×

Accesează
contul existent

Stiri

Documentarul "Inima Nomada a Marii Uniri" marcheaza Centenarul vorbind despre regina Maria

Documentarul "Inima Nomada a Marii Uniri" marcheaza Centenarul vorbind despre regina Maria

Documentarul "Inima Nomada a Marii Uniri", despre rolul reginei Maria in timpul Primului Razboi Mondial, dedicat marcarii Centenarului Marii Uniri, va fi lansat miercuri, de la ora 17.00, la sediul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO din Bucuresti.

Filmul documentar "Inima Nomada a Marii Uniri", care porneste pe urmele reginei Maria, se adreseaza in special elevilor, studentilor si tinerei generatii, pentru ca prezinta o parte necunoscuta sau prea putin cunoscuta a istoriei romanilor. Filmul, finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, va fi trimis la Casele Corpului Didactic din tara si la Inspectoratele Scolare, cu scopul de a fi folosit ca material didactic auxiliar la cursuri, arata un comunicat al Asociatiei pentru Dialog Intercultural, promotoarea proiectului.

"Cu ocazia Centenarului, este necesara scoaterea in evidenta a celei mai importante personalitati feminine din timpul Primului Razboi Mondial, regina Maria, cea fara de care eforturile celor care au luptat pe front ar fi ramas sterile in consecinte istorice. Prin acest film se evidentiaza rolul international de exceptie pe care l-a jucat regina in timpul Conferintei de Pace de la Paris, in SUA si in Marea Britanie", arata realizatorii.

Au participat la realizarea documentarului oameni de cultura si specialisti in domeniul istoriei monarhiei, printre care se numara Maria Bucur, specialist in Primul Razboi Mondial, profesor la Indiana University, SUA, Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA, Doru Dumitrescu, istoric, expert in istoria monarhiei Romaniei, Stefan Dumitrache, istoric, directorul Muzeului Municipal Curtea de Arges si Calinic, Arhiepiscop al Argesului si Muscelului.

"Maria, regina Romaniei, a fost cea care i-a impiedicat pe regele Ferdinand si guvernul condus de Ion I.C. Bratianu sa accepte o pace umilitoare, intorcand spatele Antantei si, in acest fel, implicit sa rateze crearea Romaniei Mari. A fost recunoscuta drept ctitora diplomatica a intregirii Romaniei de presa occidentala a vremii. Documentarul «Inima Nomada a Marii Uniri», realizat de catre specialisti in domeniu, face cunoscuta publicului o alta pespectiva a istoriei romanilor, lucruri mai putin cunoscute despre regina Maria si accentueaza rolul femeilor in Primul Razboi Mondial si in Adunarea Nationala de la Alba Iulia", noteaza realizatorii.

Filmul documentar "Inima Nomada a Marii Uniri" va avea, timp de o luna, proiectii in tara, insotite de dezbateri, conferinte si mese rotunde despre istoria romanilor. Astfel, filmul va fi difuzat la Alba Iulia intr-un eveniment ce include o sesiune de intrebari si raspunsuri intre public si istorici pe tema "Primul Razboi Mondial si incoronarea de la Alba Iulia", pe 10 noiembrie. La Muzeul National al Viticulturii si Pomiculturii Golesti se va desfasura o masa rotunda despre "Regina soldat-Regina diplomat", pe 21 noiembrie. Muzeul National Cotroceni din Bucuresti organizeaza o proiectie urmata de o dezbatere asupra "Centenarului Marii Uniri din perspectiva genului", pe 19 noiembrie.

Evenimente de acelasi fel sunt pregatite la Mausoleul Marasesti si la Muzeul Brailei "Carol I", pe 17 noiembrie. Pe 24 noiembrie, documentarul va ajunge la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bặlti, Republica Moldova. Pe 27 noiembrie, "Inima Nomada a Marii Uniri" va fi prezentat la cea de-a treia editie a Galei UNESCO. Ultima proiectie din seria premierelor documentarului are loc la Curtea de Arges, pe 1 decembrie.

Proiectul "Inima Nomada a Marii Uniri", derulat de Asociatia pentru Dialog Intercultural, are ca parteneri Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Muzeul National Cotroceni , SNSPA, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti , Muzeul Brailei "Carol I", Muzeul Municipal Curtea de Arges CEPC (Onesti) si Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Balti, Republica Moldova.

Articole asemanatoare