Delta Vacaresti - supranumita si "Delta dintre blocuri" - este situata in sectorul 4 al Capitalei, in cartierul Vacaresti, ocupand o suprafata de 189 de hectare.
Lacul a fost conceput ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita. Delta Lacului Vacaresti reprezinta o mica ramasita din fosta zona mlastinoasa de la marginea Bucurestiului de alta data. In prezent, aici se gaseste cel mai complex ecosistem din Romania.
Lacul se dorea a fi o infrastructura urbana de apa potabila, planul fiind abandonat insa in anul 1989. Asadar, aceasta zona parasita de oameni a fost acaparata de flora si fauna caracteristica unei delte. De-a lungul timpului, locul s-a transformat intr-o insula autentica, nederanjata de imprejurimile urbane foarte aglomerate. Liziera de nord din zona este o lunca impanzita de iarba salbatica, cu nuci, plopi si ulmi. In inima parcului natural, unde trei lacuri se intretaie, vegetatia este din ce in ce mai densa, tipica smarcurilor si depresiunilor naturale de teren fara scurgere, in care se aduna si stagneaza apa provenita din precipitatii, din inundatii sau din panza freatica. Salciile, costreiul si nuferii impaienjenesc mlastina. Pe drum, se pot vedea 100 de specii diferite de pasari insolite ce s-au adapostit pe lac. Rate salbatice si batlani. Tot aici se pot vedea chiar testoase sau broaste buhai de balta cu burta rosie, doua specii protejate ce vietuiesc in acest peisaj natural virgin.
Este foarte greu sa vezi toate speciile care vietuiesc in aceasta rezervatie, deoarece majoritatea prefera sa se adaposteasca in zonele inaccesibile.
In data de 11 mai 2016 Guvernul Romaniei a emis hotararea prin care Delta Vacaresti a fost declarata parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Vacaresti”, si a fost instituit regimul de arie naturala protejata.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor