![]() |
25.04.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Piata de M&A este destul de complexa si nu apartine doar investitorilor straini, ci si companiilor locale, fie ca sunt private, fie ca sunt de stat ¬ Razvan Butucaru, Forvis Mazars: Daca nu ar fi fost acest fenomen al globalizarii, al deschiderii pietelor, al intrarii de investitori straini noi, nu am fi fost astazi aici, Romania nu ar fi ajuns sa aiba aceasta evolutie economica. Sa nu uitam de unde am pornit si unde am ajuns.
Unul dintre cei mai importanti indicatori la care se uita investitorii straini, cei care au pe mana zeci si sute de miliarde de euro/dolari, referitor la o tara, cat de puternica este economic, cat de mare si cat de deschisa, tine de piata de M&A, adica de piata de fuziuni si achizitii, cate tranzactii se fac intr-un an, care este valoarea cumulata a acestora si, nu in ultimul rand, care este ponderea pietei de M&A in PIB. Cu cat este mai mare ponderea, cu atat gradul de deschidere catre lume este mai mare.
De partea cealalta, in Romania, acest indicator nu prea este urmarit, folosit, fiind considerat mult prea specializat si mult prea putin relevant.
Cu ce schimba evolutia unei economii o tranzactie de M&A, mai ales cand, in continuuare, perceptia este ca daca vinzi o companie, in special de stat, vinzi tara?
"Piata de M&A este relevanta pentru ca arata in primul rand interesul investitorilor pentru o tara, pentru o economie, pentru o piata. Si aici nu vorbim numai despre investitorii straini, ci si de cei locali. Cand cineva alege sa investeasca intr-o tara se uita la toate lucrurile legate de zona politica, economica, sociala si de business si mai ales se uita la perspectivele de crestere economica ale acelei tari. Investitorii care cumpara o companie vin in primul rand cu bani, cu know-how si cu increderea si planurile de a face compania respectiva mai mare. Iar asta poate sa insemne noi locuri de munca, dezvoltarea unor noi competente, cresterea productivitatii si dezvoltarea intregului ecosistem", spune Razvan Butucaru, partener si seful echipei de financial services & advisory in cadrul companiei globale de consultanta fiscala Forvis Mazars, intr-o discutie avuta cu ZF.
La discutie au mai participat Aurel Bernat, director executiv institutii financiare si relatia cu investitorii la Banca Transilvania, Mihai Precup, consilier al premierului Ciolacu si Bianca Vlad, tax partner in cadrul Forvis Mazars.
Conform raportului Forvis Mazars, M&A CEE (Central and Eastern Europe) pentru 2024, Romania a fost pe locul 3 in CEE, dupa Polonia si Austria, ca numar de tranzactii -138 si pe locul 5 ca valoare, cu 2,3 miliarde euro, in scadere cu 41% fata de 2023, cand piata romaneasca de M&A a fost de 4 miliarde de euro.
Cea mai mare tranzactie a anului trecut pentru Romania a fost achizitia Evryo Romania (fosta CEZ Regenerabile) de la fondul Macquarie Asset Management de catre grecii de la PPC pentru 700 milioane de euro. Cu aceasta tranzactie, Romania a fost pe locul 6 in top 10 CEE, primul loc fiind adjudecat de o tranzactie din Ungaria, in care aeroportul din Budapesta a fost achizitionat de Banca de Dezvoltare a Ungariei pentru 4 miliarde de euro.
Razvan Butucaru spune ca aceste tranzactii incluse in raport sunt tranzactiile facute publice, dar in realitate piata este mai mare, pentru ca, cel putin in Romania, sunt mai multe tranzactii care au ramas confidentiale.
"Si noi am participat la acest gen de tranzactii, stim de ele, dar partile au decis sa nu le faca publice", a mentionat el.
Evolutia pietei de M&A este relevanta, pentru ca pe aceasta piata se reflecta tendintele din piata, interesul investitorilor pentru o anumita economie, pentru o anumita tara, spune Razvan Butucaru.
Piata de M&A este destul de complexa si nu apartine doar investitorilor straini, ci si companiilor locale, fie ca sunt private, fie ca sunt de stat. In ultimii ani s-au vazut mai multi pasi realizati de companiile antreprenoriale locale, care fie au cumparat alte firme in Romania - de exemplu, Altex a cumparat Porsche Bank Romania si magazinele de bricolaj Brico Depot, fie au cumparat alte companii si alte active in afara - de exemplu, AROBS Cluj, Teraplast Bistrita, Grupul Dedeman sau Grupul Digi, care a iesit fortat din Ungaria si a decis sa se extinda in Spania.
Totusi, companiile antreprenoriale romanesti sunt in urma companiilor din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria in intrarea pe piete externe printr-o achizitie.
Desi si-a dublat PIB-ul in ultimul deceniu, Romania a inregistrat o scadere a investitiilor straine directe.
Mai avem nevoie de investitori straini?
"Da, mai avem nevoie pentru ca nu stiu daca putem sa-i inlocuim atat de usor, mai avem nevoie de bani, mai avem nevoie de knowledge, mai avem nevoie sa fim in fluxurile economice globale", spune Aurel Bernat de la Banca Transilvania.
Noi, in primul rand, trebuie sa-i tinem in tara pe investitorii straini care au venit. Trebuie sa fim realisti: Romania nu este o piata strategica, iar investitorii de calibru pot sa plece oricand, spune Razvan Butucaru.
In ultimii ani au plecat mai multi investitori mari, cum ar fi gigantul american Exxon Mobil, care a vindut afacerea de gaze din Marea Neagra catre Romgaz, grupul italian ENEL care a vandut operatiunile din Romania catre PPC Grecia sau gigantul german E. ON, care vrea sa-si vanda afacerea de furnizare de energie si gaze catre o companie ungara de stat.
Razvan Butucaru mentioneaza ca investitorii americani si-au redus prezenta pe piata de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est, fiind inlocuiti de britanici, inclusiv in Romania, de polonezi, de maghiari etc.
"Sigur, politica MAGA - Make America Great Again - nu se va reflecta in Romania", mentioneaza Aurel Bernat.
Piata romaneasca este extrem de polarizata, fiind formata din companii mari de stat (Hidroelectrica este cea mai valoroasa companie din Romania, cu peste 11 miliarde de euro capitalizare bursiera), Romgaz, multinationale mari in frunte cu Petrom si mai multe grupuri romanesti - Dedeman, Altex, Fildas. Dar cele mai multe companii - 899.000 din 900.000 - sunt firme mici si foarte mici si mijlocii.
"As vrea sa vad mai mult interes, mai mult curaj din partea companiilor romanesti, in special a celor de stat, care au bani si nu sunt atat de indatorate, in a fi mai prezente pe piata de M&A si in Romania si in afara, in special pe pietele din regiune. Fiecare companie de stat ar trebui sa aiba departament de M&A pentru a gasi orice fel de oportunitate de extindere", spune Mihai Precup, consilierul premierului Ciolacu.
Cat poti sa mai cresti in Romania?
"La un moment dat, daca vrei sa cresti trebuie sa iesi in afara".
Problema este ca pe piata de M&A la un moment dat, cel mai mult conteaza accesul la finantare, in special la piata de capital, iar Romania nu este atat de dezvoltata din acest punct de vedere.
Companiile romanesti se bazeaza pe credit bancar si credit furnizor, care reprezinta capital de lucru si poate capital de investitii. Pentru capital de achizitii trebuie o anumita specializare, iar aici Romania nu sta asa de bine.
"Pentru ca americanii se bazeaza mai mult pe piata de capital decat pe piata bancara reusesc sa iasa mult mai repede din crize fata de europeni si atunci reusesc sa aiba o crestere economica si o expansiune in lume mult mai puternica", a mentionat Aurel Bernat.
Totusi, si in Romania au existat cazuri de M&A extrem de puternice - Banca Transilvania a cumparat trei banci in ultimul deceniu, ajungand liderul pietei, iar Romgaz a cumparat partea Exxon din proiectul de gaze din Marea Neagra cu 1 miliard de dolari, finantarea fiind asigurata din cash flow-ul companiei si din imprumut bancar. Acum, finantarea investitiei in explorare - 2 miliarde de euro - este asigurata din obligatiuni externe.
In 2023, Romania a fost in prim-planul pietelor bursiere din intreaga lume prin listarea la bursa a 20% din Hidroelectrica, o tranzactie de aproape 2 miliarde de dolari, listare care a fost in topul Europei.
Dar cel care a vandut actiunile a fost Fondul Proprietatea si nu statul.
Poate guvernul va lua in considerare sa vanda si el un pachet de actinui pe bursa, mai ales ca exista cerere din partea investitorilor.
In celebrul PNRR, prin care Bruxelles-ul vrea sa ne dea 29 de miliarde de euro, numai sa fim in stare sa-i luam, exista conditia ca pana in 2026 guvernul de la Bucuresti sa mai listeze pe bursa doua companii de stat.
"Daca nu ar fi aceasta conditie in PNRR nimeni nu s-ar grabi cu aceste listari. Nu toata lumea intelege ca o companie de stat listata la bursa aduce o mai buna guvernanta, o performanta mai mare companiei, o mai buna administrare", mentioneaza Mihai Precup.
In conditiile in care acum, toata lumea este data peste cap din punct de vedere politic, economic si social de adminstratia americana Trump, care a deschis un razboi comercial fara precedent, cum va evolua piata de M&A, mai ales daca modelul globalizarii este pus sub semnul intrebarii?
Cred ca vor avea loc schimbari, mai ales ca ne indreptam catre o lume cu mai multi poli de influenta, cu mai multi poli de putere economica. S-ar putea ca modelul economic sa se indrepte mai degraba catre regiunile cele mai apropiate - nearshoring, dar putem considera Europa ca fiind o regiune, a mentionat Aurel Bernat.
Eu cred ca acest fenomen al globalizarii, motor al pietei de M&A, nu poti sa-l opresti, a mentionat Bianca Vlad, Tax Partner in cadrul Forvis Mazars.
Si eu merg pe o lume globalizata, nu cred ca vom vedea ruperea si distrugerea acestui trend, a mentionat Mihai Precup.
Daca nu ar fi acest fenomen al globalizarii, al deschiderii pietelor, al intrarii de investitori straini noi, nu am fi fost astazi aici, Romania nu ar fi ajuns sa aiba aceasta evolutie economica. Sa nu uitam de unde am pornit si unde am ajuns, a conchis Razvan Butucaru.
Aceasta lume globala care inseamna deschiderea pietelor, libertatea de circulatie a bunurilor si serviciilor si a oamenilor reprezinta un castig imens pentru Romania.
Urmeaza sa vedem daca firmele private romanesti si cele de stat vor reusi in urmatorul deceniu sa se extinda dincolo de piata romaneasca, care la un moment dat isi va atinge potentialul.
Dar pana atunci trebuie sa consemnam faptul ca in aprilie s-a anuntat una dintre cele mai mari tranzactii din M&A din CEE, achizitia retelei medicale private Regina Maria de catre fondul de investitii britanic CVC in parteneriat cu un mare fond american de investitii, de la fondul de investitii MidEuropa, pentru 1,1-1,3 miliarde de euro (enterprise value).
Cu aceasta tranzactie, Romania se va pozitiona mai bine anul viitor in topul M&A din regiune.
Piata de M&A in CEE - Europa Centrala si de Est - 2024, raport Forvis Mazars
- 1.270 de tranzactii , plus 3%
- valoare totala - 27,4 miliarde euro, minus 30%
- cea mai mare tranzactie - achizitia Budapesta Airport de catre Hungarian Development Bank si Vincy - 4,3 miliarde euro (3,1 equity value A1,2 miliarde euro datorii)
- Romania este pe locul trei ca numar de tranzactii - 138, dupa Polonia si Austria
- Romania este pe locul cinci ca valoare a tranzactiilor cu 2,3 miliarde euro, dupa Ungaria - 6,4 miliarde euro, Polonia - 5,8 miliarde euro, Austria - 4,9 miliarde euro si Cehia - 2,7 miliarde euro
- cei mai mari investitori inbound : Marea Britanie - 4,2 miliarde euro, SUA - 1,8 miliarde euro, Danemarca - 0,790 miliarde euro, Italia - 0,748 miliarde euro si Grecia - 0,7 miliarde euro
- multiplii de tranzactionare/evaluare a companiilor : o medie de 6,7x EV/EBITDA fata de 9,4x in Europa; in real estate multiplul este de 19,1x, in tehnologie este de 13,1x enterprise value, in sanatate si farma, multiplul este de 12,3x, iar in servicii profesionale multiplul este de 9,7
- cel mai mare interes ca numar de tranzactii este in tehnologie, industrie si energie, iar ca valoare in transporturi si logistica (5,8 miliarde euro), in energie si utilitati (3,9 miliarde euro), in real estate (3,2 miliarde euro).
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
25.04.2025, 15:08