×

Accesează
contul existent

Stiri

Coroana folosita la funeraliile regelui Mihai, expusa la Bucuresti in timpul FNT

Coroana folosita la funeraliile regelui Mihai, expusa la Bucuresti in timpul FNT

Coroana care a fost folosita la funeraliile regelui Mihai I, in decembrie 2017, va fi expusa la Bucuresti in timpul Festivalului National de Teatru (FNT), care are loc in perioada 19 - 29 octombrie, potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului.

Coroana va fi expusa in Sala "Memorie" a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (Hanul Gabroveni), ceremonia de depunere fiind programata pe 20 octombrie, de la ora 13.00. Publicul o va putea admira in perioada 21 - 28 octombrie, intre orele 10.00 - 19.00.

"Aceasta coroana este cea care l-a insotit in decembrie anul trecut pe Majestatea Sa Regele Mihai pe ultimul sau drum, de la Castelul Peles din Sinaia, oprindu-se un moment sub Arcul de Triumf, la Palatul Regal din Capitala si mai apoi la Necropola Regala de la Curtea de Arges. In 20 octombrie 2018, Coroana Regala a Romaniei va lua din nou drumul Bucurestilor unde va fi intampinata cum se cuvine, pentru a fi asezata in inima Festivalului National de Teatru - la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine in acest an locul principalelor evenimente ce insotesc cea de-a 28-a editie a FNT", spun organizatorii FNT. "Prezenta coroanei regale in festival constituie, in an centenar, mai mult decat oricand, un simbol al spiritului Romaniei moderne, al curajului, demnitatii, rezistentei si unitatii romanilor", mai spun acestia.

Obiectul expus este o copie a Coroanei de Otel purtata pentru prima data de regele Carol I, replica ce face parte din colectia Muzeului National Peles. Coroana de Otel, pastrata la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, a fost purtata de regele Ferdinand I in momentele Marii Uniri de la Alba Iulia, dar si de regele Mihai, la a doua sa incoronare, pe 6 septembrie 1940.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017.

Cea de-a 28-a editie a Festivalului National de Teatru se va desfasura la Bucuresti, intre 19 si 29 octombrie 2018 si este dedicata regizoarei Catalina Buzoianu.

Articole asemanatoare