×

Eveniment

Meciul unei generatii: Romania intalneste astazi Olanda in optimile Euro 2024 si se lupta pentru o...

Meciul unei generatii: Romania intalneste astazi Olanda in optimile Euro 2024 si se lupta pentru o calificare istorica in competitie. Cu un lot care valoreaza 92 mil. de euro, Tricolorii au reusit un miracol, iar acum trebuie sa se impuna in fata unui lot de 815 mil. euro.

02.07.2024, 09:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Golul dat de Razvan Marin Slovaciei din penalty-ul obtinut de catre Ianis Hagi a calificat Romania in optimile Campionatului European de Fotbal, un moment istoric pentru echipa nationala, pentru Romania si pentru fanii fotbalului. Ultima data cand Romania a reusit sa ajunga atat de departe in campionatul european a fost in anul 2000, iar timp de 24 de ani, echipa nationala nu a mai reusit sa treaca de faza grupelor.

Bucuria calificarii in optimi a scos oamenii in strada in Bucuresti, in tara si la Frankfurt, acolo unde s-a jucat meciul contra Slovaciei. Mai mult, suportul fanilor romani s-a vazut si in tribunele meciului care a avut loc miercuri, 26 iunie, unde au fost peste 30.000 de romani parte din acest moment istoric. Cine ar fi crezut insa ca Romania va ajunge atat de departe?

Generatia de suflet, asa cum a fost denumita actuala echipa nationala a Romaniei, are un lot care valoreaza 92 milioane de euro, iar la o scurta analiza a echipelor de la EURO, echipa nationala are cea mai mica valoare, potrivit datelor site-ului Transfer Markt. Cu o astfel de eticheta, putini au fost cei care au dat vreo sansa Romaniei de a trece mai departe de faza grupelor. Insa jocul a batut cifrele si statisticile, iar echipa nationala nu doar ca a reusit sa se califice in optimi, dar o face de pe prima pozitie din grupa. Cel mai valoros jucator al Romaniei este Radu Dragusin, de altfel cel mai valoros jucator de fotbal roman din toate timpurile, cu o valoare actuala de 25 milioane euro. De altfel, Dragusin este singurul jucator din lotul Romaniei care are o valoare de doua cifre, adica peste 10 mil. euro.

Odata cu calificarea Romaniei in optimile de la EURO, echipa nationala se va confrunta cu Olanda, pe 2 iulie, la Munchen. Olanda are un lot national cu o valoare de 815 milioane euro, iar cel mai valoros jucator este Xavi Simons, cu o valoare de 80 mil. euro, cat aproape toata echipa Romaniei.

Pana acum, calificarea la EURO, evolutia in meciurile din grupe si calificarea in optimi i-a adus Romaniei circa 12,25 milioane euro. Daca Romania va reusi o victorie in optimi, calificarea in sferturi ii va mai aduce inca 2,5 milioane euro.

Asutria este al doilea cel mai mare investitor strain din Romania, cele mai cunoscute companii fiind OMV, sau Erste Group, proprietarul BCR. Pe aceasta lista mai regasim Raiffeisen sau Strabag.

Aproape 1.000 de companii cu capital majoritar polonez functionau la sfarsitul anului trecut pe piata din Romania. Cel mai important nume este Pepco, cu o cifra de afaceri de peste 2,5 mld. de lei.

Companiile din Romania ies la randul lor peste granite cu tot mai mult avant, asa cum investitorii din zeci de tari au intrat in economia romaneasca. Investitiile romanesti in afara granitelor au ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro in 2023, de sapte ori mai mult fata de acum zece ani, potrivit ZF. Destinatia banilor romanesti a fost de cele mai multe ori Europa, iar cei mai multi bani au mers in Olanda, Cipru, Republica Moldova, Bulgaria sau Italia. Printre numele romanesti care au iesit in extern se remarca TeraPlast, MedLife, FAN Courier, AROBS, Bitdefender, Alexandrion sau Teilor.

Olandezii considerati favoriti impotriva Romaniei, cauta sa-si regaseasca forma de joc

Nationala de fotbal a Olandei se pregateste sa depaseasca debutul dezamagitor de la Euro 2024, dupa ce au terminat doar pe locul trei in grupa. Adversara in optimi va fi Romania, in fata careia "portocala mecanica" e considerata favorita, chiar daca tricolorii au incheiat grupa pe primul loc.

Imperecherea considerata de specialisti favorabila batavilor nu-i face insa pe acestia sa desconsidere nationala condusa de Edward Iordanescu, in meciul de marti, de la Munchen, in optimi de finala.

Olandezii au terminat pe locul trei in grupa lor dupa ce au pierdut in fata Austriei la Berlin, dars- ar fi putut alege cu un adversar mult mai bine cotat, olandezii evitand o potentiala intalnire cu Anglia.

Romania se afla cu 40 de locuri sub Olanda, ocupanta locului sapte, in clasamentul FIFA si a castigat doar doua din cele 19 meciuri jucate in cele sase participari la turneele finale Euro.

De asemenea, Romania a castigat o singura data in 14 intalniri anterioare cu olandezii, pierzand 10. Singurul lor succes a fost un meci din preliminariile Euro 2008, castigat cu 1-0 la Constanta.

Cu toate acestea, Romania nu pare ca va avea vreun complex de inferioritate, neavand nimic de pierdut si avand de infruntat o echipa olandeza aflata in oarecare dificultate, care incearca sa-si regaseasca ritmul dupa prestatiile modeste din Germania.

Olanda si-a facut multe analize dupa cele trei meciuri, capitanul Virgil van Dijk recunoscand in mod surprinzator ca poate si-a supraestimat propriile capacitati.

Romania, care a ocupat primul loc in Grupa E cu patru puncte, a avut un start impresionant cu o victorie cu 3-0 in fata Ucrainei, dar a pierdut cu 2-0 in fata Belgiei si a terminat pe primul loc in grupa in ciuda egalului cu Slovacia.

Disciplina defensiva pare a fi piatra de temelie a trategiei de joc a antrenorului Edward Iordanescu, care a muncit din greu si in afara terenului, pentru a crea un spirit de echipa pozitiv si a insufla incredere in sine jucatorilor sai.

Olandezii, a caror aparare a fost neglijenta impotriva Austriei, vor fi cu ochii pe eventualele contraatacuri rapide, avandu-l pe Denis Dragus principalul pericol, dublat de calitatile de bun execuanti de suturi de la distanta ale lui Stanciu si Razvan Marin.

Romania va fi lipsita de fundasul stanga Nicusor Bancu, care este suspendat dupa ce a incasat doua cartonase galbene.

Ingrijorarile selectionerului olandez Ronald Koeman sunt legate de departamentul median, unde Joey Veerman a fost inlocuit fara menajamente dupa 35 de minute in ultimul meci. O revenire in formatie a rapidului Jeremie Frimpong este probabila, dar apelurile pentru trecerea la o linie defensiva cu cinci jucatori, asa cum a folosit Louis van Gaal la Cupa Mondiala din Qatar, unde Olanda a ajuns pana in ultimele opt, au fost respinse de Van Dijk.

Atacantul Cody Gakpo a marcat de doua ori, iar Memphis Depay a inscris o data in turneu, iar atacantul de rezerva Wout Weghorst s-a dovedit de multe ori a fi omul pe care Koeman se poate baza la nevoie.

In mintea olandezilor persista ceea ce s-a intamplat in urma cu trei ani la ultima editie a Euro, cand din aceasi postura de favoriti intalneau Cehia, in optimi la Budapesta.

Olanezii au ramas atunci in 10 oameni, dupa eliminarea lui Matthijs de Ligt, si au fost invinsi prin doua goluri rapide, suferind o eliminare rusinoasa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare