×

Accesează
contul existent

Opinii

Motoarele de crestere a salariilor s-au cam gripat, iar firmele incearca sa-si automatizeze...

Motoarele de crestere a salariilor s-au cam gripat, iar firmele incearca sa-si automatizeze procesele, ceea ce inseamna mai putini salariati

07.02.2025, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In 2024, salariul mediu (decembrie 2023/2024) a crescut cu 14%, depasind 5.400 de lei. In luna noiembrie, pentru care am ultimele date oficiale de la Statistica, cresterea salariala - noiembrie 2024/2023 - a fost de 13,8%, salariul mediu ajungand la 5.388 de lei, adica 1.084 de euro net pe luna. Fata de inflatie, care a fost anul trecut de 5,1%, in 2024 putem consemna o crestere reala a salariului mediu de 8,5-9%, ceea ce nu este rau deloc.

In 2020, am avut o crestere nominala a salariului mediu net de 8,4%, in 2021 de 10%, in 2022 de 13,4% (singurul an in care am avut o scadere a salariului real de 3%, avand in vedere ca inflatia a fost de 16,4%), in 2023 am avut o crestere nominala de 15%, iar pentru anul trecut avem o crestere de 14%. Pentru angajati, aceste cresteri de salarii, care au depasit inflatia, sunt considerate mici, chiar daca au fost peste inflatie, iar in euro au crescut substantial pentru ca am avut un curs valutar leu/euro stabil. Pentru economisti, pentru analisti, pentru Banca Nationala, am avut si avem o crestere reala a salariilor - pe medie, ce-i drept - foarte mare, peste competitivitatea economiei romanesti.

Din 2020 incoace, in ciuda tuturor crizelor (deja facem cinci ani de la aparitia de nicaieri a Covid), salariul mediu net a crescut in termeni nominali cu 63%, de la 3.340 de lei la 5.400 de lei, iar pe fondul acestei stabilitati incredibile a cursului valutar de cinci ani incoace, salariul mediu net a crescut in euro cu aproape 60%, ceea ce este o majorare destul de consistenta, fara precedent. In clasamentele statistice intotdeauna ne comparam in euro ca sa avem un element comun, dar aceasta stabilitate a cursului valutar ne-a adus si o imbunatatire semnificativa a indicatorilor macroeconomici. Dar se pare ca aceasta crestere sustinuta a salariilor, care la final formeaza salariul mediu net, se apropie de final, avand in vedere ca economia, companiile, businessul dau semne de oboseala.

Pentru 2025, Comisia Nationala de Prognoza prevede o crestere a salariului mediu net in termeni nominali de 6,1%, dar, daca scadem inflatia de 4,5%, ne ducem spre o crestere reala a salariului de numai 1,6%, ceea ce, comparat cu o crestere reala de aproape 9% in 2024, rezulta ca avem o aterizare destul de brusca.

In ultimii ani, Romania si-a pierdut, unul cate unul, motoarele de crestere a salariilor, care au tras in sus toata piata de salarii pe fondul unei cereri de joburi mai mari decat oferta. IT-ul, care in ultimii zece ani a avut o crestere economica spectaculoasa, incepe sa piarda teren, incepe sa piarda angajatii, iar salariile nu numai ca nu mai cresc, ci chiar incep sa scada. A inceput sa vina AI-ul, inteligenta artificiala peste IT-isti, juniorii nu mai sunt asa de cautati, iar companiile nu mai sunt atat de darnice pentru ca nu mai au de unde, iar, mai mult decat atat, eliminarea facilitatilor fiscale pentru IT-isti este pasata angajatilor, ceea ce inseamna, in final, o reducere a salariului net al acestora. Industria pierde teren, suntem la al treilea an pe minus, toate companiile incearca sa automatizeze cat mai mult procesele industriale, iar, cu exceptia inginerilor, care sunt in continuare greu de gasit, nimeni nu prea mai face angajari si nu mai creste salariile decat acolo, punctual, la specialisti, care sunt greu de gasit.

Firmele din constructii, din agricultura si din agrobusiness au pierdut facilitatile fiscale la nivel de salarii, si nu sunt multe companii care vor sa acopere aceasta diferenta pentru angajati la nivelul salariului net. Plus ca nu se mai pune problema unor noi cresteri salariale. Statul, adica sectorul bugetar, a fost un motor foarte puternic de crestere a salariilor pentru ca Ciuca si, mai ales, Ciolacu nu au dat de la ei, ci de la altii, de la sectorul privat. Dar, odata cu inghetarea salariilor in sectorul bugetar pentru anul 2025, a disparut si cresterea din statistica. Singurul motor care mai ramane de crestere a salariilor este majorarea salariului minim.

Daca ne uitam putin la nivelul tarii, salariul mediu in Bucuresti a ajuns la 6.600 de lei net, in Cluj a ajuns la 6.200 de lei net, in Timis la 5.700 de lei net, in Ilfov la 5.300 de lei net, in Sibiu la 5.400 de lei net, in Iasi la 5.200 de lei. In rest, cam toata tara are salarii sub salariul mediu pe economie. Spre exemplu, in Teleorman avem aproape 4.000 de lei net, in Buzau - 4.400 de lei net, in Constanta - 4.700 de lei net. Ca salariile sa creasca, trebuie sa revenim la o crestere economica sustinuta, de la 3% in sus. Anul trecut am scazut la o crestere economica de numai 1%, la jumatate fata de prognoze, iar pentru 2025, prognoza guvernului pentru o crestere economica de 2,5% pare foarte optimista, avand in vedere incertitudinile fiscale si politice, tensiunile sociale care se reflecta in prudenta companiilor, scaderea investitiilor, reducerea angajarilor si chiar restructurarea organigramelor. Nu stiu daca ar trebui sa ne facem sperante pentru cresteri salariale mai mari atat din punct de vedere nominal, cat si real. Companiile trebuie sa aiba mai mult de lucru pentru a majora si salariile. Dar atentie, multe firme incearca sa-si imbunatateasca productivitatea si eficienta automatizand procesele de productie, ceea ce inseamna ca nu mai au nevoie de asa multi salariati.

Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare