×

Accesează
contul existent

Zf 24

Trump dezlantuie armele financiare ale Americii: Cu razboiul comercial global abia la inceput,...

Trump dezlantuie armele financiare ale Americii: Cu razboiul comercial global abia la inceput, economia mondiala tremura in fata noilor tactici neconventionale pe care SUA le-ar putea impune

04.04.2025, 13:02 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cu cerneala abia uscata pe ultima serie de tarife vamale impuse de presedintele american Donald Trump, unii se pregatesc deja pentru eventualele masuri viitoare, in contextul eforturilor sale de a constrange partenerii comerciali sa ii accepte conditiile, informeaza Reuters.

Fiind epicentrul financiar al lumii si emitentul monedei de rezerva internationale, Statele Unite dispun de o serie de parghii pe care Trump le-ar putea folosi pentru a exercita presiuni asupra altor tari, de la controlul asupra cardurilor de credit pana la furnizarea de dolari bancilor straine.

Desi utilizarea acestor instrumente neconventionale ar implica costuri semnificative pentru SUA si chiar riscul de a se intoarce impotriva sa, observatorii avertizeaza ca aceste scenarii, desi extreme, nu ar trebui complet excluse.

Aceasta ar putea deveni o realitate in cazul in care tarifele vamale nu reusesc sa reduca deficitul comercial al SUA fata de restul lumii - o posibilitate considerata plauzibila de multi economisti, avand in vedere ca ocuparea aproape completa a fortei de munca din SUA a generat un deficit major de forta de munca.

"Imi pot imagina cu usurinta ca domnul Trump... ar putea deveni frustrat si ar incerca sa aplice idei trasnite, chiar daca acestea nu au o logica clara", a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie si stiinte politice la Universitatea din California, Berkeley.

Totusi, economistii sunt sceptici in privinta succesului unei astfel de abordari in Europa sau China, intrucat contextul economic si politic actual este mult diferit de cel de acum patru decenii.

"Consider ca este un scenariu extrem de putin probabil", a declarat Maurice Obstfeld, cercetator principal la Peterson Institute for International Economics.

Obstfeld a argumentat ca tarifele au fost deja introduse, ceea ce reduce potentialul lor de a fi utilizate ca amenintare, iar angajamentul Statelor Unite fata de securitatea globala a fost diminuat din cauza incertitudinii privind pozitia sa fata de Ucraina.

El a mai adaugat ca este putin probabil ca bancherii centrali din zona euro, Japonia si Marea Britanie sa accepte un acord care i-ar obliga sa majoreze ratele dobanzilor, asumandu-si astfel riscul unei recesiuni.

Freya Beamish, economist-sef la TS Lombard, a subliniat ca o intarire a yuanului ar contraveni interesului Chinei de a-si revitaliza economia afectata.

Chiar si in Japonia, unde guvernul a intervenit frecvent pe piata valutara in ultimii ani pentru a sprijini yenul, experienta recent incheiata a celor 25 de ani de deflatie poate limita dorinta de a sustine o apreciere semnificativa a monedei.

In cazul in care nu se va ajunge la un acord, administratia Trump ar putea recurge la tactici mai dure, precum exploatarea statutului dolarului ca moneda principala in tranzactiile comerciale internationale, economisire si investitii.

Potrivit lui Obstfeld si altor supraveghetori financiari si bancheri centrali, una dintre aceste tactici ar putea consta in amenintarea cu retragerea sprijinului Rezervei Federale pentru bancile centrale straine, sprijin care le permite sa imprumute dolari in schimbul unor garantii in monedele proprii.

Aceasta reprezinta o sursa esentiala de finantare in perioade de criza, atunci cand pietele monetare sunt paralizate, iar investitorii cauta refugiu in siguranta oferita de dolar.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare