×

Accesează
contul existent

Companii

Viziune de dezvoltare: Ai 300.000 de euro sa dai pe un apartament? Atunci faci rost si de 1.000 de...

Viziune de dezvoltare: Ai 300.000 de euro sa dai pe un apartament? Atunci faci rost si de 1.000 de euro pe luna pentru scoala. Invatamantul privat prinde avant in noile cartiere rezidentiale, in lipsa scolilor de stat

25.04.2025, 08:10 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Scoala Mark Twain din cartierul Cosmopolis va fi gata pentru anul scolar ce incepe in septembrie, Verita incepe un nou proiect pe str. Erou Iancu Nicolae in Pipera, iar Genesis a semnat deja pentru o scoala in zona Straulesti, langa Petrom City ¬ Toate sunt investitii private, iar taxele lunare in toate aceste scoli trec de 1.000 de euro ¬ In toate aceste scoli private elevii invata intr-un singur schimb care incepe la ora 8 sau 9 dimineata ¬ In acest timp, autoritatile locale stiu sa incaseze taxe si impozite, dar cand vine vorba de investitii, acestea se rezuma la postari pe Facebook si afise colorate cu "scoala intr-un singur schimb" ¬ Realitatea arata ca jumatate dintre scolile de stat din Bucuresti invata in cel putin doua schimburi. Marii dezvoltatori de proiecte mixte si rezidentiale merg "all in" si pariaza pe invatamantul privat, pe masura ce construiesc mii de noi apartamente, iar infrastructura invatamantului de stat bate pasul pe loc. Astfel, Romania se apropie tot mai mult de sistemul american, in care invatamantul de stat este unul cu caracter social, destinat celor care nu isi permit o scoala privata, in timp ce patura sociala superioara, care alege apartamente noi in proiectele de top, se poate duce catre invatamantul privat. Spre exemplu, Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, atunci cand a fost intrebat de ZF daca intentioneaza ca primaria pe care o conduce sa cumpere o cladire din cadrul unui proiect rezidential din sectorul 6, proiectata pentru a fi o gradinita, a raspuns ca "prioritatea noastra este sa construim gradinite in medii dezavantajate, nu in ansambluri rezidentiale care vand apartamente cu 300.000 de euro. Nu va exista o astfel de achizitie. Acea gradinita poate fi operata foarte bine in regim privat". De regula, o scoala privata costa intre 500 si 2.000 de euro pe luna. Cele mai scumpe ajung sa coste 30.000 de euro pe an, adica sume comparabile cu cele percepute de universitati de top din UK sau SUA, desi elevul urmeaza clasele V-XII. Iar principala diferenta dintre sistemul de stat este facuta de infrastructura de invatare, de investitiile in dotarea scolilor, de facilitatile de sport si recreere.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare