Editia jubiliara a "Cartii de aur a Centenarului Marii Uniri" este lansata in forma de volum tiparit si de film documentar, in avanpremiera la Targul International Gaudeamus, duminica, de la ora 13.00, la standul Centenar din Pavilionul Romexpo din Bucuresti, arata un comunicat remis MEDIAFAX.
Evenimentul, in cadrul caruia vor fi prezentate editia jubiliara a Cartii de aur a Centenarului Marii Uniri, semnata de Bogdan Bucur, si avanpremiera filmului, va fi urmat de discutii cu autorul si invitatii acestuia. Printre cei care au confirmat participarea se numara Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Razvan Theodorescu, vicepresedintele Academiei Romane, Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie din Universitatea Bucuresti, si Adrian Niculescu, de la Facultatea de Stiinte Politice SNSPA.
Filmul documentar, regizat de Titus Scurt, a fost realizat pornind de la documente, imagini si facsimile care apar in carte, dar si pe baza interviurilor realizate cu istorici si personalitati din mai multe domenii. Volumul aniversar, consacrat celebrarii primilor 100 de ani de la momentul 1918, a fost lansat in urma cu un an si reeditat de mai multe ori, arata Editura RAO.
Cartea lui Bogdan Bucur contine o selectie stiintifica din documente olografe inedite si imagini rare de epoca.
"Mi-am propus sa am o abordare realista si corecta din punct de vedere stiintific. (…) Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri isi propune sa ofere cititorului pasionat de istoria nationala posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite si al ilustratiilor rare, intregul proces al constructiei Romaniei Mari, incepand cu participarea la Marele Razboi (1916 1919), continuand cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crisanei, Satmarului, Maramuresului (1 decembrie 1918) si a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu Romania, si culminand cu incoronarea regelui Ferdinand I si a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct al lucrarii ne poarta cu gandul prin fermecatoarea Romanie Mare (1918 1940), un accent deosebit cazand asupra momentelor festive, din perioada interbelica, de celebrare a Marii Uniri. Chiar daca preocuparea fundamentala a editorului a fost respectarea riguroasa a adevarului istoric – inclusiv atunci cand acesta poata sa fie dureros sau chiar rusinos –, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este inchinata memoriei acelora care, in marile clipe istorice, au luptat pentru infaptuirea „visului milenar al tuturor romanilor”: intregirea Romaniei. Si chiar daca visul unirii tuturor romanilor intr-un singur stat national unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia catre jumatatea secolului al XIX-lea) si nici nu a tinut prea mult (Romania Mare se prabuseste teritorial in 1940, dupa numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 ramane, indiscutabil, momentul astral din intreaga istorie a romanilor", spune istoricul Bogdan Bucur.
Editia a 25-a a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura a debutat miercuri si se incheie duminica.