×

Accesează
contul existent

Stiri

Cristian Mandeal dirijeaza Royal Philharmonic Orchestra intr-un concert festiv dedicat Centenarului

Cristian Mandeal dirijeaza Royal Philharmonic Orchestra intr-un concert festiv dedicat Centenarului

Cristian Mandeal dirijeaza Royal Philharmonic Orchestra, la Londra, pe 10 octombrie, intr-un concert festiv dedicat implinirii a 100 de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Cristian Mandeal revine la Londra, la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra, cu un concert festiv ce va cuprinde lucrari extrem diverse, compuse in ultimul secol si nu numai, compuse de artisti precum Dmitri Sostakovici, Serghei Rahmaninov, P.I. Ceaikovski etc.

Sub bagheta lui Cristian Mandeal vor evolua ca solisti in acest concert Ian Fountain (pian, Marea Britanie), Srdjan Vukasinovic (acordeon, Serbia), Friederike Krum (mezzo-soprana, Germania), Telman Guzhevsky (tenor, Israel).

Relatia profesionala a lui Cristian Mandeal cu Marea Britanie are o istorie semnificativa, marcata de faptul ca, in 2002, a semnat premiera britanica a operei "Oedipe" de George Enescu la Festivalul de la Edinburgh, cu BBC Scottish Symphony Orchestra.

In ultima perioada, Cristian Mandeal a mai dirijat Royal Philharmonic Orchestra in noiembrie 2017, intr-un concert de gala dedicat unei triple celebrari, Ziua Nationala a Romaniei, 100 de ani de la nasterea lui Dinu Lipatti si inceputul Anului Centenarului Marii Uniri, pe scena urcand si pianista Alexandra Dariescu, una dintre cele mai cunoscute muziciene romane pe plan mondial.

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat si in Romania. A fost dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 - 1980), Cluj-Napoca (1980 - 1987) si Bucuresti (1987 - 2009). A fost director artistic al Festivalului si Concursului International "George Enescu", editiile din 2001 si 2003. Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret, pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Articole asemanatoare