Cetatea Poenari este situata la 4 kilometri de Barajul Vidraru, fiind pozitionata in varful masivului Cetatuia. Constructia dateaza din punct de vedere calendaristic de la inceputul secolului al XIV-lea. Istoricii spun ca primul turn al cetatii a fost ridicat in secolul al XIII-lea, cand in Tara Romaneasca domnea Negru Voda. Acest turn a fost ridicat pentru a putea proteja hotarul nordic al regiunii. Ulterior, ca urmare a unui cutremur, constructia a fost continuata si restaurata de Vlad Tepes, care in anul 1456 a mai ridicat patru tunuri, acompaniate de ziduri masivi de caramida. Se spune ca cetatea deservea ca loc de refugiu, fiind a doua resedinta a domnitorilor dupa Cetatatea Targoviste. Aici erau adapostite, pe parcursul istoriei, vistieria tarii, dar, de asemenea, erau tinuti prizonieri boierii care erau suspectati de viclenie.
Prima mentiune istorica despre Cetatea Poenari apare intr-o scrisoare trimisa de regele ungur Ludovic al V-lea, prin care cere locuitorilor din Sibiu sa repare constructia, pentru a se proteja de eventualele atacuri otomane.
Constructia are o arhitectura speciala, beneficiind de o forma alungita, deoarece zidurile au fost ridicate direct pe masivul muntos. La ridicarea acestora au fost folosite barne de stejar. Aici regasim doua structuri diferite, prima fiind turnul creat in timpul domniei lui Negru Voda, iar cealalta reprezinta un model al secolului XV, continuat in timpul domniei lui Tepes.
In anul 1915, in urma cutremurului, peretele nordic al cetatii s-a prabusit. Pentru a dainui in continuare de-a lungul timpului, constructia a avut parte de mai multe lucrari de restaurare, ultima fiind datata intre anii 1969-1972. Atunci zidurile cetatii, brazdate de timp si eroziune, au fost reconsolidate si inaltate. Tot atunci, au fost intocmite trepte care permit accesul turistilor in conditii de siguranta. Accesul la cetate nu este unul tocmai facil, doritorii fiind nevoiti sa urce 1.480 de trepte din beton.
De Cetatea Poenari se leaga mai multe legende, printre care una din ele spune ca domnitorul Vlad Tepes s-a refugiat in aceasta cetate in momentul cand era urmarit de turci. Acesta a reusit sa scape deoarece a potcovit caii cu potcoavele puse invers, cu fata in spate. In acest fel otomanii au fost derutati si i-au piedut urma domnitorului.
O alta legenda spune ca aici s-a sinucis sotia lui Tepes, Anastasia, fiind geloasa la aflarea vestii ca domnitorul dorea sa se casatoareasca cu altcineva. Povestea spune ca aceasta s-ar fi aruncat din unul din turnurile cetatiii.
Cetatea Poenari reprezinta una din atractiile principale ale zonei, fiind vizitata anual de foarte multi turisti, dornici sa vada o parte din istoria Romaniei.