×

Accesează
contul existent

Stiri

"Evreii si Marea Unire. Inainte si dupa 1918", o serie de evenimente dedicate Centenarului

"Evreii si Marea Unire. Inainte si dupa 1918", o serie de evenimente dedicate Centenarului

Seria de manifestari "Evreii si Marea Unire. Inainte si dupa 1918" marcheaza Centenarul Marii Uniri, marti si miercuri, la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Manifestarea este organizata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), impreuna cu Secretariatul de Stat pentru Culte, MNIR, CCIB, Forumul B’nai B’rith Romania (BBR), in parteneriat cu JDC Romania si Fundatia Caritatea.

Evenimentele au debutat marti, la ora 12.00, la Palatul CCIB, cu o ceremonie solemna pentru decernarea Medaliilor de Onoare "Sub semnul recunostintei si memoriei in Anul Centenarului", urmata de un program artistic evreiesc.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va gazdui miercuri, in intervalul orar 10.00 - 18.00, sesiunea de comunicari stiintifice "Participarea evreilor la Primul Razboi Mondial si la Marea Unire. Contributia evreilor la faurirea Romaniei Mari" (Sala Mihai Viteazul, ora 10.00), inaugurarea expozitiei foto-documentare "Soldati si medici evrei in Primul Razboi Mondial" (Sala Lapidarium, ora 14.00), lansarea albumului "Temple si sinagogi din Romania. Patrimoniu evreiesc, national si universal" - editie bilingva, revazuta si adaugita" (Sala Lapidarium, ora 14.30) si a volumului "Adevarul asupra problemei evreiesti din Romania in lumina textelor religioase si statistice" de dr. Wilhelm Filderman, liderul comunitatii evreiesti din Romania in perioada interbelica si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial (Sala Lapidarium, ora 15.00).

Cu aceasta ocazie, organizatorii anunta ca vor lua cuvantul Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director general al MNIR, Aurel Vainer, presedinte al FCER, Lya Benjamin, cercetator la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania (CISER), dr. Harry Kuller, cercetator la CISER, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Mircea Dutu, presedinte al Universitatii Ecologice din Bucuresti, Dorin Dobrincu, cercetator in cadrul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, Irina Spirescu, cercetator la CISER, Mihail Ionescu, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, Silviu Vexler, deputat in Parlamentul Romaniei, Carol Iancu, de la Universitatea Paul Valery, Claudiu Secasiu, cercetator la CISER, Paul Schwartz, presedinte al Comunitatii Evreiesti din Bucuresti si Jose Iacobescu, presedinte al BBR.

Articole asemanatoare