×

Accesează
contul existent

Zf 24

Europa poate rasturna jocul inteligentei artificiale: Cum start-up-urile europene pot concura cu...

Europa poate rasturna jocul inteligentei artificiale: Cum start-up-urile europene pot concura cu gigantii americani in ciuda diferentei uriase de finantare

08.01.2025, 14:26 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Niklas Zennstrom, unul dintre cei mai de succes antreprenori si investitori europeni in domeniul tehnologiei, considera ca start-up-urile din Europa pot reusi in domeniul inteligentei artificiale, chiar si in fata diferentelor semnificative de finantare fata de rivalele din SUA, potrivit Financial Times.

Intr-un interviu acordat pentru FT, Zennstrom a afirmat ca start-up-urile europene pot prospera dezvoltand aplicatii bazate pe platformele de inteligenta artificiala ale companiilor americane, cum ar fi OpenAI sau Google.

"Ganditi-va la ceea ce s-a intamplat cu telefonia mobila si cloud-ul: exista cativa furnizori globali de cloud care permit mii de afaceri sa creasca", a spus el. "Nu toata lumea trebuie sa creeze un model de limbaj de anvergura... Puteti adauga valoare ca furnizor de aplicatii."

Comentariile sale vin intr-un context in care decidentii si investitorii europeni sunt ingrijorati de faptul ca Statele Unite devanseaza Europa in domeniul inteligentei artificiale. Multi se tem ca Europa risca din nou sa ramana in urma in fata marilor grupuri din Silicon Valley, care controleaza o tehnologie cu potential transformational, cu implicatii majore pentru competitivitatea si securitatea nationala a regiunii.

Industria tehnologica europeana a creat sute de "unicorni" - companii private evaluate la peste 1 miliard de dolari - si a redus decalajul in ceea ce priveste finantarea initiala fata de SUA, "indiferent daca Europa dispune de infrastructuri tehnologice critice care sunt europene", a declarat Zennstrom pentru FT.

"Companiile europene pot construi pe platformele de inteligenta artificiala, fie ca sunt din Franta, fie din SUA", a adaugat el.

Increderea antreprenorilor europeni in perspectivele tehnologice ale regiunii a atins un nou minim in 2024, conform raportului "State of European Tech" al Atomico, firma de risc fondata de antreprenorul suedez in 2006. Conform sondajului, 40% dintre fondatori se simt "mai putin optimisti" cu privire la viitorul tehnologiei europene decat in anul precedent.

Cu toate acestea, desi recunoaste ca anul 2024 a fost "foarte greu" pentru start-up-uri si investitori si ca masa de capital investita in tehnologia europeana va scadea pentru al treilea an consecutiv, Zennstrom considera ca pesimismul privind viitorul regiunii este exagerat.

"Este o problema europeana sa vorbim doar despre dezavantajele regiunii", a spus el. "Exista multe date interesante care arata ca, de fapt, recuperam decalajul [fata de SUA] si ca ne descurcam destul de bine."

In pofida progresului general in industria tehnologica europeana, decalajul transatlantic in ceea ce priveste investitiile in start-up-urile de inteligenta artificiala este evident.

Un raport al firmei de risc Accel, publicat in octombrie, a aratat ca investitiile din SUA in tehnologia AI generativa au atins aproape 48 de miliarde de dolari in 2023 si 2024 combinate, de peste cinci ori mai mult decat in Europa si Israel, unde finantarea in acest sector a totalizat aproximativ 9 miliarde de dolari.

O mare parte din suma din SUA provine din investitiile in start-up-uri care dezvolta modele "de baza", sisteme AI complexe si costisitoare care stau la baza chatbotilor generali si a serviciilor de creare media, cum ar fi GPT al OpenAI. In Europa, exista doar cateva start-up-uri care lucreaza la astfel de modele de baza, printre care Mistral, cu sediul in Paris, si Black Forest Labs din Germania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare