×

Accesează
contul existent

Zf 24

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a gazduit o discutie despre perspectivele strategice ale...

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a gazduit o discutie despre perspectivele strategice ale economiei romanesti: Atractivitatea tarii ca destinatie de investitii continua sa scada, iar investitiile de capital sunt mai mici decat in toamna

04.04.2025, 20:16 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a gazduit astazi un eveniment la nivel inalt care a reunit CEOs ai companiilor membre, ambasadori si reprezentanti ai ambasadelor, inalti oficiali ai Guvernului Romaniei, institutii financiare internationale si nationale, agentii de rating si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Aceasta intalnire a oferit o platforma pentru dialogul international privind perspectivele macroeconomice si climatul investitional al Romaniei.

FIC monitorizeaza modul in care investitorii raspund la diverse initiative de politica si la contextul macroeconomic mai larg prin Business Sentiment Index (BSI) inca din 2013. Rezultatele editiei din aceasta primavara au fost prezentate in cadrul evenimentului si indica o temperare a optimismului membrilor.

Atractivitatea Romaniei in comparatie cu locatiile similare a atins cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, mai mult de jumatate dintre respondenti considerand Romania mai putin atractiva decat locatiile similare din Europa sau alte tari (mai mult decat dublu fata de 24% in editia anterioara). Potrivit BSI, Romania este necompetitiva in ceea ce priveste transparenta si consecventa aplicarii politicilor (88%), sarcina de reglementare (86%), birocratia (78%), sarcina fiscala (61%) si infrastructura (47%). Disponibilitatea unei forte de munca adecvate este singurul domeniu inca considerat competitiv (60%).

Investitiile de capital planificate de companiile FIC pentru 2025 sunt mai mici decat in editia de toamna, doar 35% dintre respondenti planificand mai multe investitii pentru urmatoarele 12 luni. 30% dintre companii intentioneaza sa reduca investitiile, aratand o scadere a sentimentului in randul investitorilor cu 8 puncte procentuale fata de anul precedent (nivel comparabil cu perioada COVID si inceputul razboiului din Ucraina). 88% dintre respondentii FIC iau in considerare si reduceri de costuri in perioada urmatoare. Rezultatele arata o tendinta de amanare a investitiilor din cauza incertitudinii politice, a contextului geopolitic, a deficitului bugetar si a incertitudinilor fiscale.

In ceea ce priveste planificarea fortei de munca, jumatate dintre respondenti se asteapta ca numarul de angajati sa ramana stabil in 2025, indicand o perioada de stagnare a activitatii de angajare. In acelasi timp, 27% anticipeaza o reducere a dimensiunii fortei de munca, semnaland o potentiala racire a dinamicii pietei muncii.

Cu toate acestea, investitorii raman optimisti cand vine vorba de afaceri, mai mult de jumatate dintre respondenti se asteapta la o crestere pe piata interna si doar 12% se asteapta la o contractie. Pe piata de export, 30% se asteapta la crestere, iar 57% se asteapta la stagnare. In general, aproape jumatate dintre respondenti se asteapta la o crestere a afacerilor, in timp ce 39% se asteapta la o stagnare.

Totodata, au fost abordate mai multe oportunitati pentru Romania, cum ar fi schimbarea directiei la nivelul statelor UE in ceea ce priveste cheltuielile pentru securitate si aparare, cu mai multe instrumente financiare (la nivelul UE si institutiilor financiare internationale) care ar putea fi utilizate de tari pentru a sustine acest sector (echipamente militare, infrastructura, securitate cibernetica etc.). In ceea ce priveste aderarea la OCDE, atat reprezentantii nationali, cat si reprezentantii OCDE au punctat progresele semnificative inregistrate de Romania in domenii precum educatie, fiscalitate, guvernare si anticoruptie. Romania are perspective bune in privinta aderarii la OCDE in 2026.

Romania are in continuare potentialul de a inversa tendintele negative economice surprinse de perspectivele macroeconomice, daca Guvernul pregateste urgent reforme ancorate in transparenta si dialog, in domenii cheie, cum ar fi reducerea cheltuielilor, realizarea consolidarii fiscale si valorificarea noilor oportunitati in investitii, energie, materiile prime critice, si aparare. In acelasi timp, apartenenta Romaniei la UE si NATO, impreuna cu potentiala aderare la OCDE, raman avantaje puternice pentru stimularea si atragerea investitiilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare