×

Accesează
contul existent

Zf 24

Sindicatele din industria alimentara pregatesc actiuni de protest: Prin Ordonanta trenulet,...

Sindicatele din industria alimentara pregatesc actiuni de protest: Prin Ordonanta trenulet, Guvernul spera sa vada luminita de la capatul tunelului, dar sigur va intra cu trenuletul numit Romania direct in zid, iar efectele catastrofale ale acestei ordonante vor trebui acoperite tot de mediul privat

02.01.2025, 13:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sindicatele din industria alimentara reunite in federatia Sindalimenta atrag atentia ca prevederile ordonantei-trenulet vor conduce la falimentul unor firme, pierderi salariale consistente pentru angajati si scumpirea substantiala a produselor alimentare romanesti.

"Prin Ordonanta trenulet, Guvernul spera sa vada luminita de la capatul tunelului, dar sigur va intra cu trenuletul numit Romania direct in zid, iar efectele catastrofale ale acestei ordonante vor trebui acoperite tot de mediul privat. Atragem atentia ca aceasta masura va crea mari tensiuni sociale si economice care vor conduce la actiuni de protest legale impotriva Guvernului, calendarul lor urmand a fi stabilit in cadrul Biroului Executiv al Federatiei Sindalimenta".

Sindicatele spun ca aproape 1 milion de salariati revin cu contributiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmand sa le retina si sa vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg in conturile personale din Pilonul II ale salariatilor.

"Atragem atentia ca in domeniul agriculturii si industriei alimentare, eliminarea facilitatilor fiscale va insemna pierderi salariale consistente pentru angajati", se arata intr-un mesaj al Sindalimenta.

Sindicatele spun ca acesti angajati vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine platite sau, pentru a-i mentine, angajatorii vor trebui sa le compenseze aceasta pierdere.

"Compensarea salariala se va regasi rapid in pretul produselor de la raft, care va fi suportat in final, tot de catre consumatori, in majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent. Scumpirea substantiala a produselor alimentare romanesti le va face mult mai greu vandabile comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preturi mai mici. Masura eliminarii facilitatilor fiscale pentru industria alimentara se va dovedi in scurt timp ca actioneaza ca un bumerang impotriva acestei industrii si asa beneficiara unui mare deficit de personal".

Federatia acuza Guvernul ca prin eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din industrie alimentara si agricultura incalca legislatia adoptata in 2022, care prevedea ca in intervalul 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2028, angajatii din aceste sectoare beneficiaza de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contributii de asigurari sociale (CAS), exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si o cota redusa de contributie asiguratorie de munca (CAM).

In plus, eliminarea facilitatilor fiscale acordate angajatilor a fost facuta de Guvernul Ciolacu 2 fara consultarea prealabila cu partenerii sociali.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare