Preotul Constantin Necula si-a anuntat retragerea din viata publica, dar a revenit si a explicat ca va continua lupta si ca Biserica nu este viata publica, dar si ca "ne-am batut joc de 99 de ani si 315 zile din Centenarul nostru".
Cunoscutul preot Constantin Necula a completat, luni, anuntul retragerii sale din viata publica, aratand ca va continua sa sustina ceea ce reprezinta Biserica: "Retragerea din viata publica nu inseamna ca renunt la lupta! Biserica nu e viata publica!!! Aici, in spatiul ei, putem sa ne reactivam smerenia slujirii lui Hristos! Sus inima!", a scris acesta pe Facebook.
Preotul anuntase ca se va retrage, saptamana trecuta, dupa ce rezultatul referendumului a aratat ca demersul pe care l-a sustinut nu a intrunit cvorumul de prezenta necesar.
Intr-o interventie pentru Radio Romania Actualitati, acesta a declarat: "Tot ce am zis s-a intors impotriva oricarei bunavointe de a comunica ceva societatii din care facem parte. Eu astept sa se limpezeasca lucrurile si sa constatam ca, din nefericire, am avut dreptate. In lupta aceasta acerba pentru o imagine in fata, pentru o dorinta de a fi mai mult decat atent la lucrurile care ti se intampla, ai tot timpul tendinta de a exagera. Ma voi retrage din viata publica, e un gand care imi trece foarte des prin minte. Am sa ma retrag si am sa tac in dorinta de a-i lasa pe ceilalti sa vorbeasca. Am remarcat ca sunt foarte multi dispusi sa vorbeasca foarte foarte mult impotriva bisericii si a societatii straine. Le doresc succes! E o tristete care m-a cuprins, pe care n-o voi birui decat in Liturghie. Constat ca oameni a caror cumpanire am fost extrem de atent sa o pretuiesc devin niste oameni care citesc doar titlurile ziarelor si apoi isi dau cu parerea. Cumpanire adanca si rugaciune. Cred ca este lucrul la care ma astept cel mai mult in perioada aceasta. Cred ca este un referendum care a boicotat foarte mult din sufletele noastre. Mi-e teama ca viitorul imi va dovedi ca avem dreptate. Deja am constatat ca, in ciuda faptului ca familia barbat-femeie nu e o prioritate, cealalta familie a avut dintr-o data trei proiecte bagate la sertar. Am constatat ca suntem cazuti intre politici si ca, daca tii cu un partid impotriva celuilalt, nu inseamna ca nu faci politica. Si tot asa, lucruri care se intampla sub ochii nostri, cred ca e obligatoriu ca paznicul farului sa se retraga in far".
Necula a remarcat si raspunsurile echilibrate, dar si agresivitatea de care s-a lovit in multe situatii in contextul referendumului: "Am constatat zilele acestea ca am fost parsivi de fiecare data, ca am purtat niste masti ale exigentelor sociale si ca, de fapt, in spatele nostru nu era adevarata pace. Poate de-aia nici nu e pace, pentru ca fiecare minteam frumos la adresa celorlalti. Fac parte dintr-o comunitate sibiana care este echilibrata. Am vazut cateva reactii cu ciupeli de sens, sunt incantat sa constat ca oameni pentru a caror munca si al caror efort am facut tot ce se putea face si-au adus aminte de datorii pe care nu le aveau. Vad utilizata in continuare Biserica drept scara pe care sa urcam. Nu e altceva decat colectivul si aceiasi oameni beneficiaza de el. De data aceasta nu a murit nimeni, Slava Domnului. Este aceeasi emotie, aceeasi scara, aceeasi institutie atacata. Biserica a ajuns un fel de vinovat pentru toate. Sper, din toata inima sa avem taria de a putea sa ne revenim nu cu picioarele pe pamant, ca acolo suntem demult, ci cu mintea in cer, unde ne era locul. Constat ca ne trimit la culcare, la cratita, se spunea despre noi ca am trimite femeia la cratita, acum constat ca suntem trimisi la cratita sociala. Noi stim sa facem asta si o facem bine. Zilele acestea au napadit Facebook cu intrebari oamenii. E prima data in viata mea cand am inteles de ce Mantuitorul nu raspunde la toate intrebarile, ci doar la cele ale oamenilor care vor cu adevarat sa se indrepte. Nu s-a indreptat nimic. Aceeasi ura, aceeasi aroganta sociala, aceeasi dictatura a propriei opinii impotriva celorlalti si, in acest marasm, aceeasi biserica rastignita a nu stiu cata oara de oameni care cred cu adevarat ca Biserica trebuie sa le protejeze pacatele. Regret, Evanghelia nu e negociabila".
Pentru Constantin Necula, atmosfera de dupa referendum tine si de neputinta de a depasi problemele cu care s-au confruntat romanii in secolul trecut de la Marea Unire: "Eu am de unde sa ma tonifiez. Constat ca societatea romaneasca, in ciuda balului mascat la care continuam sa asistam, pierde inca un an de netonifiere. Mai avem 50 de zile pana sa ne praznuim Centenarul. Ne-am batut joc de 99 de ani si 315 zile din Centenarul nostru".
Parintele Constantin Necula a absolvit Facultatea de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu si este doctor in teologie. A publicat volume in care a adunat predici, studii si articole si a sustinut sute de conferinte in tara si in strainatate, fiind o prezenta obisnuita la emisiuni de radio si de televiziune cu tematica religioasa.