×

Accesează
contul existent

Burse

Maib, liderul bancar din Moldova care vrea listare la Bursa de la Bucuresti, a raportat pentru 2024...

Maib, liderul bancar din Moldova care vrea listare la Bursa de la Bucuresti, a raportat pentru 2024 un profit net de 73,4 mil. euro, in crestere cu 15,7% fata de 2023. Banca planuieste sa aduca servicii digitale in Romania

11.02.2025, 18:58 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Maib, cea mai mare banca din Moldova si care in martie anul trecut anuntat ca vrea sa se listeze la Bursa de la Bucuresti, a raportat pentru anul 2024 un profit net de 1,4 mld. lei moldovenesti (73,4 mil. euro), in crestere cu 15,7% fata de 2023, in pofida unor provocari legate de marja neta a dobanzii.

In T4/2024, profitul bancii a crescut cu 36,2% de la an la an, ajungand la 317,6 mil. MDL (echivalentul a 16,5 mil. euro). Marja neta a dobanzii (NIM) a ajuns la 4,3% in T4/2024, o crestere de 0,1 puncte procentuale trimestrial, o scadere cu 0,2 puncte procentuale anual.

"Sunt recunoscator pentru inca un an cu rezultate solide, datorate inovatiei, transformarii digitale si disciplinei financiare. Profitul Bancii a ajuns la peste 1.4 miliarde de lei in acest an, marcand o rata de crestere semnificativa de 15.7% de la an la an. In plus, Banca a returnat aproape 1 miliard de lei actionarilor prin dividende si un program de buyback, reflectand angajamentul nostru de a oferi valoare actionarilor. Un aspect important in acest an a fost dezvoltarea rapida a aplicatiei noastre mobile, maibank, care a ajuns acum la 769 de mii de utilizatori - o crestere anuala de 30% - datorita actualizarilor continue. Am introdus pagina "Life", transformand maibank intr-o platforma de lifestyle dincolo de serviciile bancare, oferind servicii de asigurare, servicii imobiliare si de leasing. Cu o gama completa de servicii bancare si digital onboarding, redefinim confortul. De asemenea, in acest an, am atras cu succes 565 de milioane de lei in cadrul celui de-al doilea program de obligatiuni corporative si am incheiat noi parteneriate cu BERD si BEI. Eforturile noastre au fost recunoscute la nivel international, maib fiind desemnata "Cea mai buna banca digitala din regiunea CEE si CSI" (EMEA Finance) si "Cea mai buna banca pentru IMM-uri din regiunea CEE" (Global Finance), impreuna cu numeroase premii "Banca Anului" acordate de institutii renumite. Multumesc sincer echipei noastre dedicate, clientilor fideli, actionarilor care ne sustin si partenerilor de incredere pentru rezultatele obtinute", a spus Giorgi Shagidze, CEO maib.

Numarul utilizatorilor maibank a depasit 769.000, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Din totalul creditelor retail, 74% sunt acum initiate online, fata de 75% in cazul depozitelor.

"Maib considera posibilitatea extinderii internationale cu o oferta exclusiv digitala in Romania, axata pe nevoile diasporei din Moldova si extinderea ulterioara a serviciilor catre piata de consum din Romania", transmite maib.

Valoarea totala a creditelor bancii a ajuns la 30,3 mld. MDL (1,6 mld. euro), in crestere cu 28,1% fata de anul precedent. Astfel, cota de piata maib pentru credite a ajuns la 37,9%, plus 0,5%.

ROE pentru anul 2024 a atins 18%, in crestere cu 0.9 puncte procentuale de la an la an. Ca urmare a presiunilor inflationiste legate de cresterea preturilor la energie, BNM a inceput sa ridice rata de baza in T1/2025.

Economia Moldovei a crescut cu 0,6% in primele noua luni din 2024. Principalii factori determinanti ai acestei cresteri au fost performantele industriei IT, financiare, prelucratoare, energetice si de constructii. Un sezon agricol dificil a fost un factor major care a impiedicat continuarea cresterii. Conform estimarilor, se asteapta cresteri de 2,4% in 2024, 3,3% in 2025 si 4,0% in 2026.

Rata inflatiei a crescut la 7% in decembrie 2024, pe fondul cresterii preturilor la energie. Aceasta rata a inflatiei este putin peste coridorul tinta al BNM cuprins intre 3,5% si 6,5%, cu o rata tinta de 5%. Ca punct de referinta, inflatia in septembrie 2024 a fost de 5,2%.

Ca raspuns la presiunile inflationiste emergente, BNM a sa ridice rata de baza. Aceasta a fost majorata la 5,6% in ianuarie 2025 si din nou la 6,5% in februarie 2025, fiind anterior mentinuta la 3,6% din mai 2024.

La 31 octombrie 2024, rezultatul referendumului a fost validat de Curtea Constitutionala a Moldovei. Aderarea la UE este acum un obiectiv strategic constitutional pentru Moldova. In plus, un nou articol intitulat "Integrarea in Uniunea Europeana" urmeaza sa fie adaugat in Constitutie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare