30.12.2024, 12:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Karoly Borbely, director general al Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producator de energie electrica din Romania si cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, scrie intr-o postare pe LinkedIn ca, in momentul de fata, sunt in curs investitii de miliarde de euro in sectorul energetic romanesc (fara precedent in ultimii 10 ani), care pot fi afectate in mod negativ.
"Finantarea va fi mai scumpa, ratingul va scadea, capitalizarea bursiera va fi afectata si ea etc. Sunt efecte des intalnite dupa aparitia stirilor de acest fel", spune el dupa publicarea OUG austeritatii prin care se vrea reintroducerea taxei pe constructii speciale care ar afecta in principal companiile din energie.
Mai jos, postarea integrala a sefului companiei care are o capitalizare de 55 mld. lei:
Teoria si practica economica ne arata ca "vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu impovarate".
Privesc cu ingrijorare impactul masurilor fiscale, deocamdata aflate in dezbatere publica, asupra mediului de business in general si asupra principalelor companii ale statului, platitoare de dividende, cu un procent de aproximativ 24% din capitalizarea BVB.
In momentul de fata, sunt in curs investitii de miliarde de euro in sectorul energetic romanesc (fara precedent in ultimii 10 ani), care pot fi afectate in mod negativ. Finantarea va fi mai scumpa, ratingul va scadea, capitalizarea bursiera va fi afectata si ea etc. Sunt efecte des intalnite dupa aparitia stirilor de acest fel.
Hidroelectrica, anul acesta, a demarat contracte de 255 milioane euro, iar in 2025 vom continua cu investitii de peste 800 milioane euro pentru consolidarea activelor core prin retehnologizare, mentenanta, modernizare, dar si achizitii de capacitati de stocare pe baterii si regenerabile.
Consolidarea principalelor companii ale statului in sectorul energetic (si nu numai) din ultimii ani trebuie sa continue, la fel si dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Principalele sectoare care aduc valoare adaugata exporturilor si implicit in PIB trebuie tratate cu prioritate si sustinute, deoarece principalii parteneri comerciali din Europa sufera si ei. Santierele pentru dezvoltarea infrastructurii deschise in tara trebuie sa-si continue activitatea, impactul pe verticala si orizontala fiind foarte important.
Sunt convins ca, pana la urma, deciziile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi luate cu celeritate, fara sa afecteze motoarele de baza ale economiei, cu impact pozitiv in cresterea PIB.
Majoritatea statelor UE sunt in suferinta, deficitele bugetare sunt mari peste tot, efectul pandemiei asupra economiilor statelor membre nu a fost oprit. Competitivitatea economiei europene sufera serios. Se discuta cresterea fara precedent a programelor de sustinere si dezvoltare a principalelor sectoare economice, cum ar fi industria auto (vezi raportul Draghi).
Nu este usor sa restructurezi si sa gasesti deciziile corecte in vederea redresarii economice si reducerii deficitului bugetar. Sunt "gauri negre" care trebuie inchise, iar planul de redresare trebuie sa fie predictibil si multianual.
Ramanem optimisti. Dezvoltarea economiei romanesti trebuie sa continue, potentialul fiind urias. Este pacat sa stricam ceea ce am construit in ultimii ani. Semnalele trimise de la firul ierbii trebuie analizate foarte serios.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.01.2025, 00:01