×

Accesează
contul existent

Stiri

Expozitia documentara "1918. Desavarsirea statului national unitar roman", la Academia Romana

Expozitia documentara "1918. Desavarsirea statului national unitar roman", la Academia Romana

Expozitia documentara "1918. Desavarsirea statului national unitar roman" va fi vernisata pe 27 noiembrie, de la ora 13.00, la Sala Theodor Pallady a Academiei Romane, unde va putea fi vizitata pana pe 16 decembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

La vernisaj vor participa acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, care va rosti cuvantul de deschidere, si acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al institutiei.

Expozitia este organizata de Biblioteca Academiei Romane, prin Cabinetul de manuscrise, carte rara, Cabinetul de stampe, fotografie, harti si Serviciul de periodice, foi volante, iar parteneri sunt Muzeul Literaturii Romane si Fundatia Excelenta prin Cultura.

Vor fi expuse acte, documente si fotografii originale realizate in timpul Primului Razboi Mondial, dar si la incoronarea de la Alba Iulia, desene, acuarele si gravuri ale artistilor romani cu imagini de razboi, precum si un important fond documentar din arhivele Alexandru Vaida Voevod, Iuliu Maniu, General Henri Mathias Berthelot, Emmanuel de Martonne, Nicolae Iorga, I.G. Duca, Constantin Argetoianu.

Intre documentele ce vor fi prezentate publicului se afla: Declaratia maresalului Al. Averescu in legatura cu Pacea de la Bucuresti; corespondenta adresata de regele Ferdinand generalului francez Henri Mathias Berthelot; Apelul adresat romanilor de generalul H.M. Berthelot pentru participarea la razboi; Proiectul pentru constituirea Basarabiei autonome elaborat de Comisia Constitutionala a Sfatului Tarii in 1918; Actul de proclamare a independentei Republicii Moldova; Actul de numire in functia de Ministru Secretar de Stat a cernauteanului Ion Nistor in decembrie 1918; discursul rostit de Vaida Voevod in octombrie 1918 in Parlamentul de la Budapesta; stenogramele sedintei Comitetului Unirii tinute pe 30 noiembrie 1918 la Alba-Iulia; Indexul de nume al cetatenilor romani si maghiari din Transilvania care au sprijinit Unirea; manuscrise autografe ale marelui istoric Nicolae Iorga si multe alte documente ce ilustreaza cele mai importante momente istorice care au premers sau au succedat actului Marii Uniri. Astfel, vor fi ilustrate Razboiul de Intregire a Romaniei, Unirea Basarabiei si Bucovinei cu patria mama, unirea Transilvaniei, serbarile Incoronarii din 1922, propaganda unionista a Partidului National Roman din Transilvania, aportul Familiei Regale Romane, activitatea diplomatica a Guvernului, cu deosebire a prim-ministrului Ion I.C. Bratianu pentru intregirea Romaniei.

Cu prilejul expozitiei va fi lansat volumul "Cum s-a faurit Romania moderna. Treptele edificiului national", alcatuit de specialistii Cabinetelor de manuscrise, carte rara si stampe fotografie, harti, din Biblioteca Academiei Romane, coordonat de Gabriela Dumitrescu.

Expozitia de la Biblioteca Academiei Romane va ramane deschisa in perioada 27 noiembrie - 16 decembrie si poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 10.00 - 16.00.

Articole asemanatoare