×

Accesează
contul existent

Opinii

Opinie Gheorghe Bacanu: Nici acum cand situatia finantelor tarii este dezastruoasa, cand...

Opinie Gheorghe Bacanu: Nici acum cand situatia finantelor tarii este dezastruoasa, cand stabilitatea fiscala este sub semnul intrebarii, politicienii ("piromanii bugetari") nu vor sa-si puna pielea in joc, si sa faca niste reforme drastice in administratia publica

31.12.2024, 11:31 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cand pielea ta e in joc, nu iti mai permiti sa faci imprumuturi odioase, 250 miliarde de euro in ultimii 7 ani, pentru ca trebuie sa raspunzi, domnule politician. Dupa ce ai dat salarii si sporuri cu nemiluita, acum spui ca nu mai sunt bani. Decontul electoral nu este, nici pe de parte, o forma de raspundere. Si, pana la urma, cine raspunde de devalizarea finantelor publice? Cu banii familiei tale n-ai proceda la fel...

Inspiratia pentru acest articol mi-a venit din cartea "Cand pielea ta e in joc" scrisa de Nassim Nicholas Taleb, Editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2018.

Autorul ne spune ca "ideea de a-ti pune pielea in joc se refera, in principal, la dreptate, onoare si sacrificiu, lucruri vitale pentru oameni". Despre birocratie spune ca "este o constructie prin care oamenii se delimiteaza, in mod convenabil, de consecintele actiunii lor". Taleb ne precizeaza ca "un sistem care nu are un mecanism de punere a pielii in joc si care acumuleaza dezechilibre se va prabusi in cele din urma, apoi se va repara singur prin aceasta metoda. Daca supravietuieste."

Romania a ajuns in aceasta situatie de colaps financiar, de tara care nu se mai ajunge cu banii, din cauza faptului ca decidentii nu si-au pus pielea in joc, adica, din punct de vedere legal, nu au nicio raspundere. Au epatat cu sintagma "noi am dat", si iata unde s-a ajuns acum, cu finantele publice in pioneze si cu o datorie sufocanta. Clasa politica a girat decuplarea dintre veniturile bugetare si cheltuielile bugetare. In limbajul popular "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute". Decontul electoral este o apa de ploaie in raport cu gravitatea situatiei. Activitatea de politician este un disclaimer 100%.

"Succesul politicienilor depinde, astazi, de capacitatea de a face cadouri, evident, din banii altora, si de a-si atrage sprijinul unei majoritati de votanti. Insa, pentru a plati cadourile electorale ei trebuie sa detina resurse in bugetul public"- ne spune profesorul Gabriel Mursa de la Universitatea din Iasi. Dar cum bani nu au fost suficienti la Buget, cheltuielile depasind cu 27% veniturile, s-a recurs la imprumuturi pe banda rulanta.

Pentru ca pielea ta nu a fost in joc ai adus nivelul datoriei la peste 53% din PIB, deficitul la peste 8% din PIB, prabusind increderea finantatorilor si cauzand depunctarea de catre agentia de rating Fitch. Au vegheat banii publici, mai ceva ca cei de la FNI, care ne sugerau sa dormim linistiti, ca au ei grija de banii nostri.

Pentru ca nu era pielea ta in joc ai majorat salarii cu procente de pana la 50% in mod repetitiv(OUG152/2022 si OUG 19/2023) pentru cei care lucrau cu fonduri europene(apropo, cum stam cu accesarea de fonduri europene?!) si pentru primari, doar pentru a le castiga bunavointa electorala. Uneori chiar strecurai, mai pe blat, cate o astfel de bezea salariala, fara sa se prinda lumea. Ai pastorit aceasta delicatiserie salariala, fara a fi conditionata de performanta, doar de dragul de a fi pe placul celor recompensati. Subrezimea argumentelor- "ramanem fara specialisti, vor pleca in mediul privat" s-a dovedit nerealista. Evident, plata salariilor s-a facut fara niciun criteriu de performanta. Nici nu au plecat "specialistii", dar nici fonduri europene nu s-au atras. Ai acceptat aceasta remunerare in sistem pausal, caci doar nu dadeai de la tine!

Pentru ca nu era pielea ta in joc ai marit organigramele din aparatul de stat, care oricum erau monstruoase, si ai inventat tot felul de sinecuri: mai multi subprefecti, secretari de stat, sefi de birouri, sefi de departamente, doar pentru a recompensa pe toti impinsii sistemului, purtatorii de carnete de partid. Ai plimbat "corpuri de balet" pe la toate institutiile publice, hranindu-le cu sinecuri bine platite, chiar daca unii aveau studii facute pe la gogoserie. "Birocristanul"(concept preluat de la Taleb) a devenit un stat in stat. Ai produs un record istoric, peste 1.300.000 angajasi la stat. Caci doar nu-i platesti tu!

Pentru ca nu era pielea ta in joc ai inchis ochii complice la cele mai tupeiste si nastrusnice Contracte Colective de Munca, care sunt, de fapt, o colectie de binefaceri pe care nu le-ar accepta niciun angajator de pe planeta aceasta. Sporurile obscene si facilitatile vin pe tiroliana in aceste contracte. Si toate acestea se intampla numai pentru a nu strica vibe-ul bugetar. Doar nu le platesti din propriul buzunar!

Pentru ca nu era pielea ta in joc ai amanat orice reforma administrativ teritoriala, mentinand-o cu brio pe cea din 1968.Ai acceptat unitati administrativ teritoriale inutile, cu cateva sute de locuitori, carora le-a crescut aparatul de lucru si care, culmea, nici macar nu-si pot plati salariile si lumina, solicitand in mod repetat bani de la bugetul central. Dar cine are curaj sa deranjeze un primar aducator de voturi. Ai dat cu "sec", ca la poker, la toate solicitarile financiare, care de care mai aberante, si toate acestea, doar, pentru a nu tulbura culcusiada de la stat. Caci bani nu erau ai tai, tu erai doar un intermediar(ordonator) de bani!

Pentru ca nu era pielea ta in joc ai inlesnit ca anumiti sinecuristi sa topaie dintr-un Consiliu de Administratie in altul, unii mai norocosi chiar sa faca parte din mai multe consilii de administratie, primind sume colosale pentru nimic. Aceste consilii de administratie sunt doar niste cumetrii de partid. Caci doar nu erau banii tai!

Pentru a nu-ti pune pielea in joc, ai amanat deciziile reformiste la nesfarsit. "Atunci cand amani deciziile, acestea se aduna. Iar gramezile ajung sa fie ignorate, rezolvate in graba sau aruncate la gunoi"-ne spun Jason Fried si David Heinemeier Hansson in cartea "Rework". In cei peste 35 de ani s-au adunat munti de decizii amanate care au generat un imobilism reformator.

Nici acum cand situatia finantelor tarii este dezastruoasa, cand stabilitatea fiscala este sub semnul intrebarii, politicienii("piromanii bugetari") nu vor sa-si puna pielea in joc, si sa faca niste reforme drastice in administratia publica. Recenta Ordonanta "trenulet", care genereaza nedreptati grosolane prin masuri inadecvate(trimiterea notei de plata la pensionari, studenti, copii, mediului privat) este dovada clara ca politicienii nu vor sa-si puna pielea in joc nici in al doisprezecelea ceas.

In incheiere vin cu cateva sublinieri din cartea care m-a inspirat pentru acest articol: 1 .Punerea pielii in joc tine in frau hybrisul uman 2 .Nu exista evolutie fara punerea pielii in joc 3 . Cu cat poarta mai des costum si cravata, cu atat detesta si mai tare ideea de a-si pune pielea in joc 4 .Avem contact cu lumea reala punandu-ne pielea in joc-fiind expusi lumii reale si platind un pret pentru consecintele pozitive sau negative ale acestei expuneri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare