Bastionul sau Turnul Macelarilor din Baia Mare a fost ridicat in anul 1547, de catre Gaspar Dragyi, cu acordul regelui Matei Corvin. In acele timpuri, in jurul cetatii au fost construite ziduri de piatra ce au fost strajuite de sapte turnuri, in scopul apararii orasului. Bastionul Macelarilor facea parte din acestea si strajuia poarta de sud a cetatii.
Zidurile Bastionului au fost construite din piatra, avand o grosime de un metru si o forma circulara. Constructia era repartizata pe doua niveluri suprapuse, cu o inaltime totala de 13 metri, dintr-un amestec de roci vulcanice. Primul nivel era folosit la depozitarea munitiei, iar cel de-al doilea nivel avea spre exterior gauri in zid, ce serveau drept metereze. Pentru protectia soldatilor, aceste metereze erau prevazute cu obloane, confectionate din metal sau lemn. La nivelul superior se urca cu ajutorul unei scari din lemn dispusa pe diagonala in partea exterioara a turnului. Din aceste considerente a mai fost numit si turnul “Munitiilor”. Acoperisul avea forma de con.
Bastionul a fost numit al “macelarilor”, pentru ca breasla acestora avea obligatia sa-l utilizeze pentru apararea cetatii. Breasla macelarilor era cea mai numeroasa si puternica din cele existente la acea vreme in Baia Mare. Nu oricine putea deveni la vremea respectiva macelar, pentru ca nu oricine avea dreptul sa sacrifice un animal. Acestia erau obligati sa vanda doar carne de calitate si proaspata. Dar, pe langa aceste activitati, macelarii aveu si datoria militara de a proteja orasul.
De-a lungul istoriei, turnul a fost afectat de diferite evenimente, fiind refacut in mai multe randuri. Acesta a fost distrus partial in anul 1567, dar stricaciuni mai mari a suferit in anii 1672 si 1689, in vremea atacurilor austriece.
Bastionul Macelarilor a fost restaurant in anii 1961 - 1962, dar a avut parte si de modificari recente intre 2009 - 2011.
De aceasta constructie se leaga moartea vestitului haiduc Pintea Viteazul, din anul 1703. Ca urmare a acestui eveniment, din anul 2013, Bastionul Macelarilor adaposteste expozitia Pintea 310 In Memoriam, cu ocazia implinirii a 310 de la moartea sa. Aici se gasesc camasile de zale ale haiducului, precum si buzduganul si pistolul acestuia.
Bastionul Macelarilor din Baia Mare este incadrat ca monument istoric de interes national, fiind inclus in Lista Monumentelor Istorice din Romania, Categoria A.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor