×

Accesează
contul existent

Stiri

Cluj: Trei statui de 270.000 de euro, dezvelite de Centenar

Cluj: Trei statui de 270.000 de euro, dezvelite de Centenar

Trei statui - ale cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, participant la Unirea de la Alba Iulia din 1918, mitropolitului Bartolomeu Anania si episcopului Nicolae Ivan - au fost dezvelite, vineri, la Cluj-Napoca, in cadrul unor ceremonii de Centenar.

Reprezentantii autoritatilor locale si judetene, dar si ai Mitropoliei Ortodoxe a Clujului si Eparhiei Greco Catolice de Cluj-Napoca, au participat, vineri, in fata Catedralei Mitropolitane la dezvelirea statuilor mitropolitului Bartolomeu Anania si episcopului Nicolae Ivan.

Acestea sunt realizate din bronz si au o inaltime de 2,80 metri, costurile de realizare fiind de aproape 200.000 de euro, din fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca. Statuile au fost realizate de doua cadre didactice de la Universitatea de Arta si Design (UAD) Cluj-Napoca, Alexandru Pasat si Septimiu Jugrestan.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, a declarat ca inaugurarea statuilor se inscrie in sirul evenimentelor de cinstire a Centenarului.

„Episcopul Nicolae Ivan a participat la marea adunare de la Alba Iulia din 1918, iar in 1919 a venit la Cluj si a zidit Catedrala Mitropolitana. Acesta a fost cel care a reintemeiat Episcopia Vadului, Feleacului si Clujului. Mitropolitul Bartolomeu Anania a reintemeiat Mitropolia Clujului, a fost un om de carte, un om deosebit, un patimitor in inchisorile comuniste. De la el ne-a ramas o lucrare monumentala, la care a lucrat 10 ani, si anume diortosirea Bibliei”, a spus IPS Andrei Andreicut.

In cadrul ceremoniei, inaltul ierarh ortodox i-a inmanat primarului Emil Boc cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvana”.

Ulterior, a avut loc dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu aceasta fiind amplasata vizavi de Catedrala Greco-Catolica ”Schimbarea la fata” de pe Bulevardul Eroilor, la ceremonie fiind prezenta si o delegatie a Vaticanului, condusa de Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura din Roma.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, a declarat ca dezvelirea statuii lui Iuliu Hossu este „un act de dreptate si de adevar, unul de reparare in fata istoriei”.

„Cardinalul Iuliu Hossu a fost un bun roman, un om de inalta cultura, care a facut cinste Romaniei, senator de drept in Parlament si membru de onoare al Academiei Romane. La numai 33 de ani, vestea la Alba Iulia marele eveniment al Unirii Transilvaniei cu Romania”, a spus PS Florentin Crihalmeanu.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu are o inaltime de 2,60 m, a costat aproximativ 70.000 de euro si a fost realizata de sculptorul clujean Ilarion Voinea.

Articole asemanatoare