×

Eveniment

Premierul Viktor Orban detaliaza planul sau pentru a face Europa din nou competitiva, intr-un...

Premierul Viktor Orban detaliaza planul sau pentru a face Europa din nou competitiva, intr-un articol de opinie publicat pe FT dupa ce Ungaria a preluat dupa 13 ani presedintia Consiliului Uniunii Europene: Povara fiscala pe companii, politicile ecologice gresite, esecul catastrofal al impozitului minim, au facut Europa o destinatie tot mai putin atractiva si necompetitiva

02.07.2024, 11:21 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ungaria a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pentru a doua oara, la 13 ani dupa prima. In perioada in care am fost prim-ministru, un rol pe care l-am detinut intre cele doua presedintii, am avut un punct de vedere unic din care am putut asista la erodarea competitivitatii Europei, scrie premierul maghiar Viktor Orban in Financial Times.

Am avut norocul sa cunosc marii arhitecti ai integrarii europene din anii 1990. Printre acestia s-a numarat Helmut Kohl, care a observat adesea ca supravietuirea politica a Europei depinde de mentinerea competitivitatii economice. Dupa cum a remarcat odata: "Cu totii avem nevoie de Europa pentru a ramane competitivi pe pietele mondiale". Cuvintele sale nu au fost niciodata atat de relevante ca in prezent.

Pierderea competitivitatii UE a fost o tendinta in crestere in ultimele decenii. Acest declin poate fi atribuit in primul rand deciziilor gresite ale Bruxelles-ului, care contravin realitatilor economiei mondiale.

Tranzitia ecologica este exemplul principal, in care UE si-a impus propriile obiective motivate ideologic fara a consulta in mod adecvat industria. Avand in vedere ca preturile la energie sunt acum de trei pana la cinci ori mai mari decat cele din SUA, intreprinderile europene isi pierd avantajul competitiv si sunt obligate sa aloce fonduri pentru facturile la utilitati mai degraba decat pentru inovare.

Este evident ca Europa trebuie sa isi propuna sa devina lider in industria ecologica, cu un accent deosebit pe dezvoltarea si fabricarea vehiculelor electrice. Cu toate acestea, impunerea de reglementari care impiedica actorii industriali si impovareaza cetatenii nu mai este sustenabila. Agricultorii se confrunta, de asemenea, cu provocari semnificative: costurile lor de productie au crescut semnificativ si trebuie sa faca fata unor obligatii ecologice tot mai complexe.

Intreprinderile se confrunta, de asemenea, cu poveri fiscale din ce in ce mai mari. Introducerea, in ianuarie, a impozitului minim global pe profit al OCDE, considerata cea mai mare reforma fiscala a UE, a fost un esec catastrofal. In ciuda faptului ca aproximativ 140 de tari, inclusiv toate statele membre ale UE, au aderat la acord, concurenti-cheie precum SUA, China si India nu l-au adoptat inca.

Europa a devenit o destinatie mult mai putin atractiva pentru investitii, determinand chiar companiile europene sa ia in considerare relocarea pe alte piete. In timp ce cresterea economica in principalele tari ale UE abia va atinge 1 % in acest an, SUA va creste cu aproape 3 %, China cu aproape 5 %, iar India cu aproape 7 %. In timp, nu vom face decat sa ramanem si mai mult in urma. Este necesara o corectie imediata a cursului.

Experienta noastra in Ungaria arata ca succesul economic necesita concurenta si un mediu favorabil afacerilor. Am implementat un impozit forfetar pe venitul persoanelor fizice, am eliminat impozitul pe mostenire pentru rudele apropiate si mentinem cea mai scazuta rata a impozitului pe profit dintre tarile UE. De asemenea, ne-am diversificat relatiile comerciale si de investitii, concentrandu-ne pe cooperarea cu partenerii industriali din regiunea Asia-Pacific in sectoarele-cheie ale tehnologiei si inovarii. In consecinta, anul trecut s-a soldat cu un aflux record de investitii straine directe in Ungaria.

Ne propunem sa ii convingem pe concetatenii nostri europeni ca o concurenta sanatoasa, precum si cooperarea cu cele mai bune tehnologii, vor duce la mai multa crestere. In special, propunem o noua strategie industriala ecologica in colaborare cu principalii actori industriali. Stim ca principalii actori din economia europeana nu doresc sa fie protejati de concurenta printr-un razboi comercial. Daca ei nu doresc acest lucru, atunci noi nu avem nevoie de el. Obiectivul nostru este sa cream un mediu favorabil afacerilor, asigurandu-ne ca intreprinderile au acces la energie sigura si la preturi accesibile si ca se pot angaja in concurenta cu sarcini administrative minime.

Ne propunem sa negociem un nou acord privind competitivitatea pentru a relansa expansiunea economica europeana, promovand in acelasi timp o economie deschisa si cooperarea internationala. Dorim sa limitam migratia ilegala prin colaborarea stransa cu principalele tari de origine si de tranzit, subliniind importanta protejarii frontierelor externe si necesitatea finantarii UE in acest scop. In plus, dorim sa modelam viitorul politicii de coeziune pentru a obtine o mai mare convergenta intre regiuni. In cele din urma, ne propunem sa punem bazele unei politici agricole a UE orientate catre agricultori.

Nu este un secret faptul ca strategia de competitivitate a Ungariei s-a inspirat din agenda germano-franceza de crestere si competitivitate. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca Berlinul si Parisul, impreuna cu Roma, au sprijinit initiativele presedintiei maghiare. Credem cu tarie ca o Europa competitiva serveste intereselor tuturor statelor membre. Ungaria se pregateste pentru o presedintie a UE extrem de activa. Este timpul sa lasam deoparte disputele ideologice si sa pornim motorul Europei. Sa facem Europa competitiva din nou.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare