30.10.2024, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
O adevarata batalie se profileaza intre cele mai puternice tari ale Europei si Banca Centrala Europeana pentru controlului unui nou instrument monetar despre care ambele parti se tem ca ar putea destabiliza sistemul bancar al continentului daca nu este gestionat corect, scrie Politico.
In centrul conflictului se afla euro digital, dezvoltat de ani intregi de BCE. Pe masura ce proiectul se apropie de realitate, tensiuni ies la suprafata. Mai multe guverne UE, printre care cele ale Frantei si Germaniei, argumenteaza ca BCE a capatat prea mult control asupra unui aspect crucial: cata moneda digitala li se va permite cetatenilor sa detina in "portofelele" sustinute de banca centrala.
Aspectul poate parea unui tehnic nerelevant, insa mizele sunt enorme. Politicienii si tehnocratii se tem ca daca limita este setata prea sus, cetatenii ar putea retrage sume vaste din bancile traditionale in timpul unei crize, periclitand stabilitatea intregului sistem bancar. Unii sunt de asemenea ingrijorati ca orice limita ar afecta libertatea financiara personala, potrivit unui diplomat.
Conflictul ridica un semn de intrebare fundamental: unde se termina autoritatea bancii centrale si unde incepe cea a tarilor membre UE?
Pentru unii, situatia reprezinta o rezistenta necesara impotriva depasirii de catre BCE a atributiilor sale. In Frankfurt insa oficialii o vad ca pe un amestec al politicului intr-un domeniu in care acesta nu ar trebui sa aiba ce sa caute. In centrul sau, disputa are mai putin de-a face cu tehnicalitati, fiind mai degraba o "batalie pentru putere".
Peste 100 de banci centrale au analizat ideea crearii unei monede digitale nationale, insa in timp ce multe dintre eforturile respective au pierdut din vigoare intre timp, BCE a ramas ferma pe pozitii, promovand euro digital ca pe o alternativa revolutionara la sistemele existente de plati, una despre care aceasta spera ca va reduce dependenta Europei de serviciile dominante din SUA si non-UE.
Insa determinarea bancii centrale a starnit in acelasi timp teama in randul unor tari UE, care privesc acum proiectul ca fiind unui periculos de tehnocrat.
Bruxelles-ul se foloseste de influenta sa politica pentru a diminua puterea BCE in negocierile privitoare la aspecte cruciale legate de designul euro digital.
Pentru diplomati, euro digital nu este doar un instrument monetar, ci o problema mai ampla care ar putea transforma modul in care europenii gestioneaza platile de zi cu zi.
Unele tari membre sunt de asemenea profund preocupate de modul in care proprii cetateni vor primi un proiect gandit de tehnocrati despre care acestia banuiesc ca sunt rupti de realitate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.