×

Accesează
contul existent

Opinii

Opinie Adrian Stoichina, co-CEO PRIMA Development Group: Dezvoltarile imobiliare aglomereaza orasul...

Opinie Adrian Stoichina, co-CEO PRIMA Development Group: Dezvoltarile imobiliare aglomereaza orasul sau aduc fonduri la buget pentru dezvoltarea lui?

01.04.2025, 15:04 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In ultimii ani, dezvoltarile imobiliare au fost percepute de multe ori ca un factor care contribuie la aglomerarea oraselor. Dar realitatea e ca o planificare inteligenta transforma noile proiecte rezidentiale in motoare economice eficiente, care nu doar ca aduc fonduri la bugetul local, ci contribuie la un oras mai bine organizat. In plus, in multe cazuri redau comunitatii zone importante lasate la voia intamplarii.

Dezvoltarile bine gandite genereaza venituri constante pentru oras. Taxele pe proprietati, impozitele pe tranzactii si contributiile la bugetul local sunt doar o parte din beneficiile economice aduse de acestea. Mai mult, noile proiecte atrag investitii suplimentare in infrastructura si stimuleaza afacerile locale, de la retail la servicii. Acest cerc economic creeaza locuri de munca si reprezinta un factor de crestere a nivelului de trai.

Mai concret, un calcul simplu, pe care oricine il poate face arata ca aproximativ 25 - 30% din valoarea de vanzare a unui proiect imobiliar se intoarce la bugetul de stat sub forma de taxe - TVA, taxe pe salariile tuturor angajatilor implicati in proces, taxe de autorizare, impozit pe profitul pe care companiile implicate in constructie si dezvoltare il platesc catre stat.

Un studiu intern al PRIMA Development Group despre beneficiile pe care o dezvoltare imobiliara le aduce la bugetul local, aplicat pe proiectul CORE Timpuri Noi arata clar situatia de pe teren:

ansamblul rezidential cu 250 de apartamente, un proiect cu valoare de vanzare de 32 de milioane de euro a adus la bugetul statului 9 milioane de euro. Acestia reprezinta cumularea sumelor din impozitul pe profitul dezvoltatorului si constructorilor, la care se adauga TVA-ul din vanzarea locuintelor, din taxele si impozitele pe constructii, precum si pe impozitele pe salarii ale celor implicati in proiect. In cazul unui ansamblu rezidential cu 1.000 de apartamente, la bugetul statului ajung aproximativ 30, 35 milioane de euro, echivalentul taxelor enumerate mai sus.

Cu 9 milioane de euro se poate construi de la zero o scoala, printr-o colaborare eficienta intre autoritatile locale si dezvoltatori, se poate pune la punct infrastructura sau realiza multe alte proiecte in beneficiul comunitatii. Construim pentru oras, nu impotriva lui.

Dezvoltatorii au un rol crucial in acest proces, dar si administratiile locale trebuie sa fie proactive in crearea unor politici care incurajeaza investitiile responsabile. Este nevoie de o strategie clara de integrare urbana, de utilizarea optima a terenurilor disponibile, integrarea unor functiuni mixte (rezidential, comercial, recreational) si asigurarea conexiunilor eficiente cu restul orasului. Astfel, evitam extinderea necontrolata si limitam impactul negativ asupra mediului.

Dezvoltarea imobiliara nu trebuie sa fie un factor de stres pentru oras, ci o oportunitate. Cu o viziune clara, putem transforma noile proiecte intr-un catalizator al progresului urban. O dezvoltare imobiliara sanatoasa nu inseamna doar metri patrati construiti, ci si infrastructura moderna, servicii integrate si spatii care cresc calitatea vietii. Proiectele imobiliare pot fi nu numai simple cladiri, ci piese dintr-un ecosistem urban coerent. Astfel, am convingerea ca prin fondurile pe care le aduc la buget, dezvoltarile imobiliare creeaza premise pentru noi investitii, nu doar in locuinte, ci si in drumuri, zone verzi, retele de utilitati si transport public eficient. Putem crea un mediu urban mai functional, mai atractiv si mai prietenos pentru toti locuitorii. Dar un oras bine construit este rezultatul unei bune colaborari si intre dezvoltatori si autoritati.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare