×

Accesează
contul existent

Eveniment

Iohannis, o intrare triumfala in politica si o iesire trista. Insa Romania a mers bine in mandatele...

Iohannis, o intrare triumfala in politica si o iesire trista. Insa Romania a mers bine in mandatele sale

11.02.2025, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La alegerile din 2019, Klaus Iohannis a fost ales cu un scor uluitor, 66% din alegatorii ajunsi la urne l-a votat. Nu se mai vazuse asa ceva de la Ion Iliescu, din alegerile din "Duminica Orbului" a anului 1990.

Cum a ajuns un om cu o sustinere populara imensa sa coboare la doar 8% in sondaje? Cum a ajuns un presedinte care si-a tras partidul in sus, in alegerile trecute, sa fie acum o piatra de moara de gatul aceluiasi partid? Se intampla pentru ca trecutul te urmareste ca o stafie din filmele de groaza.

Sub presedintia lui Klaus Iohannis, Romania a prosperat. Nivelul de trai a crescut cum tara nu l-a avut niciodata in istorie. Doar ca acest lucru nu a fost meritul presedintelui. Nici macar al guvernului. A fost al oamenilor care si-au vazut de treaba si au muncit pe branci, dar seara, la televizor, il vedeau pe domnul Iohannis catarat pe piramidele Egiptului.

Parlamentul va lua azi in discutie demisia presedintelui Iohannis.

Demisia presedintelui Iohannis, departe de a fi un cataclism politic, este o usurare pentru toata lumea. Oricum, el nu mai insemna nimic. Demisia nu a fost de bunavoie, demisia i-a fost ceruta.

Dar toata povestea arata ca Romania este intr-o criza pe care nimeni nu a prevazut-o. In ciuda evolutiei bune a economiei, furia fata de partidele traditionale este in crestere. De ce?

Presedintele Iohannis a fost votat pentru doua mandate pentru ca oamenii au spus ca e "neamt" si ca nemtii sunt rigurosi in tot ce fac. Klaus Iohannis nu a fost riguros in nimic. Istoria il va clasifica, foarte probabil, drept cel mai detestat presedinte din istoria de dupa revolutia din 1989.

Mai detestat decat Ion Iliescu. Si a fost presedintele in care milioane de oameni si-au pus speranta. Nu e bine ca s-a intamplat asa, dar pentru partidul care l-a facut presedinte este o usurare. Pentru el este trist.

E trist sa ajungi dintr-o speranta un balast. Este trista iesirea din politica in acest fel a unui om in care milioane de oameni au avut incredere.

Pasii de urmat

Presedintele Klaus Iohannis a demisionat pentru ca, altminteri, risca sa fie suspendat de parlament. Suspendarea presedintelui se face cu votul majoritatii absolute in parlament - cincizeci plus unu din numarul parlamentarilor. Cum coalitia la putere are doar cu trei patru procente peste cincizeci la suta si cum resentimentele sunt mari, Klaus Iohannis, care mai are o sustinere publica de doar 8%, risca sa fie suspendat.

S-ar fi ajuns la referendum, unde, cel mai probabil, ar fi fost demis prin vointa populara. Klaus Iohannis a evitat demiterea prin demisie. O demisie este mai onorabila decat o demitere. Ilie Bolojan, seful interimar al PNL si presedinte al Senatului, va deveni presedinte interimar al Romaniei. Mandatul lui nu va fi unul "plin", va avea restrictii in domenii-cheie, precum apararea, numiri in fruntea serviciilor secrete. Dar si Iohannis le avea, dupa 21 decembrie 2024, cand i-a expirat mandatul oferit de cetateni.

Asa ca vom avea alegeri prezidentiale la termenul stabilit de guvern - pe 4 mai primul tur si 18 mai turul al doilea. Daca Iohannis nu demisiona si ar fi fost suspendat, alegerile stabilite de guvern ar fi fost, probabil, amanate pentru ca procedura unui referendum de aprobare/respingere a suspendarii necesita si bani, dar nu asta e problema mare, necesita timp. Referendumul se organizeaza la 30 de zile de la suspendarea presedintelui si, daca este demis prin votul popular, urmeaza campanii electorale care inseamna si ele luni bune, deci mananca timp. Iulian Anghel

Klaus Iohannis (66 de ani)

¬ Absolvent al Facultatii de fizica la Babes Bolyiai Cluj-Napoca (1982)

¬ Profesor de liceu (1983-prezent)

¬ Membru al Forumului Democrat German (1990)

¬ Primar al Sibiului (200-1014)

¬ Presedintele PNL (2014)

¬ Presedintele Romaniei (2014-2025)

Ultimul discurs al Lui Klaus Iohannis ca Presedinte

Buna ziua!

Astazi, in Parlamentul Romaniei, s-a pus in miscare procedura de suspendare a Presedintelui.

Este un demers inutil pentru ca, oricum, peste putine luni plec din functie dupa alegerea noului Presedinte. Este un demers nefondat, pentru ca niciodata - repet, niciodata -

n-am incalcat Constitutia. Si este un demers pagubos, pentru ca de aici toata lumea pierde, nimeni nu castiga.

Peste putine zile, in Parlamentul Romaniei se va vota suspendarea mea si Romania va intra in criza. Romania va intra in criza pentru ca se declanseaza referendumul de demitere a Presedintelui.

Acest intreg demers va avea efecte in plan intern si va avea efecte, din pacate, si in plan extern.

In plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizata, unii vor fi de acord, altii nu vor fi de acord. Toata discutia va fi una axata doar pe negativ. Intreaga societate va fi bulversata. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidentiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge Romania mai departe. Candidatii nici macar nu vor putea sa-si prezinte ideile in acest amalgam negativ.

In plan extern, efectele vor fi de durata si foarte negative. Nu va intelege absolut nimeni dintre partenerii nostri de ce Romania isi demite Presedintele dupa ce, de fapt, a inceput deja procedura pentru alegerea noului Presedinte. Nu va intelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers cand Presedintele in functie va pleca oricum. Mai pe romaneste, vom fi efectiv de rasul lumii.

Pentru a scuti Romania si pe cetatenii romani de aceasta criza, de aceasta evolutie inutila si negativa, demisionez din functia de Presedinte al Romaniei. Voi pleca din functie poimaine, pe 12 februarie.

Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare