02.01.2025, 13:24 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Preturile gazelor europene au inregistrat cresteri moderate in prima zi de tranzactionare a anului, chiar daca regiunea se pregateste pentru temperaturi scazute de iarna, fara o sursa cheie de aprovizionare, raporteaza Bloomberg.
Preturile de referinta au crescut pana la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, inainte de a inregistra o scadere semnificativa. Livrarile de gaze rusesti in Ucraina au fost intrerupte pe 1 ianuarie, dupa ce contractul de tranzit intre cele doua tari aflate in razboi a expirat.
Comerciantii se asteptau la pierderea fluxurilor rusesti, o sursa importanta de aprovizionare pentru multe tari din Europa Centrala, acestia monitorizand in prezent daca oprirea in cauza va duce la retrageri mai rapide din depozite. Stocurile de gaze pe continent scad deja la cel mai rapid ritm din 2021, cand criza gazului a inceput sa se adanceasca.
Oprirea coincide cu prognozele de temperaturi sub zero grade in unele tari, ceea ce va duce la o cerere mai mare pentru incalzire. In Slovacia, una dintre tarile cele mai afectate de intreruperea livrarilor, mercurul ar putea scadea pana la -7C pana la mijlocul lunii ianuarie.
Desi este putin probabil ca Europa sa ramana complet fara gaze in aceasta iarna, datorita stocurilor existente si livrarilor de la alti furnizori, comerciantii ar putea intampina dificultati in umplerea stocurilor pentru sezonul de incalzire viitor. Preturile gazelor pentru vara viitoare au depasit deja preturile pentru iarna 2025-2026, ceea ce va face refacerea stocurilor mai costisitoare.
"Exista un risc tot mai mare ca Uniunea Europeana sa termine iarna cu stocuri scazute de gaze, ceea ce va face realimentarea acestora mai costisitoare", a declarat Arne Lohmann Rasmussen, analist sef la Global Risk Management din Copenhaga.
In prezent, fluxurile de gaz rusesc catre Europa sunt limitate la o singura ruta: o conducta care trece prin Turcia si furnizeaza combustibil Ungariei. Livrarile pe aceasta ruta vor fi monitorizate indeaproape de autoritati.
Majoritatea clientilor din Europa Centrala ai Gazprom PJSC din Rusia au reusit sa gaseasca surse alternative de aprovizionare. De exemplu, Austria primeste mai mult gaz prin Germania si Italia, conform unui raport al Austria Gas Grid Management.
In plus, Europa va depinde probabil mai mult de gazele naturale lichefiate (GNL), importate inclusiv din Rusia. Anul trecut, Rusia a livrat volume record de GNL in regiune, devenind astfel al doilea cel mai mare furnizor, dupa SUA, care recent a pus in functiune doua noi fabrici de export.
Totusi, pentru natiunile din Europa Centrala si de Est, care nu au iesire la mare, costurile livrarii maritime catre Germania, Polonia sau Grecia, regazificarea ulterioara si tranzitul suplimentar fac GNL-ul o optiune costisitoare. Slovacia estimeaza ca importurile de gaze din vest ar putea duce la costuri suplimentare de 177 de milioane de euro (183 de milioane de dolari).
Pretul gazului de referinta pentru livrarea in februarie in Tarile de Jos a crescut cu pana la 4,3%, dar la ora 11:20 a.m. in Amsterdam, a inregistrat o crestere de doar 0,4%, atingand 49,10 euro pe megawatt-ora. Contractele futures au depasit 50 EUR pe 31 decembrie, anticipand oprirea fluxurilor.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.