![]() |
24.04.2025, 08:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Nicio prognoza nu vede o recesiune in Romania in acest an ¬ Problema nu este insa a cresterii economice, ci a deficitului bugetar care, foarte probabil dupa cifrele din primul trimestru, va sari de tinta de 7% din PIB, cat s-a angajat guvernul in fata Comisiei Europene.
Economia Romaniei nu scade sau stagneaza in 2025, arata cel mai recent raport al Fondului Monetar International (FMI). Cu toate acestea, institutia a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania de la 3,3 % la 1,6 % in acest an. Raportul arata, astfel, ca economia Romaniei evita o stagnare sau o recesiune in 2025 si activitatea economica continua sa creasca, sustinuta de consum, in cea mai mare parte.
Economia a crescut anul trecut cu 0,8%. Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere de 2,5%. Daca va avea o crestere sub aceasta prognoza, atunci vor fi probleme, asa cum sunt mereu cand ai cheltuieli peste venitul estimat. Deficitul bugetar este anticipat in 2025 la 7% din PIB (cash). Anul trecut el a fost de 8,6% pe metoda cash (153 mld. lei). Marti, Eurostat a transmis ca, pe metoda ESA 2010, el a fost de 9,3% din PIB. Metoda europeana este diferita de cea nationala pentru ca adauga la deficit si angajamentele de plata neonorate din anul respectiv si care, evident, vor fi o povara pentru bugetul anului viitor.
Angajamentul si, pana la urma si interesul Romaniei, este ca deficitul bugetar sa ajunga, treptat, la sub 3% in 2031. Primele date ale anului nu arata bine. Vom sti peste doua zile care a fost deficitul bugetar pe primul trimestru al lui 2025. Ce stim oficial acum este ca deficitul bugetar in primele doua luni a fost de 1,6% din PIB, intr-o insensibila scadere fata pe primele doua luni din 2024. Si ca cheltuielile de personal, de pilda, au crescut cu 16%. Dar noul guvern - condus de acelasi prim-ministru care a dus deficitul la 8% anul trecut - promisese ca va ingheta cheltuielile, astfel incat deficitele sa scada. Dar cheltuielile au continuat sa creasca - plus 3,7% in primele doua luni din an, an/an.
Problema este ca, pentru a acoperi acest deficit, te imprumuti. Iar cand pietele te vad in dificultate, te penalizeaza mai mult pentru ca pun in cosul dobanzii si riscul de neplata. Romania se imprumuta azi pe pietele externe la peste 7%.
Datele locale despre sectoarele economice arata ca aproape toate au incetinit sau scazut fata de ritmul de anul trecut. Constructiile si IT-ul, care au fost fanionul cresterii economice in ultimii ani in Romania, au incetinit in 2024.
Cifrele din primele luni din 2025 indica o continuare a tendintei de racire a economiei. Insa consumul, care este principala ramura economica si face 60% din PIB, a continuat sa creasca. In aceeasi vreme insa, industria, care inseamna 20 % din PIB pe partea de formare, continua sa bata pasul pe loc. Cu toate acestea, apar primele semne ca industria ar putea sa se revigoreze in 2025. Industria scade in Romania, inca, dar creste in UE, arata Eurostat. Si inca ceva: vesti bune legate de sentimentul managerilor din industrie au venit si din partea Germaniei, principalul partener comercial al Romaniei, unde perceptia managerilor este ca cererea pentru produsele industriale va creste in perioada urmatoare, conform indicelui german ifo.
Primele cifre despre evolutia economiei in 2025 vor veni pe 15 mai, cand Institutul National de Statistica va publica seturi de date semnal privind evolutia PIB. Cifrele vor reflecta strict evolutia Produsului Intern Brut, fara alte detalii suplimentare legate de sectoarele care au adus aceasta evolutie.
In acest moment, cele mai optimiste prognoze pentru economia Romaniei sunt de o crestere de 2,5-3 %, in vreme ce cele mai pesimiste prognoze se duc si sub 1% pentru 2025, dupa ce economia a crescut cu doar 0,8 % in 2024.
Evolutia economiei este cruciala pentru bugetul public, pentru ca cresterea de venituri programata la 16% in 2025 s-ar baza, in buna masura, pe cresterea economica. Evolutia veniturilor la bugetul de stat este egala cu evolutia economiei impreuna cu inflatia. Astfel, la o inflatie totala, inclusiv inflatia industriala, de 5-6 % in 2025, este nevoie de o crestere economica nominala de cel putin 7-8 %, astfel incat veniturile sa se realizeze, in lipsa altor masuri precum imbunatatirea colectarii la bugetul de stat prin digitalizare sau modificarea taxelor. Prognoza guvernului pentru economie este de o crestere reala de 2,5 % in 2025, previziune pe care si-a articulat bugetul de stat in 2025.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
24.04.2025, 11:01