×

Accesează
contul existent

Opinii

Mihail Arghiropol, Media One: Sa cumperi arme sau sa-i cumperi pe cei care cumpara armele

Mihail Arghiropol, Media One: Sa cumperi arme sau sa-i cumperi pe cei care cumpara armele

27.03.2025, 17:46 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

O tara este formata din oameni si din sufletul lor, nu din teritoriul pe care il are intre granite. Odata cucerit sufletul si mintea acelor oameni ai cucerit intreaga tara. Nu cu tancurile si avioane vor fi cucerite natiunile de acum inainte ci tehnologia care va cuceri sufletele locuitorilor acelor tari.

Am ajuns pe nesimtite in acel moment visat de toti oamenii de PR, advertising si comunicare, in care se pot transmite simultan, , catre milioane de persoane mesaje definite cu precizie chirurgicala, cu rata de acceptare de 100%. Pare o idee science fiction dar se pare ca exista companii care controleaza de 10 ani tehnologia prin care poti alege profile personale prin bazele de date culese de marile platforme se social media carora le poti adresa mesage atat de adanc ancorate in cele mai adanci convingeri ale persoonei respective incat le va imbratisa si urma cu total fanatism. Si nu e vorba doar de Romania. Dar evident nu oricine poate fi fascinat prin mesajele de pe platformele sociale, dar daca numarul celor manipulabili este suficient de mare atunci poti controla o tara. Amintiti va Brexit, prea l am uitat repede. A fost doar inceputul

Educatia este o bresa in securitate nationala. Pentru ca transformarea lumii are loc sub ochii nostrii si oricat pare de paradoxal de acum cand vom vorbim despre democratie vom vorbi de fapt despre tehnologie. Pentru ca am ajuns in momentul in care orice entitate interesata care detine resursele financiare si tehnologice necesare poate influenta cu mare usurinta optiunile politice , comerciale si ideologice ale unei intregii natiuni sau cel putin al unui grup suficient de numeros pentru a schimba balanta. Iar absenta unei gandirii critice dobandite in cadrul procesului educational face ca aceasta manipulare sa fie extrem de simpla. Istoria lumii continua si oricat ne ar fi greu sa credem de acum

Nu va mai fi nevoie sa ocupi o tara ci sa ocupi mintea locuitorilor ei. Iar atunci cand ai o tara cu 42% analfabetism functional la absolventii de liceu plus 21% abandon scolar orice baza NATO este inutila in fata acestor tipuri de atacuri.

In ultimele luni se pare ca multora le a venit ideea ca poti folosesti tehnologia pentru a profita de lipsa unei gandirii critice si un foarte redus nivel al cunostiintelor intr o tara. Cand am inceput sa scriu aceste randuri nu banuiam ca pe parcursul ultimelor saptamani criza manipularilor in social media va lua o amploare atat de mare. Multe persoane cu autoritate au luat pozitie fata de manipularea digitala propunand diverse solutii, de la portofelul de identitate european al fiecarui utilizator, pentru toate platformele, propus de Pedro Sanchez prim ministrul spaniol, care sa opreasca anonimatul postarilor si implicit identitatile false si pana la totala trasparentizare a algoritmilor utilizati de platforme de comunicare digitala. "Tehnologia care urma sa ne elibereze a devenit instrumentul propriei noastre opresiuni" a pus Sanchez diagnosticul la Davos saptamanile trecute.

Desigur, asa cum veti descoperi mai departe pe termen lung nu e vorba doar de influentarea alegatorilor de catre actori statali sau grupuri de interese, ci si de manipularea cumparatorilor si influentarea obiceiurilor de consum, doar ca evident spaima pierderii alegerilor prin manipulare digitala i a facut sa intre mult mai repede in panica pe politicienii europeni.

Local, in Romania, fenomenul acesta a luat forma discutiilor in care lumea vorbeste despre cine a platit campania lui Calin Georgescu, cine a filmat spoturile si cum au ajuns banii la influencerii care au distribuit aceste mesaje. Ca e o finantare de la rusi, ca vine de la niste afaceristi malefici, ca serviciile aveau cunostinta si de aici o multime de teorii conspirationiste care adancesc si mai mult misterul. Dar nu am vazut sa si puna cineva intrebarea cum au fost construite mesajele. Toata finantarea si distribuirea mesajelor ar fi fost complet inutila in lipsa existentei unui mesaj cu rata de succes de peste 90% in segmentul tinta. Acest articol scurt este despre mesaje nu despre canale de comunicare. Da, desigur multi isi reamintesc fraza lui Mc Luhan, "mediul de comunicare este mesajul", care capata sens mai mult ca niciodata si este chiar esenta reteletor sociale.

Insa intrebarea esentiala in acest context este: cum si cine a putut concepe mesajele de campanie ale lui Calin Georgescu si a definit atat de precis publicul tinta caruia i se adreseaza ?

Pe scurt orice mesaj electoral este o promisiune: ca vom face o viata mai buna, ca vom aduce schimbarea, etc. Toti cunoasteo mesajele din ultimii 35 de ani din Romania si poate si din alte zone ale lumii.

Insa acum cativa ani daca in Romania un politician ar fi venit in fata alegatorilor cu un program electoral care sa contina urmatoarele promisiuni: romanii sunt vlahii din Valhala, exista un tunel subteran sub Marea Neagra, bauturile carbogazoase contin nanocipuri, e necesara nationalizarea a companiilor straine, industria calului (Dumnezeu stie ce inseamna asta ) reprezinta viitorul, si noi romanii detinem aurul monoatomic care sursa tineretii vesnice, si toate celelalte, cum am fi reactionat ? Primul gand ar fi fost ca trebuie internat intr un spital de pshiatrie nu?

Ne putem gandi pe toate aceste mesaje sunt conceptia generala despre viata si lume a candidatului Calin Georgescu ? Aceste afirmatii mai mult decat bizare nu par generate de un om care o lunga perioada de timp a activat in structurile serviciilor de informatii si a fost educat intr un sistem de rigoare militara in gandire. Si nici nu cred ar fi putut singur prelua acele replici motivationale din "Lord of the rings", "The newsroom" sau "Ultimul samurai", pe care sa le transforme in discursuri politice catre alegatori.

Un posibil raspuns este urmatorul: daca pana acum mesajele politice erau construite de la emitent catre audienta acum mesajele sunt construite direct de audienta catre emitentul mesajului. Pare absurd nu ? Dar atunci cand ai capacitatea de a stii exact ce e in sufletul oamenilor, in cele mai intime ganduri, poti genera niste mesaje imbatabile, oricat de ridicole ar parea ele tot vor avea succes. Ridicol este doar ce releva acest adevar despre constiinta unei mari parti a poporului roman. O parte care creste in fiecare zi datorita lipsei de educatie.

O posibila concluzie poate sa apara: doar un software cu inteligenta AI cu o uriasa capacitate de procesare a datelor colectate si complet lipsit de simtul ridicolului ar putea construi un asemnea program politic. Stiu ca poate parea greu de crezut dar dupa ce veti citi cateva din informatiile de mai jos. poate aceasta idee nu vi se va mai parea atat de bizara.

Despre incredere

Democratic vorbind Statul nu se poate opune dorintei oamenilor de a si vinde increderea si sperantele in schimbul unor promisiuni. In Romania asta in primul rand pentru ca populatia nu mai are incredere in stat, in ansamblul lui, si evident pe buna dreptate. Un stat care are sistem de justitie dar actioneaza contrar interesului justitiei nu e de incredere. Un stat care are sistem medical dar care nu poate salva vieti umane la fel. Un sistem care are scoli din care ies absolventi analfabeti nu prea e de incredere. Deci chiar daca statul ar vrea sa actioneze corect nimeni nu ii mai da crezare. Mass Media traditionala nu mai este credibila, afinitatile ideologice si economice cu diverse grupuri de interese sunt notorii, deci nu are cum sa fie un vector de incredere, dimpotriva. Mesajul" informeaza te doar din surse oficiale" difuzat de CNA pe posturile de telviziune a devenit penibil si este luat in ras. Asa ca oamenii aleg cel mai democratic mod de exprimare si informare: internetul.

Despre tehnologie

Cum a aparut acest nou tip de mesaj construit chiar de cei caruia ii este adresat: hranind retelele sociale cu informatii, fotografii si confidente despre viata personala. Fiecare individ activ in social media trebuie sa fie constient ca undeva are un profil psihografic.

Profilele psihografice se bazeaza pe analiza datelor comportamentale, emotionale si cognitive ale indivizilor, colectate in principal prin activitatea lor online. Aceste profile permit segmentarea publicului in functie de trasaturi de personalitate, valori, interese si temeri, creand o imagine extrem de precisa a fiecarui individ.

Exemple notabile includ scandalul Cambridge Analytica, unde datele a milioane de utilizatori de Facebook au fost exploatate pentru a influenta alegeri in intreaga lume, inclusiv in Europa. Campanii politice din tari precum Regatul Unit si Franta au folosit astfel de profile pentru a adapta mesajele la emotiile si convingerile alegatorilor, maximizand impactul acestora.

Cu ajutorul neurostiintelor cognitive si computerelor quantum cu algoritm AI, datele colectate din retelele sociale si mesajele distribuite catre utilizatori au devenit din ce in ce mai sofisticate si mai precis definite. Algoritmi avansati analizeaza comportamentele utilizatorilor si genereaza continut microtargetat care rezoneaza atat de profund cu acestia incat tot ce a insemnat manipulare pana acum 10 ani este de domeniul Evului Mediu

Mai mult, AI a facilitat crearea de deepfake-uri si continut falsificat, care au fost utilizate pentru a discredita politicieni sau a raspandi teorii conspirationiste. Acest tip de manipulare a fost extrem de eficient, deoarece majoritatea utilizatorilor nu au competentele necesare pentru a distinge intre continut autentic si fals.

Aceasta combinatie de profile psihografice si mesaje generate de inteligenta artificiala a dus la o polarizare accentuata a opiniei publice in toata lumea. Alegatorii sunt tot mai expusi la bule informationale, unde primesc doar informatii care le confirma convingerile, ceea ce ii face mai putin receptivi la perspective obiective sau macar diversificate. Un alt efect semnificativ este scaderea increderii in institutiile democratice. Campaniile de dezinformare si manipulare au alimentat scepticismul fata de mass-media si politicieni, ceea ce a condus la o crestere a extremismului si a miscarilor populiste in diverse state europene.

Brad Parscale este un nume care a devenit in ultimele vreme putin mai cunoscut pentru ca a fost asociat cu unul din candidatii la campania prezidentiala americana. El a postat in 2016 ca a prelucrat si a avut la dispozitie cateva mii de puncte informationale despre fiecare individ care era in grupul tinta de votantii ai candidatului respectiv.

Un punct informational reprezinta o informatie psiho informationala despre individul respectiv: imi place culoarea rosie imi place formatia Holograf, am un salariu insuficient, imi doresc foarte mult sa mi cumpar o masina noua dar pentru ca am rate la casa nu imi ajung banii, mi a murit cainele anul trecut, imi expira licenta de taxi, maine e ziua fetitei mele Doris, versurile din cantecu, mancarea mea preferata este cheeseburger cu cartofi prajiti, etc dar si alte informatii cum ar fi: convingerea ca drepturile homosexualilor ma afecteaza direct, ca livratorii nepalezi sunt o amenintare pentru locul meu de munca, vinovatul pentru faptul ca nu mi ajung banii pentru masina noua este clasa politica, si tot asa. Adica acele elemente importante care definesc cu individ

De fapt ceea ce ne place si ceea ce nu ne place reprezinta ceea ce ne defineste total, complet si profund ca fiinta constienta. Si totul e livrat ae noi acolo pe Internet. Trebuie sa stim ca exista masini care strang secunda cu secund toate aceste informatii, le proceseaza si le intorc catre noi intr un fel sau altul.

Mesajele despre care vorbim sunt de o precizie uimitoare, de neconceput pana cand nu vezi rezultatele. Mesajul micro personalizat care il poate concepe un soft de tip Cambridge Analytica putem sa presupunem ca este echivalent cu un fel de hipnoza, sper sa nu va sperie cuvantul. Dupa cum stim insa nu toate persoanele pot fi hipnotizate. Ai nevoie de niste predispozitii asa cum si unii indivizi sunt mai predispusi la caderea in transa hipnotica decat altele. Primul element important sa identifici care este grupul tinta real de persoane vulnerabile ( acel grup cu capital educational redus) si sa construiesti un mesaj construit practic pe profilul individual al unei persoane sau a unui grup foarte mic de persoane, avand o rata de succes de peste 85%. Practic este un mesaj care in spate are un set de date oferit chiar de receptor in mod evident si nu creat ca pana acum de de antropologi, sociologi si psihologi , astfel incat nici macar prin cap nu ti trece ca esti manipulat, dimpotriva esti foarte fericit ca cineva te a observat si te mangaie pe cap.

