Festivalul International de Literatura de la Timisoara propune publicului, in contextul semantic al sarbatoririi Centenarului Marii Uniri, o editie tematica, pornind de la ideea "Tara. Tara de adoptie", intre 23 si 27 octombrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Organizatorii celei de-a saptea editii a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM) isi invita oaspetii sa arate "ce mai inseamna, astazi, ideea de tara, intr-o Europa care si-a deschis granitele si un cadru in care mixul identitar naste, deopotriva, pasiuni, antagonisme, razboaie sau literatura".
Tema editiei din 2018 a FILTM, "Tara. Tara de adoptie", este pusa in discutie la Timisoara, oras aflat intr-un proces de redefinire identitara: "Fosta parte din Imperiu, oras-reper in istoria Romaniei moderne, viitoare capitala europeana a culturii in Romania anului 2021", noteaza organizatorii.
Festivalul programeaza intalniri cu 17 scriitori de pe trei continente, printre capetele de afis ale editiei numarandu-se Horia-Roman Patapievici, care va deschide manifestarea. Vor fi lecturi publice si un dialog cu cel mai important prozator columbian din noua generatie, Juan Gabriel Vasquez, cu Gyorgy Spiro, unul dintre cei mai importanti prozatori maghiari de azi si dramaturg respectat, dar si o seara dedicata poeziei feminine, cu scriitoare din Tara Bascilor, Cehia, Croatia, Republica Moldova si Romania.
Editia din acest an a FILTM se incheie la Galeria Calpe, Bastion, cu o interventie a filosofului Mihai Sora si proiectia unui film despre poezie realizat de Luiza Sora.
Primele patru seri ale editiei din acest an a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (23, 24, 25 si 26 octombrie) vor avea loc in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara, cu incepere de la ora 18.00, iar cea de-a cincea seara, la Galeria Calpe, cu incepere de la ora 17.00.
Organizatorii Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM) isi propun sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia A Treia Europa, infiintata de Robert Serban, Oana Boca Stanescu si Ioana Gruenwald.