Spectacole de laser si lumini, foc de artificii, invitati din toate regiunile istorice al Romaniei si transmisii live sunt organizate, miercuri, la Suceava, in cadrul manifestarilor dedicate implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, Primaria cheltuind 450.000 de lei.
Primaria Suceava a dat startul, miercuri, evenimentelor de Centenar, acestea debutand cu Ziua Bucovinei, pe 28 noiembrie fiind aniversati 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Tara.
Astfel, Consiliul Judetean Suceava si Primaria Municipiului Suceava marcheaza Ziua Bucovinei, la Centenarul Unirii Bucovinei cu Tara, prin mai multe evenimente si manifestari.
“Avem foarte multe evenimente dedicate Zilei Bucovinei. Noi sarbatorim cu mai mare fast ziua de 28 noiembrie cand a fost Unirea Bucovinei cu Romania si avem numeroase manifestari, impreuna cu Consiliul Judetean care incep de miercuri dimineata si vor tine pana seara tarziu. Consiliul Local Suceava a aprobat un proiect de hotarare ce prevede alocarea unei sume de 450.000 de lei pentru organizarea tuturor manifestarilor care vor avea loc pentru a marca cei 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Tara”, a declarat, pentru corespondentul MDIAFAX, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Evenimentele dedicate Zilei Bucoviei incep la ora 10.00 cu reinaugurarea statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din Parcul Sipote, statuie care a fost reabilitata anul acesta.
Vor avea loc depuneri de coroanelor din flori la bustul lui Iancu Flondor, va fi dezvelita o placa omagiala si va avea loc un spectacol de opereta.
Dupa-amiaza, pe esplanada din centrul Sucevei, de la ora 16.30 incepe spectacolul dedicat Centenarului, urmat de aprinderea iluminatului festiv si de un concert sustinut de Elena Gheorghe, Irina Rimes si „Zdob si Zdub”.
Scena pe care vor urca artistii va fi incadrata cu ecrane LED pe care se vor face transmisie live, municipalitatea urmand sa organizeze si un spectacol de laser si lumini si un spectacol cu focuri de artificii.
“Aceasta sarbatoare trebuie sa fie celebrata si prezentata cu importanta pe care o merita acest moment unic din viata romanilor, trebuie prezentat si transmis noilor generatii pentru a redescoperi radacinile, pentru a intari sentimentul national si pentru a respecta mai adanc Romania in aceasta lume in care globalizarea diminueaza constiinta nationala si uniformizeaza cultura si istoria pe alte principii decat cele firesti", se arata in proiectul adoptat de consilierii municipali din Suceava, prin care s-a stabilit ca o suma de 450.000 de lei sa fie alocata pentru organizarea acestor evenimente.
Primaria Suceava a achizitionat din acesti bani, printre altele, steaguri cu insemnul heraldic al municipiului Suceava, stegulete tricolore, cocarde tricolore, dar si materiale de reprezentare - albume cu subiectul Marii Uniri de la 1918, calendare cu personalitati marcante ale vremii, cu rol determinant in Unirea Bucovinei cu Romania.