Conferinta "Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor si politica de putere. Trasand frontiere la finalul Marelui Razboi" va avea loc la Muzeul Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti, pe 19 octombrie, in contextul celebrarii Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Pe 19 octombrie, de la ora 18.00, are loc conferinta "Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor si politica de putere. Trasand frontiere la finalul Marelui Razboi", sustinuta de Alin-Victor Matei, lector universitar doctor la Facultatea de istorie a Universitatii Bucuresti. Conferinta va fi urmata de un webinar cu aceeasi tema.
"In contextul celebrarii Anului Centenar, comunicarea isi propune sa raspunda intrebarilor Cum putea fi desenata o granita rezonabila in conditiile unei situatii pe teren in care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se bateau cap in cap? Care dintre ele trebuia prioritizat?", spun organizatorii.
Sfarsitul Primului Razboi Mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a granitelor din istorie. Cei patru ani de razboi total au radicalizat obiectivele combatantilor si au contribuit direct la implozia/dezintegrarea unora dintre ei. In 1918, statul-natiune parea a fi modelul politic confirmat de experienta razboiului in defavoarea conglomeratelor multinationale. Negociatorii pacii s-au vazut confruntati cu o problema de o magnitudine fara precedent, in conditiile in care noua geografie politica era considerata a fi una din cheile noii ordini internationale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat intr-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicata.
Rezultatul a fost transat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau sa guverneze reorganizarea ordinii internationale. In deciziile finale insa, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic, precum si raporturile de forta in perpetua miscare dintre diferitele coalitii de mari puteri si actori locali implicate in aceste hotarari.
Conferinta face parte din seria "Atlas. Conferintele MNHCV", destinate publicului pasionat, interesat sau specializat in istorie si cartografie. Accesul la conferinta se face in baza inscrierii prin completarea formularului de pe site, http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/intre-dreptul-istoric-dreptul-popoarelor-si-politica-de-putere/, si a achitarii taxei de 5 lei sau de 2,5 lei, tarif redus pentru studenti.