×

Eveniment

Finantele statului in mai 2024: De unde a venit imbunatatirea finantelor publice in mai, desi...

Finantele statului in mai 2024: De unde a venit imbunatatirea finantelor publice in mai, desi veniturile au incetinit: plata in avans a pensiilor de Paste, la final de aprilie, a dus cheltuielile bugetului in jos

02.07.2024, 09:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Surpriza executiei bugetare pe luna mai este ca guvernul a reusit sa isi reduca cheltuielile bugetare cu aproape 7% fata de mai 2023, in vreme ce avansul veniturilor a fost de 9%. Astfel, contabil, situatia finantelor publice s-a ameliorat in mai ¬ Analiza executiei bugetare releva insa ca platile cu pensiile s-au redus la jumatate, aceasta fiind singura cheltuiala care a scazut ¬ Explicatia sta intr-o hotarare adoptata de guvernul Ciolacu la final de aprilie, prin care pensiile pe mai s-au platit in avans, pentru sarbatorile de Paste ¬ Astfel, guvernul s-a degrevat de o plata de 9 mld. lei in mai, circa 0,5% din PIB, dar care se va relua din iunie.

In rest, toate cheltuielile majore ale bugetului de stat au crescut puternic. Spre exemplu, cheltuielile cu salariile bugetarilor au un plus de 22%, cand bugetarea de pe 2024 prevedea o crestere de sub 11%. Peste planurile initiale ale guvernului au venit si protestele bugetarilor pentru salarii mai mari, cerinte care, in cea mai mare masura, au fost aprobate de guvern.

La bunuri si servicii, guvernul a cheltuit aproape 8 mld. lei in mai, cu 19% mai mult decat in mai 2023. Or, la inceputul anului, guvernul si-a bugetat o crestere de cheltuieli cu bunuri si servicii de numai 6%. Cheltuielile cu dobanzile au crescut si ele cu 27% in mai 2024 fata de mai 2023, si, in aceeasi vreme, cheltuielile cu subventiile au crescut aproape 140% an/an.

Pe de alta parte, investitiile de la bugetul de stat, evidentiate in executia bugetara la "cheltuieli de capital", au avansat si ele in mai 2024, de la 3 mld. lei in luna corespunzatoare din 2023, la 3,5 mld. lei, adica un plus de 16%.

Pe fondul acestor evolutii, cheltuielile bugetului de stat au ajuns sa scada cu aproape 7%, aceasta fiind prima luna de la inceputul anului cand guvernul nu cheltuie mai multe decat s-a angajat ba, dimpotriva, cheltuie mai putin decat anul trecut.

Daca, insa, nu era situatia exceptionala cu plata pensiilor in avans, cheltuielile de la bugetul de stat cresteau cu 13% in mai 2024, fata de mai 2023, peste programul bugetar.

Este, cu toate acestea, o imbunatatire fata de cresterea de cheltuieli de 29% din primele patru luni din an. Nu se poate spune acelasi lucru si despre venituri, pentru ca acestea au franat in mai fata de avantul pe care il prinsesera in primele patru luni: incasarile statului au crescut cu 9%, in vreme ce, la patru luni din an, cresterea de venituri era de 15%.

Guvernul a incasat mai putin din impozit pe profit in mai 2024, fata de mai 2023, cu 9%, acesta fiind, de altfel, si singurul capitol mare unde s-au inregistrat scaderi ale incasarilor. Este drept insa ca mai nu este o luna in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) colecteaza mult impozit pe profit, pentru ca este la mijlocul trimestrului, iar platile se fac, de obicei, in ultima luna din trimestru. Cu toate acestea, scaderea de 9% vine prin comparatie cu aceeasi luna mai, din anul trecut

La venituri nefiscale, unde intra dividendele din profiturile companiilor de stat, veniturile din dobanzi ale Bancii Nationale sau veniturile din inchirierea patrimoniului statului au mai inregistrate performante sub media veniturilor: A7% an/an.

In rest, incasarile statului au inregistrat cresteri de doua cifre la TVA (A20%) sau la contributii de asigurari (A17%), acestea fiind primele doua resurse ale majore ale bugetului statului.

Teoretic, executia bugetara pe luna mai arata, contabil, o imbunatatire a finantelor publice, dupa patru luni in care, chiar daca veniturile au crescut mai bine decat asteptarile, cheltuielile au fost complet scapate de sub control. Practic, insa, cea mai mare imbunatatire a venit datorita platii in avans a pensiilor pe luna anterioara, astfel ca, daca s-ar fi platit pensiile la cadenta normala, cheltuielile bugetului nu mai scadea cu 7%, ci cresteau cu 13%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare