europa. Cred ca putem sa facem asta, este o piata care are deja o valoare de 1.000 mld. de dolari, avem 150 de unicorni in UK si inca cel putin 200 care urmeaza sa vina pe piata. Asadar, cred ca putem sa indeplinim aceasta ambitie. (...) Cred ca avem aici o oportunitate de parteneriat, prin ingenuitatea romaneasca si oportunitatea britanica si prin MoonShotX sper sa putem atinge noi niveluri inalte", a subliniat ambasadorul.

Ana Bobirca, CIO la InnovX si project manager al MoonShotX, a subliniat importanta adaptabilitatii si informatiei corect pentru succesul international. "Daca esti de succes in Romania, vei fi absolut de succes si in afara, cu ecosistemul de informatie corecta. Cine e bun in Romania, asa cum au demonstrat multi asi in seara asta, va garantez ca isi vor demonstra competenta si afara" , a spus ea.

MoonShotX promite sa fie un catalizator semnificativ pentru expansiunea internationala a afacerilor romanesti, oferind resurse esentiale si expertiza pentru a le ajuta sa isi atinga obiectivele globale.

"Selectam companii care au un vis sau o viziune, iar InnovX are pentru ele un plan. Scopul este sa sprijine companiile sa creasca, am auzit asta pana acum de foarte multe ori si sa-si extinda operatiunile pe plan regional si eventual pe plan international, ca sa nu zic global", a adaugat Ana Bobirca.

Laura Mihaila, director of marketing, communication and CX la Raiffeisen Bank, a subliniat necesitatea de a construi o cultura de afaceri care sa incurajeze expansiunea internationala.

"Pana la urma trebuie sa incercam sa avem modele, dar nu unul-doi unicorni, ci un pipeline de modele, in asa fel incat mai multe exemple sa se transforme intr-un obicei. Fix asta facem cu MoonShotX, exista o bucata educativa importanta, cu multi mentori pe care am reusit sa-i aducem la masa. Exista o bucata de informatii personalizate si exista evident si o chestiune care tine de sustinere financiara, dar este vorba pana la urma despre o cultura pe care acum impreuna incercam sa o construim, un pipeline si o cultura de afaceri care sa spere si sa spuna ca noi putem sa construim vise romanesti in afara", a detaliat ea.

David Popovici, campion olimpic la inot

¬ Eu provin dintr-un domeniu diferit de cel bancar. Ulterior mi-am dat seama ca nu exista multe deosebiri intre proiect si mine, si eu am avut un vis, si eu am avut un plan, desi eu am o echipa. Cred ca fiecare dintre noi are un risc, o dorinta arzatoare de a reusi, insa stim cu totii ca nu e suficient doar sa-ti doresti.

¬ Cred ca in orice domeniu ai nevoie de o echipa puternica in jurul tau, care sa-t sustin, pentru ca numai asa poti ajunge cel mai bun intr-un domeniu.

¬ De cand eram mic, foarte multi au remarcat talentul pe care il aveam si care m-a propulsat, m-a ajutat sa castig multe competitii, sa ma plasez din ce in ce mai sus la cat mai multe competitii, dar mi-am dat seama repede ca trebuie sa muncesc si trebuie sa muncesc mai mult decat ceilalti.

¬ Eu ma consider unul dintre cei norocosi pentru ca am avut alaturi de mine familie, prieteni care m-au sustinut, de la profesori si antrenori, pana la sponsorii mei si parteneri de cursa lunga precum Raiffeisen, care m-au ajutat sa ajung omul pe care il vedeti astazi in fata si un om de care sunt destul de mandru.

Zdenek Romanek, presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania

¬ In urma cu aproximativ doi ani ne-am definit un set de aspiratii pe care vrem sa le urmam.

¬ Ne-am dori sa fim cea mai recomandata institutie financiara, pentru ca clientii sa ne recomande se datoreaza consilierului nostru financiar proactiv. Sunt foarte fericit ca pot spune ca echipa noastra de corporate banking are cel mai mare indice de recomandare deja astazi pe piata din Romania. Si se datoreaza capacitatii lor de a intelege companiile, de a le intelege nevoile si de a le sustine.

¬ Vorbind despre nevoile companiilor, intelegem ca si ele au diferite puncte de atins, in afara expansiunii romanesti. Asa ca, luand in considerare asta dintr-o perspectiva de consultant financiar proactiv, ne-ar placea sa sprijinim companiile si in acest moment. De aici vine programul MoonShot X, un program pe care l-am pregatit impreuna pentru a putea sustine companiile si in acest tip de dezvoltare in expansiunea regionala"

¬ Expansiunea regionala este un drum greu, dar, in acelasi timp, este unul foarte plin de satisfactii. Si ne-ar placea sa va putem sprijini pas cu pas, dar sistematic si repede. Exista o alta vorba care spune ca, daca tintesti spre luna, exista riscul ca, daca ratezi, sa ajungi totusi printre stele.

Cristian Sporis, vicepresedinte, divizia corporate, Raiffeisen Bank Romania

¬ In primele 10 tari care investesc in Romania sunt patru dintre cele pe care noi le vom vizita in cadrul in cadrul programului. Este vorba de Marea Britanie, Austria, Cehia si Statele Unite ale Americii.

¬ MoonShotX este un proiect care faciliteaza extinderea afacerilor romanesti la nivel regional si noi ne-am dori sa fie chiar international, nu doar in regiunea Europei Centrale si de Est, de ce nu si in vestul europene.

¬ Romania se afla in cea mai buna perioada economica istoric din punct de vedere al nivelului de trai, din punctul de vedere al PIB per capita, al puterii de cumparare, multi indicatori arata bine.

¬ Pe de alta parte, sunt si semne ingrijoratoare pentru viitorul imediat apropiat, din cauza deficitelor gemene pe care le stiti, dar, pe termen mediu si lung, in continuare perspectivele sunt de crestere.

¬ Este important ca noi sa trecem la urmatorul nivel. Cred ca am ajuns aici, dar daca vrem sa avem un produs, un serviciu de calitate, este momentul sa-l testam si pe alte piete. Este momentul ca sa cautam alte piete de desfacere, alti consumatori.

¬ Pe langa impactul direct al proiectului la nivelul economiei locale, ne dorim ca MoonShotX sa aduca Romaniei un plus de reputatie, de antreprenoriat si inovatie.

Marian Dinu, partener, DLA Piper

¬ Gandindu-ma de unde am plecat si unde suntem acum ca tara, e un interval destul de scurt in care Romania s-a transformat radical. Este complet alta poveste decat era acum 35 de ani, cand a venit Revolutia si asta este dovada ca romanii au ceea ce trebuie pentru a deveni niste oameni care se autosustin, care se automotiveaza, care reusesc sa infaptuiasca lucruri extraordinare.

¬ Dincolo de obisnuinta noastra de a fi subestimati si de obisnuinta noastra de a ne subestima, cred ca este momentul sa ne asumam cu curaj rolul de lideri - rolul de lider la nivel regional, la nivel european si poate de ce nu la nivel global. MoonShotX, este un proiect ambitios, dar realist, se poate.

Laura Mihaila, director of marketing, communication and CX, Raiffeisen Bank Romania

¬ Eu cred ca cu ca businessurile romanesti, cultura noastra de business este inca o cultura care isi doreste mai degraba sa se bazeze pe legaturile deja existente. Ne place inca sa stam pentru ca ne este un pic mai usor sa stam in batatura decat sa iesim din tara si tipul acesta de cultura de business este o chestiune care tine de un proces educational.

¬ Pana la urma trebuie sa incercam sa avem modele, dar nu unu-doi unicorni, ci un pipeline de modele, in asa fel incat mai multe exemple sa se transforme intr-un obicei.

¬ Asta facem cu MoonShotX, exista o bucata educativa importanta, cu multi mentori pe care am reusit sa-i aducem la masa. Exista o bucata de informatii personalizate si exista evident si o chestiune care tine de sustinere financiara, dar este vorba pana la urma despre o cultura pe care acum impreuna incercam sa o construim, un pipeline si o cultura de afaceri care sa spere si sa spuna da, noi putem sa construim vise romaneste in afara.

Sorin Suciu, executive director - mid corporates & public sector, Raiffeisen Bank Romania

¬ Eu cred ca sunt foarte multe domenii si industrii in care antreprenorii romani au un value proposition pentru a ajunge in afara. Cred ca cel mai important lucru este sa-i descoperim. Tocmai acest proiect face sa descoperim acele companii, industrii care ar putea face subiectul unei scalari a iesirii din zona lor traditionala de piata in care se adreseaza.

¬ Concret, cred ca zona de servicii si daca ma gandesc la servicii, in primul rand ma gandesc la IT, ca toata lumea cred ca deja stie acest lucru, dar nu numai.

Alina Irma Orban, director senior, ISV Partners Europa Centrala si Asia Centrala, Microsoft

¬ Sunt un infocat suporter a tot ce inseamna proiecte, InnovX si acum a Moonshot pentru ca pur si simplu m-a inspirat numele.

¬ Din prima cand am auzit MoonShotX am zis de cat curaj ai nevoie sa pui aceasta denumire atasata unui program de business pentru ca noi cu totii stim ca riscurile sunt cele care ne conduc deciziile de obicei, ci nu inspiratia si dorinta de a merge cat de mult vedem cu ochii.

¬ Tot timpul trebuie sa sa vrem un pic mai mult, un pic mai repede, pas cu pas, dar sistematic si repede.

¬ Faptul ca MoonshotX a adunat atatea capete luminate, atata putere si financiara si aceasta expansiune geografica intr-un singur loc cred ca trebuie sa ne dea foarte multa incredere ca in momentul de fata avem o echipa langa noi cat sa putem sa dorim sa aspiram la mai mult si sa putem sa cumva trecem de partea asta conservatoare pe care toti o avem si sa nu mai gandim cu frica de a nu pierde, ci cu potentialul de ceea ce castigam.

Giles Portman, ambasador al Marii Britanii in Romania

¬ Marea Britanie are ambitia de a fi cel mai mare partener tech hub al Romaniei in Europa. Cred ca putem sa facem asta, este o piata care are deja o valoare de 1.000 mld. de dolari, avem 150 de unicorni in Marea Britanie si inca cel putin 200 care urmeaza sa vina pe piata. Asadar, cred ca putem sa indeplinim aceasta ambitie.

¬ Voi avea indrazneala de a va spune in aceasta seara ca vrem sa fim capitala de venture capital a Europei, cred ca putem sa facem asta. Mai mult de 40% din tot venture capitalul ridicat in Europa este in Marea Britanie. Al treilea cuvant este inspiratia, sper ca puteti vedea in toate orasele din Marea Britanie partenerul tech dinamic si inspirational care sa ajute mediul de business de aici sa reuseasca in afacerile sale.

¬ Cred ca avem aici o oportunitate de parteneriat, prin ingenuitatea romaneasca si oportunitatea britanica si prin MoonShotX sper sa putem atinge noi niveluri mai inalte.

Maximilian Schausberger, director general, Elevator Ventures

¬ Cand am inceput eu activitatea la Raiffeisen Bank, stateam in fata unui turn imens din centrul Vienei si ma intrebam cum putem aduce acest turn putin mai aproape de start-up-uri si de inovatie. Am avut aceasta viziune de a transforma Raiffeisen in partenerul start-up-urilor din regiune.

¬ Eu am impartasit aceasta idee, iar raspunsurile pe care le-am primit au fost mixte. Unii oameni spuneau sa nu fac asta pentru ca imi voi distruge reputatia, ca nu va functiona, erau indoieli. Eu eram tanar si experimentasem magia a ceea ce pot face corporatiile mari impreuna cu spiritul start-up-urilor si eram sigura ca puteam face asta la Raiffeisen.

¬ Spiritul colaborarii este foarte puternic. In prezent, Elevator Ventures a investit mai mult de 50 mil. de euro in start-up-urile din regiune si anul acesta am lansat cel de-al doilea fond, cu 70 mil. euro. Vrem sa continuam sa sustinem start-up-urile in crestere, inclusiv pe cele din Romania.

Ana Bobarca, CIO, InnovX si project manager, MoonShotX

¬ Daca plecam de la premisa ca oamenii plang si rad la fel vom intelege ca, de fapt, ideea de a te duce in alta tara, de a-ti marcheta businessul in alta tara tine mai degraba de informatie si de masura in care te poti adapta in contextul respectiv dar cu propria ta propozitie, cu propriul tau produs, este o chestiune de organizare, de distributie, de a cunoaste pe cunoaste pe cine trebuie si de a primi sfaturile potrivite in tara respectiva.

¬ Daca esti de succes in Romania, vei fi absolut de succes si in afara, cu ecosistemul de informatie corect. Cine e bun in Romania, asa cum au demonstrat multi asi in seara asta, va garantez ca isi vor demonstra competenta si afara.

¬ Selectam companii care au un vis sau o viziune, iar InnovX are pentru ele un plan. Scopul este sa sprijine companiile sa creasca, am auzit asta pana acum de foarte multe ori si sa-si extinda operatiunile pe plan regional si eventual pe plan international, ca sa nu zic global.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare