03.01.2025, 19:57 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Ceea ce s-a intamplat la finalul anului 2024 pe scena politica si sociala a Romaniei nu prea a fost previzionat: aparitia de nicaieri a lui Calin Georgescu, intrarea POT in parlament (cu o saptamana inainte nici nu stiam ca exista acest partid), influenta platformei TikTok in ascensiunea lui Calin Georgescu si a retoricii promovate de acesta, divizarea atat de evidenta a societatii, lupta dintre cei perceputi ca fiind parte a sistemului si cei antisistem, etc.
George Simion, AUR, Diana Sosoaca, SOS, erau deja acolo pe aceasta retorica si nu au reprezentat o surpriza.
Dar dincolo de TikTok, retorica - suveranista, nationalista, patriotista, anti-UE, antioccident, antiamericani, anti-NATO - are si o baza care creste mai ales in tara, unde nu toata lumea gandeste ca in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Sibiu, orase si judete care au avut sanse mai mari din punct de vedere economic decat altele.
Sa nu uitam ca primele 10 judete din Romania fac 70% din cifra de afaceri totala pe economie si angajeaza 80% din oameni.
Restul de 32 de judete, orasele, comunele, satele lor, nu s-ar putea spune ca o duc asa de bine.
Destul de multi romani se intreaba ce le-a adus lor Uniunea Europeana, americanii, austriecii, NATO, Soros sau cine o mai fi, pentru ca ei nu au avut deloc de castigat din capitalism, si-au pierdut locurile de munca din fabrici, orasele arata ca vai de ele, sunt jefuite de catre liderii politici si clanurile interlope, copii le-au plecat, fie in orasele mari in varianta cea mai fericita, fie in strainatate, nepotii nu stau pe langa ei, deci existenta lor este pusa sub semnul intrebarii.
Toate aceste lucruri au fost tinute in frau de anumite cresteri de pensii, de cresterii de salarii, de retorica PSD ca au grija de oameni, si de ei, nu numai de cei din Bucuresti.
Cand si-au dat seama ca PSD-ul ii paraseste, toti acestia s-au indreptat catre AUR si peste noapte s-au regasit in retorica vazuta pe platformele sociale promovata de George Simion, Diana Sosoaca si mai nou, Calin Georgescu.
Cuvintele grele - suveranitate, patriotism, nationalism, ce am fost odata si nu mai suntem, Ceausescu era un mare patriot, iar astia de acum sunt niste tradatori, uite ce lider au maghiarii in Viktor Orban care se bate cu toata lumea - au castigat teren in mintea lor, iar rezultatul s-a vazut la vot.
Ca sa nu mai vorbim de razboiul din Ucraina care a readus in minte ideea "sa nu te pui cu rusii", mai bine sa fii prieten cu ei decat impotriva lor. Iar faptul ca suntem in NATO, ca am sprijinit Ucraina nu a fost pe placul tuturor.
Vrem, nu vrem, razboiul, sa nu fim implicati in razboi, este o tema extrem de prezenta in mintea multor romani, si nu numai in mintea celor de la tara, ci si in mintea celor din orasele mari.
De cand a inceput razboiul din Ucraina agricultorii/fermierii nostrii se tot intreaba de ce trebuie sa ii ajutam noi pe ucrainieni care ne-au invadat piata cu produsele lor, au scazut preturile, afectandu-i pe ai nostrii. Iar guvernul, in loc sa-i ajute pe fermierii romani, i-au ajutat pe ucrainieni. Desi agricultura are o pondere mica in PIB, de numai 2%, angajeaza si antreneaza intr-un fel sau altul peste 2 milioane de romani, care depind de recolta, de vreme, de preturi, de inputuri, de desfacere, etc. Iar in ultimii trei ani piata nu le-a fost deloc favorabila. Perceptia foarte multor romani din orasele mici, mijlocii, din zona rurala este ca nimeni de la Bucuresti nu are grija de ei, ci doar in campania electorala isi aduc aminte de ei cand le dau niste majorari de pensii, niste ulei, niste zahar, niste galeti. In restul anului si anilor intre alegeri cei conectati la partide, la guvernare fura de rup, iar orasele, comunele, satele arata jalnic, parasite si unde nu-ti vine sa mai traiesti.
Daca ne indreptam catre orasele mari, chiar si acolo unde puterea de cumparare si nivelul de trai este la nivelul mediei din UE, generatiile au alte probleme. Corporatistii, peste care au trecut anii si nu mai pot sa iasa atat de usor din pozitia in care sunt, pentru ca nu au unde a se duce la mai bine, se intreaba ce au castigat ei jertifindu-se pentru multinationala.
Noile generatii, care de abia acum se confrunta cu piata muncii, vin din familie cu retorica bunicilor si parintilor ca Ceausescu le-a dat slujbe si case, ceea ce societatea de astazi, ceea ce guvernul, nu le da. Ca sa nu mai vorbim de banci, care orice ar face, sunt inamicul tuturor.
Sansa mea, a Ziarului Financiar, este ca ne intalnim cu foarte multi oameni, de toate categoriile si interactionam cu ei, cu ideile lor, cu povestile lor, ca mergem in tara cu conferintele noastre unde ne confruntam cu o alta retorica decat cea de la Bucuresti.
Prin articolele noastre, prin reportaje, prin comentarii si opinii, incercam sa surprindem ceea ce auzim si ceea ce vedem. Mai jos aveti o selectie a articolelor pe care le-am scris in ultimii ani si care anuntau o schimbare de retorica care acum a ajuns si la Bucuresti, in prim planul politicii, a societatii si a economiei.
Atentie ca aceasta retorica, aceste intrebari, aceste nemultumiri, aceste frustrari castiga teren cu sau fara TikTok.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.01.2025, 15:29