×

Banci si asigurari

Unicredit Bank a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica din 2024, la 2,4% si se...

Unicredit Bank a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica din 2024, la 2,4% si se asteapta la cresterea TVA la 21% anul viitor

02.07.2024, 12:44 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Unicredit Bank a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei la 2,4% in 2024, de la 2,7% anterior, si la 1,3% in 2025, in conditiile in care Guvernul va inaspri politica fiscala dupa alegerile din acest an, banca asteptandu-se si la o crestere a TVA la 21%.

"Din cauza faptului ca alegerile parlamentare au avut loc foarte tarziu in cursul anului, exista un risc ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2024, cu exceptia cazului in care Guvernul reduce cheltuielile sau decide sa inregistreze arierate", se arata intr-un raport semnat de economistul-sef al Unicredit Bank, Dan Bucsa. Potrivit analizei Unicredit Bank, deficitul bugetar nu va fi redus in 2025 decat daca impozitele cresc.

"In timp ce prim-ministrul Marcel Ciolacu continua sa nege ca TVA va creste, cel putin pentru alimente si medicamente, ne asteptam la o crestere a cotei TVA (cu 2pp pentru cota principala) si la cresterea accizelor si a taxelor pe proprietate. Cuplata cu o crestere mult mai mica a pensiilor anul viitor, aceasta ar putea reduce deficitul bugetar la aproape 5% din PIB in 2025, cu conditia ca arieratele sa nu fie prea mari".

Dan Bucsa spune ca ANAF va avea nevoie de inca un an pentru a-si pregati sistemele in vederea trecerii la un impozit progresiv pe venit in 2026, ceea ce ar contribui la reducerea deficitului bugetar si mai mult, spre 4% din PIB.

"Campania electorala a stopat orice efort de imbunatatire a colectarii impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfarsitul lunii aprilie, mai mare decat in timpul pandemiei COVID-19", se arata in analiza.

In ceea ce priveste economia, cererea interna va impulsiona cresterea PIB in 2024, exporturile urmand sa joace un rol mai important in 2025.

"Consumul privat va ramane puternic in acest an, pe fondul unei cresteri pozitive a salariilor reale si a majorarilor importante ale pensiilor in septembrie. Investitiile publice ar putea fi reduse spre sfarsitul anului daca guvernul incearca sa limiteze deficitul, dar este probabil sa ramana robuste in T3 24. Cresterea preturilor locuintelor este de bun augur pentru proiectele imobiliare, in timp ce investitiile in spatiul industrial si logistic continua intr-un ritm rapid. Ne asteptam ca imbunatatirea cererii din partea UE sa stimuleze productia industriala si exporturile in semestrul 2, desi accelerarea importurilor ar putea reduce impactul pozitiv asupra cresterii PIB-ului".

Unicredit estimeaza ca Banca Nationala ar putea reduce dobanda la 6,5% in 2024, iar inflatia va scadea spre 4,6% pana la sfarsitul acestui an, chiar daca o parte din recenta scadere a preturilor la electricitate si gaze naturale este inversata. Taxele mai mari de anul viitor ar alimenta inflatia si ar mentine-o peste 4%.

Cursul valutar este prognozat in intervalul 5,00-5,10 lei/euro in T1/25.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare