Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat in circuitul numismatic o bancnota si trei monede (aur, argint si alama), pentru colectionare, si a pus in circulatie o moneda din alama, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie.
BNR a lansat in circuitul numismatic, incepand cu data de 1 decembrie 2018, o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 de lei, dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Bancnota are o dimensiune de 147x82 mm, cu o toleranta de plus/minus 1 mm si culoarea predominanta albastru, fiind imprimata in tehnica mixta plana/relief, pe suport de polimer si avand o fereastra transparenta complexa.
Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta portretele Regelui Ferdinand I si Reginei Maria; dedesubt, pe doua randuri, numele acestora si anii de viata, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” si „REGINA MARIA 1875-1938”; in zona centrala, o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, in stanga sus, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, pe orizontala sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR si, mai jos, anii „1918-2018”.
Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos, pe orizontala, in cifre „100”; in partea centrala jos, in litere, pe doua randuri „LEI UNA SUTA”; in dreapta jos, pe verticala, in litere „UNA SUTA LEI” si in dreapta sus, pe verticala, in cifre „100”.
Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere, iar data punerii in circulatie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimata pe verticala, in dreapta.
Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea in Bucuresti a alaiului regal la l Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul Regelui Ferdinand I, respectiv patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului si Bucovina.
Dedesubt, se afla textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”. Denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI” se afla sus, pe orizontala, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos.
Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos, in cifre, „100” si pe orizontala in stanga jos, in litere, „UNA SUTA LEI”.
Seria si numarul bancnotei tiparite cu litere si cifre in doua culori, rosu si negru, sunt imprimate astfel: in stanga, pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra.
In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include urmatoarele elemente de siguranta in substratul de polimer: fereastra transparenta complexa, pe verticala, care contine portretele Regelui Ferdinand I si Reginei Maria, textul „ROMANIA”, o banda de culoare variabila si un element de siguranta vizibil contra luminii, prezent in mijlocul florii stilizate; filigran (reprezentand un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I si sigla BNR), aflat in stanga aversului, vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului; text „ROMANIA 100” pe marginile ferestrei transparente; microtext pe firul de siguranta magnetic, in negativ: „1 DECEMBRIE 1918 1 DECEMBRIE 2018”.
Tot in scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include urmatoarele elemente de siguranta adaugate prin imprimare: imprimare in relief, detectabila prin palpare - pe avers, portretele Regelui Ferdinand I si Reginei Maria, imaginea de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, stema Romaniei, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, iar in fereastra transparenta, elementul embosat „100”; iar pe revers, un fragment din buzduganul Regelui Ferdinand I, denumirea bancii centrale, sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, dreptunghiul cu sigla BNR.
Alte elemente de siguranta adaugate prin imprimare sunt: cerneala care isi schimba culoarea, din auriu in verde, sub diferite unghiuri de inclinare, pe avers pe doua randuri, textul „LEI UNA SUTA”; imaginea latenta pe revers, la baza fragmentului buzduganului regelui Ferdinand I, valoarea nominala „100” fiind vizibila cand bancnota se priveste sub diferite unghiuri de inclinare; elementul de suprapunere sub forma unui fragment al ordinului militar „Mihai Viteazul”, care a fost instituit de regele Ferdinand I pentru fapte de vitejie in Primul Razboi Mondial, fragmente ale acestuia fiind pozitionate atat pe avers, cat si pe revers, iar suprapunerea se realizeaza cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului; microperforatii laser reprezentand valoarea nominala „100”, amplasate in zona centrala, pe directie verticala.
Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare si are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 10.000 bancnote. Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
De asemenea, BNR a lansat, incepand cu 26 noiembrie, in circuitul numismatic o moneda din aur, o moneda din argint, o moneda din alama pentru colectionare si a pus in circulatie o moneda aniversara din alama, avand ca tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Aversul monedelor reda: o imagine a Marii Adunari de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscriptiile in arc de cerc „ROMANIA” si „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”; valoarea nominala, de „500 LEI” pentru cea din aur, de „10 LEI” pentru cea din argint, de „50 BANI” din alama, atat a celei pentru colectionare, cat si a celei pentru circulatie; stema Romaniei; anul de emisiune „2018”. Aversul monedei din alama pentru colectionare mai reda litera „N”, intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din alama) prezinta portretele lui Stefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Vasile Goldis si Iuliu Hossu, personalitati care au contribuit la infaptuirea Marii Uniri; inscriptia in arc de cerc „100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” si data evenimentului aniversat ,,1 DECEMBRIE 1918”.
Tirajul este de 200 de monede din aur, 200 de monede din argint, 5.000 de monede din alama de 50 bani pentru colectionare si de 1 milion de monede din alama de 50 de bani pentru circulatie.
Preturile de vanzare sunt de: 7.615 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare; 330 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama de 50 bani pentru colectionare.
Monedele din aur, argint, alama pentru colectionare si monedele de circulatie cu caracter aniversar, dedicate marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.