×

Accesează
contul existent

Companii

¬Hotelierii romani ar putea duce Booking.com in instante pentru clauzele contractuale pe care...

¬Hotelierii romani ar putea duce Booking.com in instante pentru clauzele contractuale pe care platforma le-a impus privind practicarea preturilor

13.02.2025, 19:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Platforma de rezervari Booking.com detine monopolul in piata hoteliera europeana, avand o cota de piata de 74%, sustine Markus Luthe, presedintele Asociatiei Hoteliere Germane. Booking, datorita cotei de piata pe care o are in Europa, a dus la impunerea unor contracte in dezavantajul hotelierilor.

Booking impune hotelurilor prin contractele pe care le are o clauza numita "rate parity", prin care hotelierii sunt obligati sa practice acelasi pret indiferent de platforma in care isi listeaza proprietatea. Mai exact, ei sunt obligati prin aceasta clauza sa aiba acelasi pret pe propriul site, ca si pe Booking sau alte platforma, chiar daca acestea percep comisioane.

Ca urmare a acestei clauze, Asociatia Hoteliera Germana a dus o lupta in instante ca Booking sa despagubeasca hotelierii pentru aceasta clauza.

"Ei trebuie sa invete o lectie, iar singura lectie pe care aceasta companie este dispusa sa o invete este sa le plateasca hotelierilor. Am intrebat hotelurile germane daca sunt dispuse sa se ridice impotriva Booking.com si sa ceara despagubiri. Am reusit sa strangem 2.000 de cele 21.000 de hoteluri din Germania care ne-au dat mandatul de a solicita o despagubire", explica Markus Luthe, in cadrul conferintei "Transformarea industriei hoteliere: cresterea competitivitatii in noul context strategic din turism", organizata de Industria Hoteliera din Romania.

"Curtea Europeana de Justitie a declarat ca Booking nu este in masura sa ceara o clauza de paritate a preturilor in contracte. Este antitrust", a adaugat el.

Exemplul hotelierilor germani ar putea fi luat si de catre hotelierii romani, subliniaza el.

Concluziile "bataliei" impotriva Booking arata ca platforma a incalcat legislatia Uniunii Europene in domeniul concurentei, cat si in Romania, prin utilizarea clauzelor de paritate anticoncurentiale.

"Ca principiu de baza al dreptului european si conform jurisprudentei neechivoce a Curtii Europene de Justitie, hotelurile din Romania pot cere despagubiri a prejudiciului impotriva Booking.com. Hotelurile au suferit daune financiare semnificative ca urmare a clauzelor de paritate, si anume sub forma unor comisioane umflate artificial platite catre Booking.com si distorsiuni ale canalelor de vanzare directe ale hotelurilor", mai spune Markus Luthe.

Booking percepe comisioane si de circa 30% din pretul unei cazari. Platforma este cel mai popular, mai ales in Romania, motor de cautare si rezervare a cazarilor.

Legislatia din Romania este invechita si nu acopera astfel de spete.

"Avem un cadru legal vechi, care trebuie imbunatatit, mai ales ca urmare a digitalizarii. Pe de alta parte, ne temem de modul in care statul schimba cadrul in ceea ce priveste fiscalitatea, care uneori nu este previzibil. Reglementarile noastre specifice sunt foarte vechi si nu sunt actualizate, insa in ceea ce priveste fiscalitatea ni se pare ca este un pic prea imprevizibila si sunt prea multe schimbari fara ca noi sa avem timp sa ne ajustam bugetele si sa ne ajustam planurile de investitii. Acum, se analizeaza posibilitatea de a trece la un tip de impozit progresiv pe profit. Acesta va avea un impact major pentru noi. Pentru investitorii care isi fac planuri este intr-adevar o chestiune serioasa", spune Simona Constantinescu, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

In Romania, exista circa 3.000 de firme cu cod CAEN 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, potrivit datelor Registrului Comertului pentru 2023, ultimul an pentru care exista informatii publice.

Totusi, in cadrul conferintei, Marie Audren, presedintele HOTREC, asociatia europeana care reprezinta segmentul ospitalitatii, a transmis ca un semnal pozitiv este acela ca pentru prima data exista un Comisariat European de Transport si Turism, sectorul turismului fiind pentru prima data inclus.

"Este foarte important ca in Europa ne concentram pe aceasta industrie. Turismul reprezinta circa 10% din PIB-ul Europei. In unele tari, contributia turismului la economie e chiar mai mare. Europa este destinatia numarul unu mondiala, deci sunt multe oportunitati si stiu ca, in Romania, exista multa diversitate", spune Marie Audren.

Romania a devenit o piata tot mai interesanta pentru investitorii care au pus deja lupa pe piata locala, noi lanturi hoteliere incheie parteneriate pe plan local pentru deschiderea unui hotel, dar si investitorii din alte sectoare intra in hotelarie pentru a-si diversifica portofoliul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare