×

Accesează
contul existent

Eveniment

Reconfigurare traseu: UE planuieste o revizuire radicala a bugetului, acordand mai multa putere...

Reconfigurare traseu: UE planuieste o revizuire radicala a bugetului, acordand mai multa putere guvernelor nationale. Cele 50 de programe de cheltuieli ale Blocului vor fi grupate in 3 fonduri

11.02.2025, 10:16 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bruxelles pregateste o revizuire radicala a urmatorului buget comun al UE, in valoare de un trilion de euro, inlocuind zeci de programe cu fonduri consolidate care ar oferi mai multa putere de decizie capitalelor nationale, potrivit Financial Times.

Planul, detaliat intr-un document consultat de Financial Times, solicita un buget mai "ambitios", atat ca dimensiune, cat si ca structura, pentru a face fata cererilor crescute de cheltuieli pentru aparare si rambursarilor substantiale ale datoriilor.

Desi documentul nu propune o suma exacta pentru bugetul multianual, care va incepe in 2028, Comisia Europeana sustine ca este nevoie de cea mai ampla reforma de pana acum privind distribuirea fondurilor, afirmand ca "mentinerea status quo-ului nu este o optiune".

Documentul subliniaza ca numai costurile de rambursare a obligatiunilor emise in perioada pandemiei ar ajunge la 30 de miliarde de euro pe an, echivalentul a 20% din cheltuielile anuale ale blocului comunitar - o povara financiara fara precedent care va obliga UE sa regandeasca contributiile totale.

Orice incercare de a creste bugetul general va intampina probabil o rezistenta puternica din partea principalilor contributori neti, precum Germania si Olanda.

In loc sa organizeze negocierile in jurul categoriilor bugetare traditionale, Comisia Europeana a sugerat o revolutionare a structurii bugetului, consolidand peste 50 de programe de cheltuieli "rigide" in trei fonduri principale, care ar oferi mai multa "flexibilitate" pentru a face fata provocarilor neasteptate.

Bugetul UE este finantat in mod traditional prin contributii nationale echivalente cu aproximativ 1% din venitul national brut al UE. Aproximativ o treime din acest buget este alocata subventiilor agricole, o alta treime este destinata regiunilor mai putin dezvoltate - prin politica de "coeziune" -, iar restul acopera diverse domenii, de la ajutor extern la salariile angajatilor UE.

In cadrul bugetului simplificat, Comisia ar urma sa stabileasca un "plan unic pentru fiecare tara, incluzand reforme si investitii cheie", care ar integra fondurile regionale si subventiile agricole. Acest lucru ar oferi guvernelor nationale mai multa libertate in alegerea proiectelor, inclusiv a celor care, in mod traditional, erau stabilite de autoritatile locale impreuna cu Bruxelles-ul.

Un al doilea fond, numit "Fondul european pentru competitivitate", ar stimula investitiile in sectoare strategice si proiecte comune, in timp ce un fond reconfigurat pentru politica externa ar fi "mai aliniat cu interesele noastre strategice".

Aceste doua fonduri ar putea permite UE sa aloce o proportie mult mai mare din buget pentru proiecte de aparare transfrontaliere, care nu au fost o prioritate in bugetele anterioare ale UE.

Aceasta propunere initiala a Comisiei Europene vine inaintea unei propuneri legislative formale privind bugetul - cunoscut oficial sub numele de Cadrul Financiar Multianual (MFF) - care urmeaza sa fie prezentata in aceasta vara. Toate cele 27 de state membre trebuie sa fie de acord, un proces care, pentru ultimul MFF, a durat peste doi ani de negocieri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare