×

Accesează
contul existent

Stiri

Tariceanu: Unirea, un act de luciditate politica

Tariceanu: Unirea, un act de luciditate politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, in timpul sedintei solemne a Parlamentului pentru marcarea Centenarului, ca unirea de la 1 decembrie 1918 a fost un act de luciditate politica. El a mai spus ca ”patriotismul nu e un eveniment sezonier si festiv”.

”Ziua de 1 decembrie e unanim si pe buna dreptate privita ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lunga de episoade ce au dus la constituirea statului national al romanilor prin unificarea tuturor provincii istorice in care acestia erau covarsitor majoritari. Neindoielnic, prima decizie a Adunarii de la Alba Iulia a fost aceea de unire a romanilor din Ardeal, Banat, Maramures cu Regatul Romaniei. Este just ca la 1 Decembrie sa celebram decizia romanilor de acum un veac de a trai impreuna ca o natiune indivizibila. Este tot atat de drept sa-i comemoram in fiecare zi de 1 Decembrie pe ostasii romani care, prin jertfa de sange, au adus mai intai pe lume Romania ca stat suveran si independent si au facut posibila infaptuirea Romaniei Mari”, a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

El a mai spus ca evenimentele de la Alba Iulia nu au fost insa doar expresia politica, ci si ”incununarea institutionala a unei revolutii nationale”.

”Unirea nu a fost atunci afirmata ca o implinire metafizica a unui ideal secular, ci ca un act de luciditate politica, deopotriva democratic in gandire si radical in actiune. Unirea a fost proclamata deopotriva ca o reparatie istorica si ca un proiect de societate.(...) A sosit, asadar, poate timpul sa convenim ca 1 decembrie nu este numai ziua in care natiunea s-a desavarsit prin unirea tuturor romanilor in cuprinsul aceluiasi stat. 1 decembrie este si ziua in care ar trebui sa celebram democratia reprezentativa si pluralismul, in care s-ar cuveni sa recunoastem rolul central al partidelor politice democratice in istoria noastra contemporana, rol la fel de mare ca acela al armatei ori al guvernelor”, a adaugat Tariceanu.

El l-a citat pe Montesquieu, care a scris ca adevaratul patriotism inseamna sa iubesti legile tarii tale.

”Desigur, daca aceste legi iti merita afectiunea. Unde este libertatea, acolo este tara mea, a intarit si Benjamin Franklin. Tine de noi, asadar, membrii Parlamentului, daca vom fi dispusi sa ne lasam inspirati de principiile si valorile din care s-a hranit Rezolutiunea de la Alba Iulia, sa le dam motive romanilor sa fie patrioti adevarati si sa facem din Romania o patrie a libertatii pentru toti cetatenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a carui viziune a insufletit Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a conchis presedintele Senatului.

Articole asemanatoare