×

Stiri

Convoi de carute trase de cai spre Alba Iulia pentru a reface traseul participantilor la Unire

Convoi de carute trase de cai spre Alba Iulia pentru a reface traseul participantilor la Unire

Un convoi de 10 carute trase de cai vor pleca din Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, spre Alba Iulia, cu peste 100 de persoane imbracate in costume populare, pentru a reface in mod simbolic traseul inaintasilor lor care au participat la Unirea de la 1 decembrie 1918.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Doru Dancus, initiatorul proiectului, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca participantii vor fi inclusi in parada populara care va fi organizata la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei.

”Este un proiect depus de Consiliul Judetean Maramures si aprobat de comitetul interministerial pentru Centenar care consta in deplasarea unui convoi de zece carute trase de cate doi cai din Sighetu Marmatiei pana la Alba Iulia, pe o distanta de peste 300 de km, pentru a reface, simbolic, traseul celor care au participat la Unirea din 1918. In deschiderea convoiului vom avea si doi calareti. Plecarea va avea loc in 22 noiembrie, data la care vom marca implinirea a 100 de ani de la adunarea populara care a avut loc la Sighetu Marmatiei, in cadrul careia au fost alesi delegatii pentru Alba Iulia. Convoiul va prelua si trei steaguri de la Sapanta, Sighetu Marmatiei si de la Cicarlau, despre care se presupune ca au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia in 1918. Vom fi peste 100 de persoane in acest convoi, imbracate in costume populare, iar cand ajungem la Alba Iulia, in 1 decembrie, vom fi inclusi in parada populara care va fi organizata pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei”, a spus Dancus.

Potrivit acestuia, inaintea plecarii din Sighetu Marmatiei va fi organizata o sedinta festiva la care vor participa toti reprezentatii autoritatilor publice din Maramuresul istoric – consilieri locali, judeteni, primari, reprezentanti ai Prefecturii, urmata de un ceremonial militar si religios.

”Pe traseu, vom avea mai multe opriri, printre care la Sisesti, unde a slujit ca preot Vasile Lucaciu, la Somcuta Mare, Baia Mare, intram in judetul Cluj, cu opriri la Dej si Tureni, apoi in judetul Alba ne vom opri la Aiud. Cei din convoi vor reprezenta toate regiunile etnografice ale Maramuresului – Tara Lapusului, Tara Codru – Chioar, Maramuresul istoric, fiind vorba despre primari de localitati, consilieri, reprezentanti ai unor asociatii artistice si culturale”, a subliniat Doru Dancus.

Momentele deplasarii pe traseul spre Alba Iulia vor fi marcate zilnic cu fotografii, filmulete video si informatii pe pagina de Facebook ”Maramures Centenar”.

Articole asemanatoare