Cascada Cailor se gaseste in imediata vecinatate a statiunii turistice Borsa, in partea de Nord-Este a Muntilor Rodnei.
Aceasta s-a format pe cursul raului Fantana prin adunarea apei, din cauza topirii zapezii si a ploilor dese, intr-un circ glaciar care s-a scurs peste abruptul calcaros numit ˝Podul Cailor˝. Fenomenul s-a produs in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri si din nou 40 de metri, de aici rezultand cea mai inalta cascada din Romania. Cascada se afla la o altitudine de 1300 de metri iar caderea de apa este de 90 de metri.
Potrivit legendei locului, numele cascadei vine de la o intamplare petrecuta cu mult timp in urma, cand o turna de cai a fost in incoltita de un urs, in timpul unei furtuni. Actiunea a avut loc chiar pe marginea platoului de unde se formeaza cascada, iar caii, din cauza fricii si a lipsei de vizibilitate au cazut de pe platou si au murit. Din acel moment, locuitorii din zona au redenumit aceasta cascada. Pe langa redenumirea cascadei, si muntele din imediata apropiere poarta acum numele de Muntele Cailor, iar circul glaciar unde s-a format cascada poarta numele de Podul Cailor. De asemenea, paraul care curge de pe crestele muntelui poarta numele de Izvorul Cailor.
Cursul apei, denumit si Valea Cailor, formeaza in amonte de Cascada Cailor un canion alcatuit din 10 cascade, cu inaltimi intre 5 metri si 50 de metri, avand o diferenta de nivel de 240 de metri. Cascada 9 si 10 formeaza cea mai mare cascada din tara, Cascada Cailor. Cascada 9 are o forma de evantai si reprezinta una din cele mai pitoresti zone ale intregului canion, mai ales daca debitul apei este mare. Inaltimea acesteia este de aproximativ 35 de metri. Cascada 10 este de aproximativ 45 de metri.
Accesul turistilor pana la baza Cascadei Cailor se poate face prin doua locuri: prima varianta este dinspre partia de schi din statiunea Borsa. Se poate merge pe timp de vara cu telescaunul pana in partea superioara a partiei. Ulterior, se continua traseul pe un drum forestier care duce pana la baza cascadei. Traseul este de aproximativ 40 de minute. A doua varianta care poate fi aleasa de turisti este cu plecare din centrul statiunii Borsa, urmandu-se drumul forestier care este reprezentat printr-un marcaj triunghi rosu. Este posibila si urcarea cu masina aproximativ cinci kilometri, ulterior urmeaza trei kilometri de drumetie pe traseu turistic, diferenta de nivel fiind de 200 de metri.