×

Accesează
contul existent

Profesii

Viitorul activitatii profesionale - reinventarea modului, locului si scopului muncii

Viitorul activitatii profesionale - reinventarea modului, locului si scopului muncii

09.04.2025, 09:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Ce inseamna activitatea profesionala? Un program rigid de la 9 la 5? O cariera liniara pe tot parcursul vietii? Pentru unii, da, insa raspunsul cel mai frecvent al ultimilor ani, mai ales al noilor generatii care sunt in piata muncii, este "cu siguranta, nu!". Munca devine tot mai mult o experienta dinamica, personalizata, modelata de interese, creativitate si circumstante. Nu mai este doar o rutina prestabilita, ci imbina scop, inovatie si conexiuni umane. Cautam mai mult decat un "job" - vrem echilibru, sens, implinire si apartenenta. Avem asteptari: flexibilitate, medii hibride, libertatea propriei viziuni asupra a ce si cum muncim. Angajatii isi doresc ca munca sa fie redefinita pentru a raspunde aspiratiei lor catre o viata profesionala captivanta, iar mediul de afaceri se transforma incontinuu.

Raluca Bontas, Partener, Servicii Fiscale, Deloitte Romania

Unele companii inca se bazeaza pe structuri rigide - ierarhii stricte, birouri fixe, monitorizare. Dar tot mai multe adopta o mentalitate flexibila, renuntand la modelele restrictive, devenite ineficiente. Schimbarea este impulsionata de dorinta angajatilor pentru autonomie, dar si de necesitatea companiilor de a ramane competitive intr-o lume in care agilitatea face diferenta dintre succes si stagnare.

Insa schimbarea nu inseamna doar flexibilitate sau munca de la distanta. Este o redefinire profunda a productivitatii, implicarii si succesului. Intrebarea nu mai este daca organizatiile vor adopta aceasta transformare, ci cand si cum.

Constrangere vs. convingere

Organizatiile de succes nu doar impun reguli, ci creeaza un mediu care atrage, motiveaza si retine angajatii de top. Se trece de la ingradire la inspiratie. Locurile de munca nu sunt doar spatii de desfasurare a activitatii, ci ecosisteme care stimuleaza creativitatea, inovatia si sentimentul ca efortul colectiv conteaza. Un mediu incluziv, in care oamenii se simt valorizati, alimenteaza atat succesul individual, cat si pe cel organizational. Mai mult, aceasta abordare contribuie la cresterea fidelitatii angajatilor, la reducerea fluctuatiei de personal si la crearea unui brand de angajator puternic.

Regandirea muncii nu inseamna doar reamenajarea spatiilor fizice, ci crearea unor huburi de performanta, in care angajatii isi doresc sa ramana, sa contribuie si sa prospere. Astfel, munca evolueaza de la un efort individual la un proces de inteligenta colectiva, iar tehnologia joaca un rol-cheie in aceasta tranzitie.

Tehnologia ca accelerator

Inteligenta artificiala (IA), automatizarea si solutiile digitale nu doar eficientizeaza operatiunile, ci transforma industrii intregi. IA nu se mai rezuma la preluarea sarcinilor repetitive, ci sprijina deciziile complexe si stimuleaza creativitatea. Agenti IA, copiloti IA, colaboratori IA incep sa fie integrati in echipele de lucru, pe orizontala sau pe verticala, in functie de rolul de care este nevoie intr-o organizatie - asistam deja la ceea ce se poate numi forta de munca agentica ( agentic workforce ).

Romania are potentialul de a deveni un jucator-cheie in aceasta schimbare. Cu un ecosistem tehnologic solid si o forta de munca bine pregatita, angajatorii locali au sansa succesului daca vireaza accelerat pe drumul automatizarii, digitalizarii si reinventarii muncii.

Insa tehnologia, de una singura, nu este suficienta. Este nevoie de o strategie clara. Nu este doar despre alegerea unui model de lucru - la distanta, hibrid sau la birou -, ci despre redefinirea modului in care companiile isi valorifica resursele umane (si felul in care aleg sa explice cooptarea colegilor IA in echipe), isi structureaza procesele si construiesc organizatii adaptabile.

Prin initiative precum Viitorul Activitatii Profesionale ( Future of Work ), companiile pot regandi strategiile pentru capitalul uman , pentru a creste implicarea si productivitatea, pot optimiza structurile organizationale pentru agilitate si eficienta si pot valorifica IA si automatizarea pentru a stimula inovatia in luarea deciziilor.

Viitorul muncii incepe acum

Intrebarea esentiala pentru orice organizatie este: va fi printre cei care deschid calea transformarii sau doar va incerca sa tina pasul? Organizatiile care aleg sa navigheze aceasta tranzitie cu viziune si strategie vor crea premisele succesului in era transformarilor ultra-accelerate.

Este momentul sa reinventam munca impreuna - angajatori si angajati - pentru a construi un viitor al succesului comun: afaceri prospere si oameni impliniti. Romania, cu expertiza sa tehnologica si abordarea inovatoare, poate juca un rol esential in aceasta transformare globala.

Cum se pozitioneaza organizatia ta in raport cu viitorul activitatii profesionale?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare