×

Accesează
contul existent

Eveniment

Guvernul este acelasi, dar fetele multor parlamentari sunt noi. Sau cel putin a celor care conduc...

Guvernul este acelasi, dar fetele multor parlamentari sunt noi. Sau cel putin a celor care conduc comisiile economice. Prin urmare, este important cine conduce comisiile parlamentare pentru ca sefii acestora au influenta asupra membrilor unei comisii

23.01.2025, 16:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Parlamentul este cel care decide daca masurile guvernului sunt valide sau nu ¬ Iar plenul celor doua camere voteaza, de cele mai multe ori, in functie de ce spun comisiile de specialiate ¬ Azi despre sefii comisiilor economice ale Parlamentului.

Alegerile legislative au trecut. Raman alegerile prezidentiale care au insemnat un soc si care vor fi repetate.

Guvernul este cam acelasi - acelasi care a pierdut lamentabil alegerile, cu o adaugare: UDMR.

Ar putea costa mult ca nu vedem figuri noi in guvern pentru ca verdictul electoratului a fost clar: nu va mai vrem pe voi, vrem fete noi.

La nivelul Parlamentului sunt insa si fete noi. Iar Parlamentul este cel care va decide, in final, cum va merge si spre ce se indreapta politica Guvernului.

Sefii comisiilor de finante din Camera deputatilor si din Senat sunt "fete noi" pentru ca publicul nu-i stie, chiar daca sunt la primul, la al doilea si chiar la al treilea mandat parlamentar. Acestia vor decide ritmul reformelor fiscale care vor fi luate, pana la urma. Ca nu vor fi luate anul acesta - cum spune Kelemen Hunor, seful UDMR - este una. Ca Parlamentul va decide in final ce si cum, chiar daca deciziile se iau anul viitor, este alta.

Asa ca este important cine conduce o comisie economica pentru ca, indeobste, plenul fiecarei camere parlamentare voteaza potrivit deciziei comisiei de specialitate.

In fruntea Senatului este azi un liberal, Ilie Bolojan. Daca Klaus Iohannis demisioneaza - oricum pozitia lui nu mai este credibila pentru ca este in afara mandatului care i-a fost conferit de cetateni - atunci Bolojan va ajunge presedinte interimar. Va avea o vizibilitate puternica si ar putea candida pentru functia suprema in stat.

Un alt posibil pretendent este Victor Ponta. El este azi presedintele Comisiei economice a Camerei Deputatilor. Cum a ajuns acolo nu stim foarte exact. Ce stim este ca presedintele unei comisii parlamentare este ales. Deci deputatii din Comisia economica l-au ales pe fostul premier drept presedinte. Noul presedinte al Camerei Deputatilor este Ciprian-Constantin Serban. Nu am auzit de el pana ce a ocupat aceasta pozitie. Cum nu auzisem de Maria-Gabriela Horga care este presedinta Comisiei de buget-finante din Senat, la doar 39 de ani.

Iata ca apar si fete noi, chiar daca unele sunt la al doilea mandat in Parlament. Insa, asa cum se intampla mereu, ca sa fii "senior" mai intai trebuie sa fii "junior".

Ilie Bolojan, presedintele Senatului

¬ Ilie Bolojan (55 de ani) este senator PNL si a fost ales presedinte al Senatului. Pana a ajunge senator a fost presedinte al Consiliului Judetean Bihor dupa ce, inainte, fusese primar al Oradei vreme de trei mandate (2008 - 2020). Este presedinte al PNL, dupa demisia lui Nicolae Ciuca. Ciuca a demisionat ca urmare a esecului usturator al liberalilor la ultimele alegeri - parlamentare si prezidentiale. Desi putin probabil acum, nu este exclus sa-l vedem candidat la presedintie, in cazul in care candidatura lui Crin Antonescu va fi un esec. Bolojan si-a castigat un fel de faima si se spune despre el ca este un bun administrator. Faima lui e ca a concediat oameni din administratie. Asta a promis ca va face si la Senat - iar ieri functionarii din Senat au organizat un protest impotriva sa din cauza acestei declaratii. Nu s-a mai vazut nicicand asa ceva in Parlamentrul Romaniei. Bolojan este matematician (Universitatea de Matematica din Timisoara), dar si inginer mecanic (Institutul Politehnic Traian Vuia din Timisoara). La inceputul carierei a fost profesor, apoi a intrat in administratie si a fost consilier local, dar a administrat si mai multe societati comerciale. Are studii de administratie facute in Franta.

Maria-Gabriela Horga, presedinta Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat

¬ Maria-Gabriela Horga este senatoare PNL. A fost deputata aleasa in 2020, iar acum este senatoare. Are 39 de ani. Nu si-a publicat CV-ul pe site-ul Senatului. Dar datele publicate pe site-ul Camerei Deputatilor pe cand era deputata arata ca este doctor in economie, profesor/lector asociat la ASE Bucuresti. Si preda lectii de economie in limba engleza si in limba franceza. Este/a fost (CV-ul ei nu este la zi) profesor la ASE, la Facultatea de Administrare a Afacerilor cu Predare in Limbi Straine (FABIZ). A terminat Facultatea de Economie din Constanta.

Victor Ponta, presedintele Comisiei economice a Camerei Deputatilor

¬ Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare este condusa de Victor Ponta (53 de ani) , fost prim-ministru.

¬ Ponta este un om politic de cursa lunga si a fost lansat de Adrian Nastate, acum 25 de ani, care, spre deliciul ziaristilor de la acea vreme, l-a numit "micul Titulescu". "Micul Titulescu" este fan Calin Georgescu, cum singur spune, intr-un interviu pentru Reuters.

¬ A fost seful PSD intre 2010 si 2015. A demisionat din PSD dupa ce a pierdut alegerile in fata lui Klaus Iohannis si sefia guvernului. A fost recuperat de actualul sef al Executivului, Marcel Ciolacu care l-a facut consilier personal si, iata, deputat si seful unei comisii fundamentale a Camerei Deputatilor. Ponta a spus public ca nu exclude o noua candidatura pentru presedintie. Doar ca Ciolacu a spus public ca, daca face acest gest, va fi dat afara din PSD.

Ciprian-Constantin Serban, presedintele Camerei Deputatilor

¬ Noul presedinte al Camerei Deputatilor este Ciprian-Constantin Serban. A lucrat o vreme in mediul privat, a fost administratorul unei firme a lui, SC Impex SRL, si administrator al alteia, SC Euro Concip SRL. Apoi s-a mutat in administratia publica si a fost consilier judetean la Neamt si city manager al Roznovului, pentru cateva luni, in 2016. In 2016 a ajuns deputat, pozitie pe care o detine si azi. Are studii de stiinte politice (Universitatea Petre Andrei din Iasi) si studii economice (ASE Bucuresti). Asa cum s-au ingramadit tot politicienii, are si studii la Colegiul National de Aparare - o institutie ciudata care ofera diplome postuniversitare, dar despre care nimeni nu stie aproape nimic decat ca este finantata de Ministerul Apararii.

Bogdan Hutuca, presedintele Comisiei de finante a Camerei Deputatilor

¬ Hutuca (57 de ani) este noul presedinte al Comisiei de Finante-banci si piata de capital a Camerei Deputatilor, comisie care poate admite sau respinge propunerile fiscale ale guvernului.

¬ Este deputat din 2016, asadar este la al treilea mandat in Camera. Inainte de a fi deputat a lucrat in administratia publica in Galati - s-a ocupat de administrarea contribuabililor mici. A lucrat si la Constanta, ca director executiv la Institutia Prefectului si inainte de asta a lucrat la directia locala Constanta a Ministerului de Finante. Are studii economice: a terminat ASE - Facultatea de Finante - Banci.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare