Ansamblul monumental "Calea Eroilor" din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor gorjeni cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. In anul 1935 lui Constantin Brancusi i s-a cerut sa construiasca un monument, iar acesta a propus ridicarea unei coloane alcatuite din 17 module. Ulterior, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si mai multe scaune.
Cele patru elemente ce compun "Calea Eroilor" sunt: Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit, fiind aranjate pe aceeasi axa, de la apus inspre rasarit, pe o distanta de 1,5 km. "Calea Eroilor" este o materializare a traditiei neamului romanesc legata de cultul mortilor, sublimand mai multe obiceiuri in legatura cu "marea trecere".
Faptul ca ansamblul incepe de pe malul Jiului nu este intamplator, apa curgatoare fiind considerata simbol al calatoriei fara intoarcere pe care o parcurge fiecare om in viata sa si al liniei frontului, acolo unde soldatii si-au dat jertfa personala pentru tara aceasta.
Brancusi a facut Poarta Sarutului ca pe un element de trecere din lumea aceasta catre "lumea de dincolo", ca o poarta a Raiului sau ca un arc al victoriei soldatilor. Pe fiecara fata a celor doua coloane se afla doua jumatati de cerc, care au semnificatia unui sarut. Despre Poarta Sarutului s-au pastrat vorbele lui Brancusi, adresate sculptoritei Malvina Hoffman: "La inceput am sapat in piatra grupul celor doua fapturi inlantuite. In urma, dupa lung timp, m-a purtat gandul spre chipul unei porti prin care sa se poata trece dincolo. Acum am intentia, sa dezvolt siluetele in motivul de deasupra portii".
Legatura dintre Poarta Sarutului si Masa Tacerii se face prin Aleea Scaunelor, unde se afla 30 de scaune in forma de clepsidra, ce semnifica trecerea timpului.
Masa Tacerii, construita din calcar de Bampotoc, reprezinta masa luata de ostasi inaintea bataliei. Intr-o alta interpretare Masa tacerii si cele 12 scaune, in forma de clepsidra, ne aduc aminte de Cina cea de Taina, in care apostolii, in numar de 12, se aflau in jurul invatatorului lor, Iisus.
In drumul inspre Coloana fara sfarsit calatorul trece pe langa Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, la fel cum orice cortegiu de inmormantare isi are oprirea fireasca la biserica.
Coloana fara sfarsit sau Coloana infinitului este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, o adevarata scara catre cer. Coloana este din fonta si a fost realizata in 1937 la Atelierele Centrale din Petrosani. Fiecare romboedru al coloanei are 1,80 de metri, atat cat este inaltimea unui om, deci coloana este ca un sir infinit de oameni care se inalta spre Ceruri.
Ansamblul a fost realizat intre anii 1935-1938, cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului - ministru liberal Gheorghe Tatarescu.