Cea de-a 25-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura, care are loc de miercuri pana duminica la complexul Romexpo din Bucuresti, a fost inaugurata de oficialii din fruntea Radiodifuziunii Romane si Ministerului Culturii cu discursuri aniversare.
Organizatorii au anuntat ca se bazeaza la aceasta editie pe 300 de expozanti, care au programat in jur de 900 de evenimente editoriale si profesionale, ce se vor desfasura la standurile targului.
Printre proiectele editiei se numara concursul national de lectura "Mircea Nedelciu", ajuns la cea de-a 16-a editie, "Cartile se intorc acasa", o campanie de donatie de carte in beneficiul bibliotecilor publice, dar si "Invitati de nota 10", un demers dedicat elevilor olimpici din Romania.
"Este greu sa ne imaginam un sir de coincidente atat de mare ca in acelasi an, in aceeasi perioada, sa sarbatorim nu numai 90 de ani de la prima emisie a Radio Romania, nu numai 100 de ani de cand Romania moderna a devenit un stat national unitar sau 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial, dar sarbatorim si a 25-a editie a Targului de Carte Gaudeamus - Carte de Invatatura, editia sa nationala. Un alt lucru extrem de important este ca aceasta editie nationala nu este decat, daca vreti, corolarul editiilor locale, care s-au desfasurat, in general, in orase unde avem statii teritoriale noi, Radio Romania, dar si in alte orase importante", a spus Georgica Severin, presedintele-director general al Radiodifuziunii Romane, organizatorul manifestarii.
"Am auzit chiar la Radio Romania aceasta expresie «Romania este invitatul de onoare al targului». Nu! Romania nu este invitata la ea acasa, ea este gazda. Dar Romania este anul acesta vedeta targului. Pentru ca 100 de ani de cultura, 100 de ani de unitate, in contextul celor 90 de ani de emisie creeaza toate conditiile pentru ca in acest an sa ne concentram pe ideea de Romania Centenar, Romania culturala", a mai spus Severin, provocand aplauze razlete in randul vizitatorilor raspanditi pe scarile care coboara in targ in fata intrarii Pavilionului Central de la complexul Romexpo.
"Standul Romania pe care il vedeti este standul Muzeului Literaturii Romane, standul care ne-a reprezentat la Leipzig si standul care va fi aici in aceasta saptamana gazduind evenimente deosebit de interesante", a explicat Severin.
Si ministrul Culturii, George Ivascu, si directorul Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti, Ioan Cristescu, au insistat asupra sentimentului de onoare pe care il resimt in contextul aniversar.
George Ivascu tocmai vorbea despre editia "Romania Centenar" a targului cand o doamna din public a explicat: "Domnul acela dragut e un actor". "E ministrul Culturii!", o lamureste cineva din apropiere.
"Dati-mi voie sa va spun ca sunt deosebit de onorat si emotionat sa va vorbesc astazi pentru ca am aceasta onoare unica. Aceea de a inaugura editia Centenar a Targului nostru de carte Gaudeamus. S-a vorbit mult in ultima perioada despre serbarea Centenarului. Stau, astazi, in mijlocul dumneavastra si va intreb cum am putea sarbatori mai frumos si mai demn faptele de poveste ale inaintasilor nostri decat prin celebrarea limbii si literaturii romane", a spus Ivascu.
Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane, a prezentat demersul institutiei pe care o conduce si al Muzeului Municipiului Bucuresti: "Am cautat sa contribuim cat mai bine si cat ne pricepem noi mai bine, cu profesionalism si, in afara de acest an, am creionat un program de activitati pentru toate cele patru zile de targ, un program de activitati in care am incercat sa introducem nu numai lansari de carte dedicate targului, dar si evenimente, sa avem lecturi de poezie, dezbateri, conferinte".
"Ar trebui sa incep cu expresia «excelenta voastra» si sa va spun ca aceasta excelenta este pentru noi in aceste zile cartea, cartea din toate timpurile, de cand s-a scris prima oara, in urma cu mii de ani si pana la cartea digitala de astazi. (...) Vreau sa va amintesc ca, de la inventia tiparului, au trecut peste 550 de ani, dar, de cand s-a tiparit prima carte pe pamant romanesc, au trecut 510 ani. E vorba de cartea religioasa de la Targoviste, Liturghierul lui Macarie, iar, de cand s-au tiparit primele carti romanesti la Brasov, au trecut aproape 500 de ani, ceea ce ne arata ca avem o traditie exceptionala si la nivel european in legatura cu cartea", a spus presedintele Academiei Romane si presedintele de onoare al Gaudeamus, Ioan-Aurel Pop, inainte sa declare deschisa aceasta editie a evenimentului, cu urarea "Sa ajungem la editia 1.000!".
Discursurile s-au incheiat in sunetele trompetei poetului Paul Daian.
"Vai de capul nostru", a concluzionat persoana varsta de pe scari.
Editia a 25-a a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura este deschisa publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 20.00.
Evenimentul este organizat de Radio Romania, pentru ultima data in spatiul central de la Romexpo. De anul viitor, manifestarea ar urma sa se desfasoare in noile spatii de la intrarea in complexul expozitional.
Programul complet al evenimentelor se gaseste pe site-ul gaudeamus.ro.