15.01.2025, 21:41 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Polonia, care a anuntat recent un plan de a investi un miliard de euro in dezvoltarea de tehnologii de inteligenta artificiala (AI), a criticat decizia SUA de a impune cote de export si un sistem de licentiere pentru vanzarea de cipuri AI - precum cele ale Nvidia - pentru majoritatea tarilor membre ale UE pe motiv ca acestea prezinta riscuri de a permite acces la tehnologie unor state terte neautorizate. SUA a introdus un sistem ierarhizat care ofera unui grup de 18 tari din intreaga lume acces nelimitat la cipurile AI americane, in timp ce altele au plafonat numarul de cipuri AI pe care le pot cumpara sau nu au deloc acces. Guvernul SUA nu a tratat UE ca un intreg.
Decizia Casei Albe este "de neinteles si nu se bazeaza pe motive substantiale", a scris pe reteaua sociala X Viceprim-ministrul si Ministrul Afacerilor Digitale al Poloniei, Krzysztof Gawkowski. El a facut apel la Ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski si la sefa pentru tehnologie a UE, Henna Virkkunen, sa abordeze aceasta problema, noteaza Bloomberg.
Protestul Varsoviei vine dupa ce Ministerul Afacerilor Digitale a anuntat recent planuri de a aloca peste un miliard de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor de inteligenta artificiala in 2025. Fondul de Inteligenta Artificiala al ministerului va cheltui peste 4,5 miliarde PLN (1 miliard EUR) pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale in Polonia. Finantarea va proveni de la Centrul National Polonez pentru Cercetare si Dezvoltare (NCBR).
Noua politica de control pentru exporturile de cipuri AI a administratiei Biden modifica reglementarile SUA in mai multe moduri care vor modela capacitatea companiilor americane de a exporta tehnologii AI in strainatate. Regula creeaza un regim global de licentiere pentru parametrii modelelor AI de frontiera si extinde regimul de licentiere pentru cipurile AI avansate.
In primul rand, reglementarea imparte tarile in trei grupuri. Un set mic de aliati apropiati si parteneri sunt in mare parte scutiti de controalele de reglementare asupra exporturilor AI deoarece sunt parteneri de incredere unde riscul de furt si deturnare catre tarile de interes este considerat scazut. Aceste tari sunt Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Republica Coreea, Spania, Suedia, Taiwan si Regatul Unit.
Tarile de interes (tehnic numite destinatii din Grupul de Tari D:5 si Macao) sunt considerate a fi neeligibile pentru primirea tehnologiei AI americane avansate. Acestea sunt tari precum China sau Rusia. Toate celelalte tari cad intr-o categorie intermediara, din care fac parte si Polonia sau Romania, spre exemplu.
Decizia SUA divizeaza practic UE: tarile din Europa de Vest in general nu se confrunta cu restrictii, in timp ce majoritatea tarilor din Europa de Est au acum limite asupra cantitatii de cipuri pe care le pot cumpara. Miscarea ar putea crea probleme si pentru Grecia si Luxemburg, care au fost alese de Comisia Europeana pentru a instala cate un supercomputer optimizat pentru AI pe care startup-urile si cercetatorii ar putea sa-si antreneze modelele de ultima generatie. Oficialii de top ai UE - vicepresedintele executiv Henna Virkkunen si comisarul Maros Sefcovic - au indemnat SUA sa mentina exporturile nelimitate pentru tarile afectate.
"Ne-am impartasit deja preocuparile cu actuala administratie americana si asteptam sa ne angajam constructiv cu urmatoarea administratie americana", au declarat Virkkunen si Sefcovic. Decizia are o perioada de 120 de zile in care se afla in consultare publica. Noua administratie Trump ar putea de asemenea sa modifice regulile.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.