Pe scurt cum se intampla: unu, colectarea datelor furnizate in retelele sociale despre care am vorbit. Toate aceste informatii pe care fiecare dintre noi le furnizam zilnic. Absolut tot ce gandim si ce experiente de viata avem suntem predispusi sa le oferim prietenilor nostri prin retelele sociale. Social media are datele noastre complete sau suficiente pentru a se putea trece la pasul doi: segmentarea in categorii vulnerabile. Ca sa fie foarte clar: pentru a fi vulnerabil si influentabil nu inseamna ca ai o educatie precara. Aceste grupuri sunt formate majoritar de persoane cu educatie limitata dar si de alte categorii. Persoane educate dar care au traume, dezamagiri, depresie sau pur si simplu frustarea ca societatea nu le a oferit ceea ce meritau. Inainte era simplu, intr o astfel de situatie de viata mergeai la manastire sau la confesional si alunecai poate in bigotism. Pana la urma si Voltaire dupa ce a fost o viata ateu si renegat toate principiile si a chemat un preot . Asa e construita fiinta umana.

Despre analiza psihografica cu siguranta ar trebui sa scriu foarte mult dar daca tot avem internet sa l folosim: cautati si veti gasi resurse incredibil de amanuntite in care veti vedea cum se genereaza un profil psihografic, prin agregarea datelor colectate din retele care identifica preferintele, temerile si vulnerabilitatile fiecarui individ. Ca un exemplu din multe altele Michal Kosinski , profesor la Stanford si unul din primii guru initiatori ai programelor de agregare de date si gestionarea profilelor digitale, demonstreaza inca din 2013 (da, 2013!!) ca un program simplu poate doar din limbajul utilizat in retelele sociale de un utilizator si din "like"urile acordate sa poata identifica daca respectivul este homosexual sau nu cu o eroare sub 3%. Dar cel mai important lucru pe care il identifica un profil psihografic gestionat de un server AI este cat de influentabila sau vulnerabila la mesaje induse este o persoana din miliardele de profiluri analizate.

De altfel, Kosinski a fi fost printre primii care inca de acum 10 ani a atras atentia asupra problemelor asociate cu utilizarea amprentei digitale a unui individ pentru profilarea psihologica si manipularea maselor. In influentarea comportamentului indivizilor fara consimtamantul lor informat.

3. Despre mesaj

Pe baza unui algoritm gestionat de un procesor AI cu suportul analizei unei echipe de experti in neurostiinte si analiza comportamentala se realizeaza un set de mesaje micro personalizate si se distribuie catre segmentul tinta. Cele mai mediatizate exemple din ultimii ani, inaintea deschiderii anchetelor parlamentare in Europa au fost Agreggate IQ si Cambridge Analytica, care au creat mesaje extrem de eficiente si profund personalizate prin microtargetare pentru a influenta comportamentul de vot sau preferintele unor grupuri de consumatori. Mesajele sunt ulterior transmise grupului vizat, prin reclame, online content, comentarii si articole in milioane de postari plasate in retele sociale pentru a construi emotii precum frica, furia, indignare, entuziasm sau pentru a orienta opinia publica intr-o anumita directie. In 2016 in campania lui Trump compania de marketing digital Giles - Parscale Strategy a mers atat de eficient incat scrisori construite pe datele colectate din online au ajuns la domiciliul a doua milioane de persoane individual, in care candidatul Trump le multumea in nume personal si ii asigura ca toate problemele lor, mentionate in scrisoare, vor fi rezolvate.

Cine sunt cei alesi pentru aceste mesaje? Inainte era complicat: se construia un iingur concept umbrela de campanie, care sa atinga cat mai multe persoane, apoi o difuzam in masa pe un mix de canale media catre 20 de milione de persoane, incercand ca promisiunile din mesaj sa atinga cat mai multi din acestia. Unii din ei erau atinsi de mesaj altii nu.

Daca reuseam prin mitinguri, conferinte, dezbateri si prestanta personala sa convingem o masa critica de audienta aveam o campania castigatoare. Valabil si pentru produse comerciale. Era un fel de operatie facuta cu toporul. Inca se mai foloseste.

Dar pentru cine are bani si tehnologie lucrurile s au schimbat . Se construiesc mii, zeci de mii de mesaje, pentru ca acum putem sa stim ce vrea fiecare client . Si mai ales stim pe cine putem influenta si pe cine nu. Ce rost are sa trimit mesaje unui musulman pentru a l convinge sa serbeze Craciunul? Ce rost are sa trimit mesaje la 1 milion de persoane daca eu am nevoie sa ating o masa critica de 200 000 de indivizi pe care i am identificat deja influentabili sau nehotarati. Ne focusem pe oamenii care sigur vor reactiona, cu o precizie chirurgicala. Restul nici nu vor baga de seama ce se intampla.

Un algoritm ca cel facut de Alexander Nix la Cambridge Analytica (am dat doar cel mai cunoscut exemplu din foarte multele disponibile) nu va fi folosit pentru a incerca sa manipuleze indivizii care au o gandire critica bine articulata, cultura si un grad minim de cunostinte generale. Aceste lucruri iti determina si o pozitionare socio politica rezistenta la influente exterioare.

Acest algoritm identifica exact acest segment din populatie care este cel mai labil psihic care are temerile cele mai mari pe care nu le poate defini foarte exact care este foarte vulnerabil economic financiar sau emotional si incepe sa construiasca mesaje strict pentru acea zona de interes.

Pentru cei interesati in detaliile evolutiei modului de utilizare a grupurilor vulnerabile putem spune ca am ajuns in momentul prezent un varf incredibil de dezvoltare, nicioadata atins pana in prezent, dar aflat intr o umbra foarte bine pazita. "The victory Lab the secret science of winning campaign" de Sasha Issenberg sau the " Politicall brain: the role of emotion in deciding fate of the nation" a lui Drew Westen sunt manuale foarte bine documentate despre utilizarea mesajelor de marketing politic si comercial. Si bineinteles intreaga "opera" binecunoscuta si in Romania si in toata Europa de Est a lui Arthur Finkelstein si Eli George Birnbaum care au dus strategiile de PR politic la un nivel nemaintalnit. Doar ca ei saracii nu au mai prins uneltele existente astazi . "Mi am dorit de mic sa schimb lumem, si am reusit, am facut o mai rea" este butada favorita autoironica a lui Finkelstein.

Construirea mesajelor personalizate micro targetate ( microtargegting mesagges) este cu siguranta o chestiune extrem de sofisticata, complexa si relativ secretizata. Ultimele scandaluri din anii 2016- 2018 s au soldat cu anchete guvernamentale in intreaga lume. Dupa care s a asternut linistea . Doar efectele au inceput sa se vada cu mult mai multa eficienta decat in deceniul trecut.

Si daca vi se pare ca tot ce e scris mai sus sunt discutabile este atat de simplu sa gasiti companii care fac miliarde din aceste activitati: Emerdata Limited , Zhenhua Data (China) , Fabrika Politiki (Rusia), Institutul de cercetare in tehnologii analitice (IRTA - Rusia ), Data Shift, Crimson Hexagon, Palantir Technologies, Behavior Matrix ltd, si multe altele Desigur ca, asa cum am mai spus, scandalul Cambridge Analytica a facut ca toate aceste companii sa aiba un profil extrem de discret, activitatile lor sa fie confidentiale iar clientii lor cu siguranta nu isi doresc sa fie cunoscuti. Doar efectele prezente in intreaga lume al acestor activitati sunt din ce in ce mai evidente.

4. Despre oamenii din Romania

Oricine vrea sa vanda ceva, oricine vrea sa acapareze niste interese va vedea lipsa de educatie endemica a Romaniei ca o resursa vitala. Prostia este la fel de importanta sau poate mai valoroasa decat litiul, gazul, petrolul si grafitul pe care nu vrem sa l vindem. Este vitala. Dar nu pentru noi ci pentru altii.

Analfabetismul este la fel de important ca uraniul, nichelul sau litiul. Lipsa de cultura a devenit mai importanta decat aurul. Pentru ca daca misti acesti indarjiti si naivi patrioti cu margele de sticla ale marketingului digital le poti lua orice, oricat si mai ales o sa i si faci fericiti sa iti ofere totul.

Citim zilnic cum China si USA se intrec in explorarea regiunii arctice, unde temperaturile ajung la minus 60 de grade, sau investesc in cursa spatiala pentru colonizarea lunii sume uriase pentru ca acolo gasesc metale rare.

La fel se intrec diferite guverne si corporatii si grupuri de interese sa investeasca in TikTok ul romanesc, in campaniile de Instagram pe teritoriul Romaniei.

Pentru ca aici gasesti lucruri la fel de rare, analfabetism functional peste 56% si frustrare sociala peste 61,4% (sondaj INSCOP octombrie 2024). In Romania conform testelor PISA, (programme for international asesment) organizate de OCDE din 2023 si studiului Brio din 2024 aproximativ 42% din absolventii de liceu sunt analfabeti functionali.

Unde mai gasesti asa trufanda in Europa? Un popor care are o masa critica a grupurilor vulnerabile de marimea asta poate fi convins acum in secolul 21 sa dea din coada in orice directie. Si cel mai important e ca nu avem cum sa ne aparam in mod legal si democratic. Ca o simpla paranteza in Romania peste 7000 de persoane fac parte din Clubul Pamantului Plat Oficial un grup existent pe Facebook care creste permanent.

Pentru ca scoala pe care au urmat o (sau nu) nu a avut bunavointa sau competenta de a i face sa recunoasca o idee cinstita de una necinstita. Una utila lor de una utila altora. O oferta posibila de una imposibila.

Avem o masa critica in crestere a populatiei lipsite de educatie scolara care are lideri de opinie in mediul online si este calauzita spre un nou set de valori de catre cantautori de manele, creatoare de continut digital si soferi de taxi. In 2028 este de asteptat ca parlamental Romaniei sa fie compus majoritar de acest grup social in mod inevitabil. Este greu de prevazut ce va urma. Se anuleaza iar alegerile? Impactul catastrofal este inevitabil in mod matematic obiectiv, Suntem in situatia din filmul "Don't look up", meteoritul va lovi cu certitudine pamantul in timp ce ne facem ca nu exista pentru ca nu ne uitam spre el.

Momentul acesta a fost depasit in anul 2025, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin democratic. Dar ce este cel mai important si mai grav este ca acest este doar inceputul. Degeaba oamanii politici au dat iama in tik tok si initagram, cata vreme nu inteleg ca nu mai suntem in filmul cu panouri pubicitare si multa expunere media, chiar si pe internet. Suntem un trib de salbatici care se uita cu jind la o mitraliera dar o folosesc sa si dea in cap cu patul armei unul altuia. Arma asta are alt mod de intrebuintare si alte efecte daca te pricepi la ea. Vor urma altele si altele.

Avem atacuri sofisticate, bazate pe tehnologii ultra performante, construite pe baza unor algoritmi elaborati de savanti specializati in stiinte psiho-comportamentale de la MIT sau Stanford, laureati Nobel unii, absolventii ai unor universitati reale nu Bioterra sau Valahia. Practic nu avem aproape nicio sansa. Matematic vorbind, in contextul actualului sistem de invatamant cu actualele bugete si politici educationale in maxim zece ani, orice megacompanie de tehnologie digitala, orice grup de interese international si orice stat, nu mai conteaza care, isi va putea impune un guvern si va putea induce catre o masa decidenta de indivizi orice opinie politica isi doreste . Si asta printr-un proces complet democratic cu sustinerea deplin voluntara si mai ales profund patriotica a unei parti suficiente de numeroasa a populatiei pentru a valida aceste optiuni. Nu conteaza cat de performant va merge economia, sau cat va fi celebrul PIB care va depasi Polonia, marele vis al guvernelor recente, sau daca vom intra in OECD.

Nu poti opri o masina de creat promisiuni perfecte sa si faca treaba. Iar oameni nu pot fi opriti in a crede promisiunile perfecte dar absurde decat intr un singur fel. Prin educatie si cultura .

Mihail Sebastian Arghiropol, fondator agentie de comunicare Media One.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare